Duhovnost

KAKO MOLIMO

Augustyn Pelanowski o tome zašto nam molitve nisu uslišane Ako želimo da naša molitva nešto promijeni na našem životnom putu, moramo – promijeniti svoju molitvu!

molitva book evangelizacija

Foto: Shutterstock

 

Nažalost, naše su molitve često žaljenje nad samim sobom, optuživanje Boga i sumnja u Njegovu dobru namjeru prema nama. Zbog toga nisu uslišane. (…) Molitva – da bi išta promijenila, mora postati snažnim unutarnjim iskustvom. Mora nas potresti duboko – kao smrt! Ovo nije kao „moliti se”. Nije to obično moljenje nekog dijela brevijara, krunice ili psalma. Nije to čak ni neka vrsta meditacije. Postoji ogromna razlika između znaka križa koji činimo nakon jela, i znaka križa koji činimo nakon udara groma koji je upravo ispraznio svoj naboj na praznoj njivi blizu nas. Koja od dvije osobe, ona nasićena toplim obrokom ili ona prestrašena udarom groma iz vedrog neba, čini znak Križa istinski? Pitanje je čisto retoričko. Ako želimo da naša molitva nešto promijeni na našem životnom putu, moramo – promijeniti svoju molitvu! (…) samo teška iskustva, velike tragedije i doživljaji, čine našu molitvu uspješnom, čine je plodonosnom. Nikada nismo tako istiniti i iskreni u molitvi kao onda kada nešto teško proživljavamo! (…)

Tuga i apatija nikako nisu stanja duha koja treba umjetno izazvati da se uđe u molitvu, ali patnja je ponekad zadnja mogućnost koju Bog dopušta da ga konačno počnemo moliti za pomoć! Ništa drugo osim trpljenja ne može nas uvjeriti da je samo Bog Onaj koji nas može ozdraviti. Bog točno toliko olabavljuje ruku koja stišće naše grlo da napokon izvučemo iz sebe glas koji traži Njegovu pomoć. Evo zašto te ponekad život pritišće kao neki ogroman teret, rušeći te na zemlju i gnječeći prsa težinom koju se ne da izdržati. Moliš za smrt, a koliko je samo blagoslovljena u tom trenutku tvoja molitva pred Bogom. Jao onima koji nisu doživjeli ništa teško u životu. Ništa se u njihovu životu neće promijeniti, i oni se također neće promijeniti! Duh Sveti je Tješitelj ali da bi se duboko proživjelo utjehu, treba isto tako duboko proživjeti bol i shvatiti tugu koja u nama postoji.

Ulomak iz knjige Zašto Bog dopušta patnju? autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh