Duhovnost

SESTRA BISERKA JAGUNIĆ

Molitva protiv negativnih osjećanja Ova molitva djeluje na principu svjetla i tame. Mi se ne borimo protiv negativnih osjećaja, nego unosimo sve više pozitivnih osjećaja u naš život te oni potiskuju i raspršuju negativne, kao svjetlo mrak. Ne izgoni se mrak iz sobe metlom, nego svjetlom

Molitva protiv negativnih osjećanja

Foto: Pixabay

 

Sastoji se od tri koraka:

a) Oprostiti odgovornim osobama i tražiti oprost

Ako je osobi učinjena nepravda te ne može oprostiti, može osjećati strah.
Priznanje grijeha i opraštanje unose sigurnost. Dobro je blagoslivljati osobu ili situaciju od koje dolazi strah.
U ovom koraku mi tražimo oprost što smo se vezali uz taj negativni osjećaj.
Smijemo i možemo imati razne osjećaje, ali je bitno podržavamo li ih ili ih se odričemo.
Nagomilani negativni osjećaji mogu nas odvesti u duhovne i psihičke probleme.
Oprost trebamo tražiti zato što smo podržavali i gajili negativne osjećaje – nakon niza pozitivnih iskustava s Bogom ne vjerujemo kako će nam i sad biti blizu. Sigurno smo i sami više puta iskusili kako nas je Gospodin oslobodio i čuli smo toliko divnih svjedočanstava od drugih i unatoč svemu, nemamo vjere da će Bog sad biti vjeran.
Kroz oproštenje onima koji su nas povrijedili, ulazimo u povjerenje da nas Gospodin štiti i da nam nitko ne može nauditi.

b) Nakon toga slijedi drugi korak u kojem se odričemo negativnih osjećaja i predajemo ih Bogu.

Odricanje se ne sastoji samo u riječima nego mora biti u srcu, trebamo to stvarno odbaciti od sebe. Zamolimo Isusa da stavi svoju ruku na nas i uzme taj osjećaj, zato mu ga trebamo predati. Molimo Gospodina da podigne s našeg srca taj teret i oslobodi nas.
Za to nam je potrebna milost Božja za koju valja moliti kako bismo to mogli učiniti.
Pošto smo se odrekli negativnih osjećaja i predali ih Bogu, ne uzimajmo ih natrag.

c) U trećem koraku unaprijed u vjeri zahvaljujemo i tu se oslanjamo na Isusovo obećanje:
Stoga vam kažem: Sve što god zamolite i zaištete, vjerujte da ste postigli i bit će vam (usp. Mk 11,24).

Zahvaljivanje u vjeri prakticiramo u svakodnevnom životu kad nekog nešto zamolimo i on nam obeća da će to učiniti, odmah mu kažemo hvala, bez obzira što to još nije učinio.

Zahvala je najbolji način kojim pokazujemo povjerenje u osobu.
Zahvaljujući unaprijed u vjeri, mi se oslanjamo na Isusovu riječ koja nam garantira uslišanje, jer Bog je vjeran. Budimo svjesni da je Isus bio tu, čuo našu molitvu i zahvalimo mu za oslobođenje.

Svjetlo raspršuje mrak

Mi se ne borimo protiv negativnih osjećaja, nego unosimo sve više pozitivnih osjećaja u naš život te oni potiskuju i raspršuju negativne, kao svjetlo mrak

Ova molitva djeluje na principu svjetla i tame. Mi se ne borimo protiv negativnih osjećaja, nego unosimo sve više pozitivnih osjećaja u naš život te oni potiskuju i raspršuju negativne, kao svjetlo mrak. Ne izgoni se mrak iz sobe metlom, nego svjetlom.
Umjesto da se borimo protiv negativnih osjećaja, molimo za mir, nadu, vjeru, povjerenje, zdravlje, ljubav, nadu, rješenje, slogu, razumijevanje, radost, sigurnost, pouzdanje, nove međuljudske odnose i sl. Molimo i vježbamo se u suprotnim krepostima.

Kad nas zahvate negativni osjećaji, veoma je dobro da se osoba također stavi u rane Isusove te osjeti zaštitu

Kad nas zahvate negativni osjećaji, veoma je dobro da se osoba također stavi u rane Isusove te osjeti zaštitu. Možemo se poslužiti molitvama koje smo već spominjali; Temeljnom molitvom za duhovno ozdravljenje, Molitvom odmora, Pozitivnom molitvom, Molitvom protiv negativnih osjećaja, psalmima oslobođenja i ohrabrenja.

Dolazi li strah od grižnje savjesti, kao strah od pakla, grijeha, Boga, kazne i slično, najbolji lijek je dobra ispovijed

Dolazi li strah od grižnje savjesti, kao strah od pakla, grijeha, Boga, kazne i slično, najbolji lijek je dobra ispovijed, ispraviti pogrešnu sliku Boga i prikazati osobi biblijsku sliku Boga.
Osim straha mogu nas zahvatiti i drugi negativni osjećaji kao što su: tjeskoba, nemir, nepovjerenje u sebe, u Boga, u druge, bol, osamljenost, razočaranje, lažne nade, nerješivi međuljudski odnosi, nesloga, nerazumijevanje, tuga, nesigurnost, manjak samopouzdanja, neizvjesnost i slično.

Ulomak je iz knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh