Duhovnost

MOLITVA JEDNE DJEVOJKE // „Ti si me Gospodine izabrao, pomislio si na mene, poželio si da budem – neka bude!”

„Ti si me Gospodine izabrao, pomislio si mene, poželio si da budem - neka bude!”

Zamislio si me još dok zemlja bijaše pusta i prazna. Otvorio si sva moja postojanja još tada, dok si odjeljivao vode od svoda…

Drugi me odabiru iz onoga što se nudi. Biraju me od onoga što postoji, odabiru me između onih koje su sreli, između onih koji su takvi kakvi već jesu, po već nekom svom kriteriju.


Ti si me Gospodine izabrao – ni od čega. Odijelio si me od nepostojanja svojom mišlju o meni. Pomislio si mene. Poželio si da budem. Neka bude. Posve nova misao došla je u Božanski tvoj um i izvukla me u moje bivstvo. Sastavio si me svu novu. Izvadio me iz sebe cijelu.

„Kada si suncu davao putanju, mislio si na mene…”

Zamislio si me još dok zemlja bijaše pusta i prazna. Otvorio si sva moja postojanja još tada, dok si odjeljivao vode od svoda. Kada si suncu davao putanju, mislio si na mene. Kada si stvarao život Gospodine, stvorio si mene. Tako si me izabrao moj Gospodine, kako me nitko drugi ne može izabrati. Od Tebe sam posve izabrana. Bez uvjeta i bez konkurencije.

„Onako kako me voliš, tako me vidiš”

Drugi me, Gospodine, oni koji me vole, vole jer me vide. I vide me onako, kako oni vide. I to što vide, vole. Ti me vidiš jer me voliš. I onako kako me voliš, tako me vidiš. Tvoja je perspektiva moja sva stvarnost, Gospodine. Tvoja su maštanja o meni moja najizvrsnija realnost. Tvoja su očekivanja od mene upravo ono što ja jesam. Ja Gospodine nikako da proniknem u tajnu koja se zove ‘ja’.

„U Tebi želim biti i kroz Tebe sebe ljubiti”

Ta je tajna u Tebi. I dobro je tako. Jer u Tebi su svi moji putevi, sva moja stradanja, sve moje samoće. U Tebi su svi moji dani, sve kose na glavi, sve moje misli, sve moje ljubavi i svi moji identiteti. U Tebi sam ja snažno ja, jer Ti si me u mene stavio. U Tebi sam svoja, jer Ti si me meni dao. U Tebi želim biti i kroz Tebe sebe ljubiti.

Trajne su moje nepostojanosti i kušnje; da se ne dotaknem sa svojom izvornom dobrotom, da zaboravim na svoju bogoliku čovječnost, da odustanem od one početne radosti, da se prepustim napornim zlim strahovima i ne prepoznam ljubav. Tvoju ljubav u meni, koja je ja. Kušnja da zaslužim ljubav. Kušnja da se učinim sličnom onima kojima se plješće i tepa. Kušnja da podcijenim svoju žeđ za Tobom

„Jer kad sam svoja, tada sam Tvoja”

I pokušam se nahraniti svijetom. Kušnja da budem savršena; ne onako kako si Ti zamislio, ne pred Tvojim očima, koje su me gledale kada si govorio ‘dobro je’, već pred ovim gladnim očima svijeta, pred očima onih koji me ne poznaju kao Ti. Tvoje ‘dobro je’, Gospodine, jače je od svih glasova tame.

Za jedno Te molim: daj da znam i želim biti svoja. Jer kad sam svoja, tada sam Tvoja.

Izvor:  Novizivot.net (MKA)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Na vrh