Roditelji i djeca

DOVEDIMO SVOJU DJECU ISUSU

Moliti s djetetom i za njega kako bi ono iskusilo Božji dodir i istinu Moleći zajedno sa svojom djecom, zahvaljujmo Gospodinu na njima i blagoslivljajmo njihov životni put

Foto: Shutterstock


 

O da, žene mole. Žene se čak međusobno povezuju i podržavaju u molitvi. Pobožne žene povezuje njihova ovisnost o Isusu. One pronalaze snagu i mir kada svoje brige prepuste njemu.

Ove majke znaju da su roditelji neprestano dovodili svoju djecu Isusu da on za njih moli položivši ruke na njihove glave. U Matejevu evanđelju 19,13 čitamo: „Tada mu doniješe dječicu da na njih stavi ruke i pomoli se”. Majke su svjesne da je naš Gospodin izvor snage i ljubavi kojima ispunja najdublje potrebe djetetova bića.

Kada su očajni, roditelji pomoć traže od Krista. „Kad je (kraljevski službenik) čuo da je Isus došao iz Judeje u Galileju, ode k njemu pa ga moljaše da siđe i ozdravi mu sina jer već samo što nije umro” (Iv 4,47). Kada ne djeluje ništa drugo, roditelji se okreću molitvi.

Ako molite zajedno sa svojim sinom, ni slučajno ga nemojte posramljivati u molitvi govoreći nešto poput…

Čak se i veliki kralj David osjećao nemoćnim kada je njegov sin obolio. „David se molitvom obrati Bogu za dijete: postio je, vraćao se kući i ležao preko noći na goloj zemlji, pokriven vrećom” (2 Sam 12,16). Svjestan svoje nemoći kralj David je znao da Bog svakog vjernika poziva na molitvu. Jednako je tako molio prije nego što su njegova sina Salomona zakraljili: „Mome sinu Salomonu daj pošteno srce da bi se držao tvojih zapovijedi, tvojih odredaba i tvojih uredaba, da bi vršio sve” (1 Ljet 29,19).

Jakov u svojoj poslanici kaže da nemamo jer ne ištemo (Jak 4,2). Kralj David zasigurno nikada nije oklijevao kada je za nešto molio Gospodina. Ako molite zajedno sa svojim sinom, ni slučajno ga nemojte posramljivati u molitvi govoreći nešto poput: „Dragi Bože, ti znaš kako je moj Ivica zločest. Molim te, pomozi mu da se promijeni. Pomozi mu da bude dobar dječak.”

Veoma je važno sinu iskazati poštovanje

To nije molitva, jer obraćajući se Bogu na taj način, ona svome sinu zapravo drži lekciju. Dječak će to vrlo brzo prozreti ili, što je još gore, imat će osjećaj da ga majka tužaka Bogu i da mu se zbog toga on neće svidjeti.

S druge strane, veoma je važno sinu iskazati poštovanje:

„Sine, molim Gospodina za tebe. Veselim se svemu što ti je on pripravio u životu i tome što je tvoje srce ispunio mnogim plemenitim željama. Zahvaljujem Bogu što ulažeš trud u ono što želiš postići, što želiš štititi druge i brinuti o njima, što želiš biti snažan i donositi dobre odluke, što želiš razmotriti svaki problem i riješiti ga, što želiš biti dobar prijatelj i što se s poštovanjem odnosiš prema djevojčicama. Uistinu te poštujem. Zato poput svetoga Pavla za tebe molim da te Bog učini dostojnim poziva i snažno dovede do punine svako tvoje nastojanje oko dobra (usp. 2 Sol 1,11).”

 

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh