Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Molim te, izlij silu svoga Duha da se rodim nanovo i da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, ti si mi dao moga supružnika, stavio si još jedan život u moj život. Taj život vrijedan ti je isto kao i moj, silno vrijedan. Dao si život, za naše živote. Podnio muku da po toj milosti možemo uvijek doći pred tebe takvi kakvi jesmo. Ne osuđuješ nas, već želiš upotrijebiti naše živote da uvidimo ljepotu i ljubav stvaralaštva, tvoga i našeg Nebeskog Oca. (Iv 20,17). Strpljiv si sa nama i želiš da i mi budemo s trpljivi sa sobom i jedni s drugima. No, pitam se, kako ja vidim taj život koji si stavio u moj život? Primjećujem li supružnika kao dušu, čovjeka, tvoje ljubljeno biće? Tvoj dar meni! Predajem li svoj i njegov/njezin život tebi? Molim li milost da ga/ju vidim kao što ga/ju ti gledaš? Koliko mi vrijedi taj život? Jesam li se uopće ikada zapitao o svemu tome? Jesam li ikada o tome razmišljao/la? Ako nisam, pitam li se, zašto nisam? Što prvo i najviše primjećujem na supružniku?

Molim te, rodi me nanovo da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini. (Iv 4,23)

To što prvo zamjećujem, ustvari je stav moga srca i to daleko više govori o meni, nego o njemu/njoj. Tu mogu vidjeti svoje srce. No, gledam li na to tako? Pokušavam li ga/ju barem gledati kao Isus koji vidi čovjeka, ne osuđuje, koji gleda čovjeka sa „usahlim srcem“ (Mt 12,9), ranjenog, grešnog, slabog, izgubljenog, ali vrijednog? Ili sam ja kao farizeji koji glume pravednost, vide sebe kao ispravnog, tjeram „pravdu“ i svoje pravo, želim „istinu“ da moj supružnik „progleda“, dok mi je ustvari najčešće na srcu da dođem do toga da ga/ju optužim i sebe proglasim u pravu. (Mt 12,10) I onda će sve biti dobro, zar ne, kada se on/a promjeni? Želim ispitati svoje srce, jer mi Bože kažeš da ti ljubiš srce iskreno (Ps 51,8) i da samo tako mogu doći do prave istine, istine koja oslobađa. Osjećam li se istinski slobodno? Želim li takvu slobodu, želim li da me Krist oslobodi (Gal 5,1), ili se čak i molim Kristu, ali znam ja kako ću doći do rješenja, ja sam „osloboditelj“.

Isuse, oprosti mi na mojoj licemjernosti, neiskrenosti, farizejstvu, sebičnosti i egocentričnosti

Trudim li se uistinu otvoriti svoje usahlo srce i dopustiti tebi Kriste da ga ozdraviš, da mogu iskreno ljubiti, poštovati, vidjeti u konačnici pravim očima supružnika? Ili očito ima puno vrjednijih stvari, situacija, prilika, stavova, koji su mi važnije od supružnika? (Mt 12,12) Ali reći ću, ja se borim i važan mi je brak, ali on/a je glavni uzrok problema. Ako sam u to uvjeren, živim u laži! I od tuda tolike frustracije, a ne od supružnika koji je ranjen i treba ljubav kao i ja. Kako bi se osjećao/la ja da se tako supružnik ponaša prema meni i razmišlja na taj način? Po čemu sam ja vrjedniji/a? Shvaćam li barem malo riječi Isusa sa Križa: „Oprosti im jer ne znaju što čine“ (Lk 23,34) Želim li ja da moje srce ozdravi, uistinu ili nižem niz opravdanja i ne želim iskreno priznati da sam i ja pogriješio/la, barem ponekad, doći iskreno pred Gospodina? Isuse, oprosti mi na mojoj licemjernosti, neiskrenosti, farizejstvu, sebičnosti i egocentričnosti. Oprosti mi jer očito ne znam što činim. Predajem ti ovog trena svoje srca, zazivam tvoju milost, dolazim ti iskreno, takav/takva kakav jesam i vapim ti: iscijeli i ozdravi moje usahlo srce da može primiti i dati ljubav, da vidi kao što ti vidiš, da shvati istinu i vrijednost života, svoga i supružnikova. Molim te, izlij silu svoga Duha da se rodim nanovo i da u braku djelujem, gledam i živim u Duhu i Istini. (Iv 4,23)

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isus zna da smo mi sami povrijeđeni, da smo slabi, da ne možemo. Zainteresiran je silno za nas, daje nam svoju milost, bez koje ne možemo ništa (Iv 15,5). Frustrirani smo i ljuti, muče nas povrede i često smatramo da će se one riješiti kada optužimo supružnika i druge za naše stanje. Da, griješi i on/a, da, stvara ti terete, da, kriv/a je, bez sumnje i bez opravdavanja, no Isus ti kaže da dođeš TI takav/takva i predaš svoje usahlo srce u svemu tome da njega promjeni i oživi prvo, jer tek onda ćeš moći iskreno i pravilno pristupiti i supružniku, tek onda će muka i uskrsnuće za tebe i tvoj brak, obitelj imati smisla. Zašto često radiš obrnuto, pokušavaš sam/a, frustriraš se, a Isus je to sve uzeo na Križ? Zašto čekaš da supružnik napravi prvi potez?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh