Osobni razvoj

BITI ISTINSKI RADOSTAN

Moja zahvalnost i ispunjeniji život počeli su se odražavati na bolje odnose Prije nego ljubimo druge trebali bismo ljubiti same sebe tako što ćemo se gledati Božjim očima, a ne očima svijeta

Foto: Pixabay

 

Često sam prije braka slušala savjete o tome koju molitvu je dobro moliti za svoga budućeg supružnika. Nema molitve za pravu osobu koju prije sklapanja braka nisam izrekla.

Kako smo tada bili u vezi, često sam smatrala da moj dečko nije prava osoba za mene i mijenjala bih svoje razmišljanje iz dana u dan. Bili su trenuci kada bih počela nešto malo raditi na sebi i tada bi nam odnos procvjetao, ali nisam bila svjesna da se trebam truditi biti prava osoba svakim danom. Često bih radila upravo suprotno – pokušavala sam njega promijeniti, nesvjesna pritom da ga jedino Bog može promijeniti.

Ta neodlučnost me pratila tijekom cijele naše veze i kasnije u braku

Koliko sam samo vremena izgubila na sve to, a u isto vrijeme sam mogla raditi na samoj sebi. Bog mi je na put slao neke znakove koji su upućivali da sam na dobrom putu što se tiče odabira životnog partnera. Međutim, događalo bi se, kada bi moj tadašnji dečko (sadašnji muž) bilo što pogriješio (prema mojim kriterijima), da bih ja odmah počela sumnjati. Ta neodlučnost me pratila tijekom cijele naše veze i kasnije u braku. To bi izgledalo otprilike ovako: sve bude okej, dok on ne pogriješi, a kada bi se to dogodilo, ja bih razmišljala o tome kako bi bilo da sam s nekim tko me razumije i tko razmišlja isto kao i ja.

S obzirom da nas je Bog stvorio različitima, da imamo svoje snage i slabosti, imala sam nerealna očekivanja za svog muža koja zapravo ni sama ne bih mogla ispuniti. Jedini koji je savršen je Otac naš na nebesima.
Zbog mojih nerealnih očekivanja često bismo bili u svađi što bi kasnije rezultiralo mojim vrijeđanjem i omalovažavanjem.

Sve je počelo ići nabolje kada sam počela malo više raditi na sebi, kada sam počela naglas pričati o svojim potrebama, željama i borbama, kada sam iskreno u molitvi Bogu govorila što bih ja željela

Velik problem bio je i u tome što sam se često uspoređivala s drugima i bila zavidna na onome što nemam. Sve je počelo ići nabolje kada sam počela malo više raditi na sebi, kada sam počela naglas pričati o svojim potrebama, željama i borbama, kada sam iskreno u molitvi Bogu govorila što bih ja željela. Isto tako, bilo je bolje kada sam se trudila imati realnija očekivanja i više slušati.

Jednostavno sam prigrlila svoj život

Najviše od svega pomoglo mi je kada sam počela razvijati svoje talente i koristiti ih više na Božju slavu. Tada je bilo puno manje uspoređivanja i osjećaja manje vrijednosti. Jednostavno sam prigrlila svoj život i počela biti zahvalnija za njega i za sve što imam. Tako su se moja zahvalnost i ispunjeniji život počeli odražavati na bolje odnose.

Prije nego ljubimo druge trebali bismo ljubiti same sebe tako što ćemo se gledati Božjim očima, a ne očima svijeta

Još uvijek se borim s brojnim slabostima i krivim očekivanjima za druge i samu sebe, ali kada to prepuštam Bogu, sve ide puno bolje. Svakodnevno učim prepuštati Mu ono na što ne mogu utjecati, i učim ne žaliti zbog prošlih krivih odluka.
Prije nego ljubimo druge trebali bismo ljubiti same sebe tako što ćemo se gledati Božjim očima, a ne očima svijeta. Uz to, ljubav je odluka koju trebamo donositi na dnevnoj bazi. To je jedna velika istina koja oslobađa. U skladu s tim, brak je poziv, sveti savez i trebamo ozbiljno pristupiti njemu tako što ćemo se odlučiti umirati sebi i služiti. Brak ne pripada nama nego Bogu, da se On proslavi, a ne mi. Riječ Božja kaže:

„Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.“ (Jak 4,1-10).

Dakle, tek kada izađemo iz svojih sebičnih želja i ne očekujemo da netko nama služi moći ćemo uistinu živjeti Kristovo poslanje i biti istinski radosni!

Petra Bodulušić za Book.hr

Foto: Petra Bodulušić

Petru možete zapratiti na njezinom Instagram profilu peps_jar_of_pearls, gdje objavljuje zanimljive misli, razmatranja i vlastita svjedočanstva, a subotom možete s njom i razmatrati biblijska čitanja na osnovu onoga što je naučila u Školi molitve.

Preporuka. Posjeti nas na Interliberu do 13. 11. i zgrabi posljednje primjerke knjige koja će revolucionarizirati vaš ljubavni život – „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh