Duhovnost

VAŽNO PITANJE

‘Moja djeca misle da ne moraju ići u crkvu jer moj suprug ne ide. Što da radim?’ „Suprug i ja smo se dogovorili da ću ja obavljati sve vezano uz katolički odgoj i do sada je to dobro funkcioniralo. No sada kad djeca imaju devet i trinaest godina, više ne žele ići na misu i smatraju da nije pošteno da oni moraju ići ako njihov otac ne ide. Što da radim?“

'Moja djeca misle da ne moraju ići u crkvu jer moj suprug ne ide. Što da radim'

Moj suprug nije jako religiozan. Znala sam to prije ulaska u brak, ali tada mi to nije bilo previše važno jer ni ja nisam bila jako religiozna. Sada imamo djecu i želim ih odgajati u vjeri. Suprug i ja smo se dogovorili da ću ja obavljati sve vezano uz katolički odgoj i do sada je to dobro funkcioniralo. No sada kad djeca imaju devet i trinaest godina, više ne žele ići na misu i smatraju da nije pošteno da oni moraju ići ako njihov otac ne ide. Što da radim?

Odgovor:

Vaše pitanje pokazuje koliko je važna uloga oca u duhovnom odgoju djece. Ako otac ne ide redovno u crkvu, velike su šanse da ni djeca neće ići kada odrastu. Istraživanja pokazuju da će, ako majka ide redovno u crkvu, a otac ne, samo dva posto djece kada odraste redovno ići na misu, 37 posto ići će neredovito, a čak će njih 60 posto u potpunosti napustiti Crkvu!

Pri krštenju djeteta oba se roditelja obvezuju da će odgajati svoje dijete u vjeri. Oba, a ne samo jedan! Dakle, Vaš suprug krši to obećanje. Vaša djeca više ne žele ići u crkvu jer njihov otac ne ide. Moguće je da on nije ni svjestan koliki utjecaj to ima na vašu djecu. Jeste li mu ispričali da djeca više ne žele ići na misu i da njega koriste kao „žrtvenog jarca“?

Znam da ne možete prisiliti supruga da ide u crkvu, ali možete postići nekakav kompromis, npr. obiteljski odlazak na sv. misu svake druge nedjelje, ili bi on mogao pripremiti djecu svake nedjelje prije mise umjesto vas. U najmanju ruku, trebao bi Vam biti podrška.

Važno je da ne odustanete i da ne popustite djeci. Ako morate vući neraspoložene, namrgođene tinejdžere svaki tjedan na misu, onda neka bude tako. Barem će ići. Ako misle da odlazak na svetu misu nije važan, možda trebaju porazgovarati sa svećenikom pa probajte to dogovoriti.

Sretno!

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh