Obitelj

BOŽJI PRIORITETI

Mogao sam čuti kako mi Bog govori: „Ne mogu te upotrijebiti sve dok ovo ne bude utkano u tvoj život…” Terence Chatmon – muž, otac, uspješan menadžer – je kao i mnogi koji su crkveno odgojeni odrastao zadojen teologijom temeljenom na rezultatima. Trudio se je postići što više rezultata. Ali bio je svjestan da ga ta težnja, pomiješana s grijehom u srcu, zasljepljuje i odvodi od stvarne životne misije – od onoga što Bog želi za njega. Molio je i Bog je polako u njegov život uvodio svoja četiri prioriteta…

Mogao sam čuti kako mi Bog govori: „Ne mogu te upotrijebiti sve dok ovo ne bude utkano u tvoj život…”

Ovo će unaprijediti život vas i vaše obitelji

Kao i mnogi koji su crkveno odgojeni, odrastao sam zadojen teologijom temeljenom na rezultatima. Većina mojih razmišljanja vrtjela se je oko postignuća i dostignuća. Ne mislim da je to bilo namjerno, ali tako je moje razmišljanje oblikovano, kao i moj pojam o sebi i kako se odnosim prema Bogu. Naučio sam da se natječem i da pobjeđujem. U svemu. Vođen rezultatima i usmjeren dolaženjem do njih. Gospodin je, naravno, mogao posvetiti nešto od tih unutarnjih poriva i iskoristiti ih za svoje vlastite svrhe i potrebe. Ali pomiješani s grijehom u našim srcima te pod utjecajem Neprijatelja, oni nas zasljepljuju i odvode od misije, a onda imamo probleme. Postanemo očevi, poput mene, koji prenose svojoj djeci iste laži i krivu duhovnu logiku koja nas je frustrirala, porazila i umanjila naš uvid u Boga, ostavljajući nas da stalno težimo, a nikad nismo dokraja zadovoljni.

Kad je Bog počeo čistiti nešto od tog smeća, pomažući mi da vidim svu njegovu težinu i ograničenost, kako sam zbog toga bio skučen i razmišljao kratkoročno, čak i kad sam htio misliti na budućnost, nagnao me je da to sve izbacim i da se promijenim. A to je mjesto (s vremenom) ispunio četverim riječima koje su mi zajedno pokazale kako ta promjena mora izgledati: (1) predanje, (2) žrtva, (3) poniznost i (4) oslanjanje. Ako se dobro promotre, to zapravo i nisu tako loše riječi.

„Ne mogu te uporabiti sve dok te četiri stvari nisu utkane u tvoj život”

Kao da mi je govorio: „Moj Terencee, ne mogu te uporabiti sve dok te četiri stvari nisu utkane u tvoj život.“ Predanje. Žrtva. Poniznost. Oslanjanje. U tom se moram usidriti, na to se usmjeriti, predati se tomu i u tom rasti. Mislim da se moja urođena upornost nije trebala pretvoriti u pasivnost. Samo sam ju trebao preusmjeriti. Kad bih to učinio, uvidio bih svoju stvarnu svrhu kako se sve više pojavljuje u mojem tjednu, u mojim jutrima i popodnevima. I još bih uvijek bio predan svojemu poslu, ali bi se moja uspješnost ostvarivala u važnijim i trajnijim prioritetima – sve po svemoćnoj Isusovoj snazi.

A najbolje od svega jest to što će moja obitelj prva osjetiti blagoslove.

Božji prioriteti su najbolji prioriteti. Oni su jedini važni. I trebaju i nama biti najvažniji. Inače ne možemo biti sve ono što bismo trebali biti. (…)

Ulomak iz knjige „Vjeruju li vaša djeca?” autora Terencea Chatmona. Do nedjelje, 11. veljače, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 63 kune (redovna cijena iznosi 90 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Autor: Terence Chatmon

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh