Brak i odnosi

SVE MOGU U ONOME KOJI ME JAČA

Mnogi su nam govorili da smo nerazumni jer ne želimo ulaziti u kredite. Pretrpjeli smo to… U današnje vrijeme kada „samo luđaci odbijaju tako pristupačne kredite” je li ikako moguće živjeti bez zaduživanja? Onaj tko se je odlučio ne zaduživati – kako može odoljeti kritikama i osuđivanju okoline? U ovome tekstu jedan nam bračni par priča svoju 'priču'…

Mnogi su nam govorili da smo nerazumni jer ne želimo ulaziti u kredite. Pretrpjeli smo to…

„Jedino bi luđak odbio tako dostupne kredite!”(?)

Redak „sve mogu u Onome (Kristu) koji me jača” ohrabruje, no također ima i ekonomsko značenje. Svatko tko se nalazi u lošoj financijskoj situaciji, može posegnuti za tim riječima. One su nam potrebne osobito onda kada se trebamo podsjetiti gdje se nalazi naša snaga ali i onda kada se osjećamo robovima svojih željâ i kada smo u napasti potpuno se prepustiti osjećajima odbačenosti i neželjenosti. Tada se moramo prisjetiti da „uz Kristovu pomoć, možemo biti zadovoljni”. Na sreću, svoje želje možemo obuzdati. Štoviše, žrtvujući vlastite želje kako bismo postigli određene ciljeve, možemo postati uistinu zadovoljni. Kako u tome možemo uspjeti? Ponavljamo, zato jer sve možemo u Onomu koji nas jača.


Uvjereni smo da je ovo dobar savjet, no moramo vas upozoriti: ako pokušate živjeti slobodni od neprestanog kupovanja novih stvari, vaši bi prijatelji i obitelj mogli pomisliti da ste poludjeli. Jer, jedino bi luđak odbio tako dostupne kredite koji omogućuju kupiti sve što čovjek poželi. Zašto bi itko zdrava razuma pokušavao nešto postići i do nečega doći bez kredita? U današnje vrijeme kada se može „imati sve, sada, a platiti kasnije” ili „kupiti danas a platiti do 3004.!!!”

Odluka o nezaduživanju ima svoju cijenu – bili smo je spremni platiti…

Premda nam je naše nastojanje da budemo financijski slobodni donijelo velik mir i slobodu, iz iskustva znamo kako vaš pokušaj da živite zadovoljno drugi mogu smatrati ludošću. Unatoč tome, nismo pokleknuli i zadužili se; iako je to trenutno značilo određenu neudobnost i neugodnosti. Na primjer, krajem ljeta 1977., nedugo nakon preseljenja u našu malu kuću (onu s iznimno lijepim stubištem u podrumu), zahladnjelo je. Tada smo shvatili da kuća nema dobro grijanje. Naime, svaki put kada bismo upalili male električne zidne grijalice, naše bi se brojilo počelo okretati kao oštrica na kružnoj pili. Nismo trebali biti napredni znanstvenici da shvatimo kako ćemo, ako kuću nastavimo grijati tim grijalicama, za plaćanje računa za grijanje trebati pozajmiti novac od vlade. Stoga smo odlučili štedjeti za ugradnju centralnog grijanja i sustava za hlađenje.

U međuvremenu smo za 100 dolara kupili samostojeći kamin. On nam je bio jedini izvor topline. Ogrjevno drvo bilo je jeftino a pepeo je bio dobar za vrt. Bilo nam je prilično toplo.

Kako bismo bez zaduživanja mogli platiti ugradnju centralnog grijanja i sustava za hlađenje, štedjeli smo sedam godina. Bilo je to dugih sedam godina hladne zime i sparnog ljeta. Je li vrijedilo štedjeti? Moramo reći da jest! Jesu li nas prijatelji i obitelj htjeli posjećivati za jakih hladnoća ili nemilosrdnih vrućina? Baš i ne! Poruka para kojem smo iznajmili kuću dok smo se vozili na koncert, rekla nam je sve. Oni su stigli krajem srpnja i smjestili se u našem Chapman Inn-u. Ondje su međutim ostali samo jednu umjesto, kako su planirali, tri noći. Njihova je poruka glasila: „Dragi Steve i Annie, trebali biste znati da je sustav klimatizacije prostora veoma napredovao. Otišli smo u hotel!” Povrijedila nas je ta kritika na račun našeg malog doma, no bili smo svjesni kako nastojanje da se ne zadužujemo ima svoju cijenu, i bili smo je spremni platiti. (…)

Kada sumanuto jurimo za zaradom, ispaštaju naši voljeni

Između ljubavi prema novcu i potrebe za novcem nalazi se praznina koju mora premostiti svaki bračni par. Nema ništa pogrešnog u zarađivanju novca za obitelj; zarađivati novac je neophodno. Međutim, kada sumanuto jurimo za zaradom, ispaštaju naši voljeni. Vidjeli smo mnoge koje je njihova pohlepa za novcem dovela do tužnoga kraja; završili su kao oni u šestom poglavlju Prve poslanice Timoteju koje opisuje sveti Pavao. Upali su u napast nerazumnih i štetnih požudâ. Jurnjava za „svjetovnim” potpuno ih je uništila. Neki su, nažalost, zbog financijskih razočaranjâ čak odlutali od vjere. Ta im je bol probola srce. U smrtonosnu zamku upadaju oni čija je želja za novcem nezasitna.

Nije nam namjera likovati zbog činjenice da smo petnaest godina živjeli ne zadužujući se ili zato što smo isprve shvatili radost retka iz Poslanice Rimljanima (Rim 13,8) te iz Mudrih Izreka (22,7). Umjesto toga, željeli bismo s vama podijeliti taj uspjeh nadajući se da ćemo vas njime potaknuti otkriti prave blagodati zadovoljstva. Sljedeća pjesma upozorava one koji su zarobljeni dugovima te pokazuje način na koji Bog želi da postignemo zadovoljstvo.

Jedini dugovi koje bismo trebali imati

Ja sam onaj koji vezao je

Srce svoje za zajmodavce

I ja sam onaj tko mislio je da sve one stvari treba.

Izgubih glavu zbog pohlepe svoje…

 

A dugovati bih trebao samo ljubav,

Dugovati bih trebao samo ljubav.

Samo taj mi dug dopusti

Otac moj nebeski.

Sve što drugima dugovati bih trebao, ljubav se zove. (…)

Ulomak iz knjige „Vruće teme” autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi “Vruće teme”

„Koji je najveći izazov u vašemu braku? Jeste li zabrinuti za svoje financijsko stanje? Kako se Vi i Vaš supružnik zabavljate? Razmišljajući o ovim te o mnogim drugim pitanjima, Steve i Annie su se usmjerili na 28 godina svoga bračnog života, na Božju Riječ te na izjave gotovo pet stotina parova kako bi otkrili na čemu se temelji uspješan brak.”

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh