Vijesti

„Mladi, vjera i razlučivanje zvanja” – nizozemski biskupi pripremili dokument za Sinodu 2018.

„Mladi, vjera i razlučivanje zvanja” – nizozemski biskupi pripremili dokument za Sinodu 2018.

Nizozemski su biskupi poslali u biskupije i župe pripremni dokument za sljedeću sinodu, koja će se održati u listopadu 2018. godine, o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja”

Nizozemski su biskupi poslali u biskupije i župe pripremni dokument za sljedeću sinodu, koja će se održati u listopadu 2018. godine, o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja”, tražeći od pastoralnih skupina da razgovaraju o predloženim temama međusobno, ali i s mladima. Biskupije su dužne pripremiti krajem lipnja sažetak odgovorâ pristiglih iz župâ, i poslati ih tajništvu Nizozemske biskupske konferencije, koja će ih obraditi i skupiti u jedan dokument te ga poslati Glavnom tajništvu Sinode.

Mladi Nizozemci pozvani sudjelovati u anketi

Nizozemski su biskupi osim toga – kako izvještava agencija Sir – pozvali mlade da sudjeluju u on line anketi koja će od kraja svibnja biti dostupna na web stranici sinode. Prema podatcima koje je u veljači objavio Nacionalni statistički ured, postotak mladih Nizozemaca u dobi između 18 i 25 godina koji se smatraju vjernicima pao je s 48% zabilježenih 2010., na 40% 2015. godine. Od toga, 17% ih se izjašnjava katolicima, 11% protestantima, a 8% muslimanima. Među mladim katolicima, 6% njih tjedno pohađa crkvu.

I belgijski biskupi upućuju mlade na pripremu za Sinodu 2018.

I belgijski su biskupi postavili on line upitnik namijenjen mladima, kako bi pripremili sažetak odgovorâ iz belgijskih župâ na pripremni dokument za sinodu, koji će potom poslati u Vatikan. U popratnom pismu uz upitnik biskupi objašnjavaju da bi mišljenje belgijske mladeži i njihova iskustva za njih bili vrlo dragocjeni.

Najčitanije

Na vrh