Mladi

MLADI, VEZE I SPOLNE BOLESTI Kad vidiš simptome ovih spolnih bolesti, sigurno ćeš se čuvati za brak… (2.) Neodgovorno seksualno ponašanje – kakvo se promiče u brojim serijama i filmovima – može dovesti do nebrojenih neželjenih posljedica. Jedna od njih je zaraza spolnom bolešću, koja nije nikada ugodna a često može biti i veoma opasna

Foto: Pixabay


„Stara” spolna bolest koja i dalje ubire svoj danak

Sifilis je jedna od starijih spolno prenosivih bolesti, ali još uvijek ubire svoj smrtonosni danak. Nekoliko tjedana nakon spolnog odnosa na ustima ili na spolnom organu pojavi se bezbolni crveno-smeđi plik. Nakon tjedan dana plik se povuče, ali osoba još uvijek ima sifilis.

Ako se ne liječi, sifilis može prouzročiti paralizu, sljepoću, oštećenje srca i mozga i smrt. Majka može prenijeti sifilis svojoj bebi prilikom poroda. Sifilis se može izliječiti, ali možeš ga dobiti onoliko puta koliko puta imaš spolni odnos s nekim tko ima sifilis. Gorak plod.

Možeš se zaraziti svaki put…

Gonoreja je poznata već dugo vremena. Simptomi se obično pojave između drugog i 21. dana nakon odnosa. Većina žena i mnogi muškarci nemaju simptome, ali su zaraženi i mogu prenijeti bolest.

Kad se simptomi pojave, muškarac obično osjeća jako peckanje prilikom mokrenja. Kod žene se može javiti blago peckanje i svrab. U slučajevima kada se simptomi pojave, oni često nestanu nakon nekog vremena, no to ne znači da je bolest iščezla. Ona se je prije povukla unutra, u organizam, gdje će produžiti svoje smrtonosno djelovanje.

Ako se ne liječi, gonoreja može uzrokovati artritis, srčane probleme, bolesti kože, sljepoću i neplodnost. Zbog gonoreje mnogi muškarci i žene ne mogu imati djecu.

Jedno vrijeme gonoreja se je lako liječila penicilinom, ali sada postoji nova vrsta ove bolesti koja je otporna na penicilin. Gonorejom se možeš zaraziti svaki put kad se upuštaš u spolni odnos s osobom koja ima gonoreju. Gorak plod.

Bolest koja se najbrže širi

Ova se spolna bolest najbrže širi. Svake godine se tom „novom” bolesti zarazi između tri i deset milijuna ljudi. Većina muškaraca i žena nema nikakve simptome. Jedini način na koji mogu saznati da bi mogli biti zaraženi jest da im to kaže njihov seksualni partner.

Neki muškarci koji su zaraženi klamidijom osjećaju jako peckanje dok mokre. Žene mogu osjećati svrbež u vagini i imati laganu groznicu. Ako sumnjaš da imaš klamidiju, jedini način da to provjeriš jest da odeš na liječnički pregled.

Klamidija se može izliječiti ako se s liječenjem počne na vrijeme. Ako se ništa ne poduzme, može doći do ozbiljne infekcije uslijed koje organi za reprodukciju mogu biti nepovratno oštećeni. I kod muškaraca i kod žena postoji vjerojatnost da zbog klamidije neće moći imati djecu. Žena može bolest prenijeti svome djetetu prilikom poroda. Njezina se beba može roditi s oboljenjima oka i pluća. Gorak plod. (…)

Ulomak iz knjige za mlade o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh