Mladi

MLADI, VEZE, BRAK

Što učiniti kad te dečko nagovora na seksualni odnos »Seksualni nagon je drugačiji od nagona gladi. Bez hrane ne možeš dugo preživjeti, ali seksualnom se nagonu možeš odupirati beskonačno dugo bez ikakvih negativnih posljedica. Ako ne bude imao spolni odnos, to mu neće naštetiti baš ništa.”

Što učiniti kad te dečko nagovora na seksualni odnos

Seksualni se nagon može kontrolirati

Seksualna želja je nagon koji imaju i ljudi i životinje, ali postoji velika razlika u načinu na koji na njega reagiramo. Kada se životinje nalaze u razdoblju parenja, ne mogu se oduprijeti seksualnom nagonu. Nemaju drugog izbora nego – pariti se.

Mi, ljudi, naprotiv možemo razmisliti prije nego nešto napravimo. Ne moramo se predati seksualnom nagonu. Možemo razmisliti o posljedicama. Možemo misliti na budućnost i odlučiti što hoćemo, a što nećemo napraviti.

Seks nikad nije „hitan slučaj”

Nekad će mladić postati tako uzbuđen milovanjem i drugim načinima stimulacije da će svojoj djevojci reći: „Sad mi moraš dati!” To zvuči kao da će mu se dogoditi nešto strašno ako mu ona ne dâ, ali to nije istina. Ako ne bude imao spolni odnos, to mu neće naštetiti baš ništa. Priroda će se pobrinuti za njegovo stanje.

Seksualni nagon je drugačiji od nagona gladi. Bez hrane ne možeš dugo preživjeti, ali seksualnom se nagonu možeš odupirati beskonačno dugo bez ikakvih negativnih posljedica.

Bez sumnje, seks je važan, ali nije presudan za uživanje u životu. Mnogi, iz ovog ili onog razloga, prožive cijeli svoj život bez spolnih odnosa, pa ipak imaju potpun i sretan život.

Bolje je suzdržati se nego se kasnije kajati i trpjeti neželjene posljedice

Zapamti, seks nikada nije „hitan slučaj”. Bolje je ne realizirati seksualne želje nego se kasnije kajati i dugo trpjeti neželjene posljedice.

Dakle, seksualni nagon je jak, ali može i mora biti pod kontrolom. Ne moramo popuštati svojim seksualnim željama. Možemo razmisliti prije nego što im se prepustimo. Možemo razmisliti o posljedicama. Možemo odlučiti što hoćemo, a što nećemo učiniti zato što smo ljudska bića s čašću i samokontrolom, nismo životinje.

Dakle, kada te dečko nagovara na odnos, imaš slobodu reći mu „ne”.

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh