Mladi

MLADI I VEZE

Mogu li vratiti svoju nevinost? Nevinost možeš dati samo jednoj osobi i možeš ju dati samo jednom. Ipak, iako ne možeš vratiti svoju vanjsku, fizičku nevinost, možeš vratiti unutrašnju nevinost!

Što je to „druga nevinost”

Foto: Shutterstock


 

„Uprskala sam! Nisam bila svjesna koliko je važno čuvati se za onog za koga ću se udati. Mogu li vratiti svoju nevinost?”

„Zeznuo sam stvar! Nisam se čuvao za svoju buduću ženu. Mogu li vratiti svoju nevinost?”

Ne možeš. Nevinost možeš dati samo jednoj osobi i možeš ju dati samo jednom. Ipak, iako ne možeš vratiti svoju vanjsku, fizičku nevinost, možeš vratiti unutrašnju nevinost – čistoću. To se zove „druga nevinost”.

„Uprskala sam! Nisam bila svjesna koliko je važno čuvati se za onog za koga ću se udati. Mogu li vratiti svoju nevinost?”

To je izbor da ćeš ubuduće odbijati seks sve do braka i da ćeš živjeti u skladu s tom odlukom. Postaješ ono što izabereš, i ako napraviš spomenuti izbor i živiš dosljedno njemu, postat ćeš druga osoba.

Neki ljudi kažu da ćeš, kad jednom počneš ulaziti u spolne odnose, to nastaviti raditi. Zato kažu: „Najbolje što možeš napraviti jest da sa sobom sve vrijeme nosiš prezervativ jer ne možeš ili nećeš kazati ʽneʼ”.

Ali to nije istina! Možeš se promijeniti! To što si napravio/la pogrešku i spavao/la s nekim ne znači da tu pogrešku moraš nastaviti raditi. Možeš izabrati „drugu nevinost”. Tisuće tinejdžera svakog dana napravi takav izbor!

Izabrati drugu nevinost ne znači odreći se seksa zauvijek. To znači reći „ne” jeftinom, opasnom seksu sada, kako bi kasnije, kada budeš u braku, mogao/la potpuno uživati u seksu

Iz mnogo razloga. Evo nekih:

  • konačno sam shvatio da ono što radim nije dobro
  • dojadilo mi je da me iskorištavaju
  • iskreno, uplašio sam se da bih mogao dobiti sidu ili neku drugu bolest koja se prenosi spolnim putem
  • naučio sam gorku lekciju
  • ono što sam time dobio nije bilo vrijedno onoga koliko me to košta
  • Nisam htjela riskirati da oštetim svoje reproduktivne organe.

Izabrati drugu nevinost ne znači odreći se seksa zauvijek. To znači reći „ne” jeftinom, opasnom seksu sada, kako bi kasnije, kada budeš u braku, mogao/la potpuno uživati u seksu.

Možeš početi ispočetka!

Možeš početi ispočetka i ponovno zadobiti svoju unutrašnju nevinost – čistoću onog unutrašnjeg čovjeka. Jedno je donijeti odluku. Provesti je – to je nešto sasvim drugo.

Ako nisi u vezi, možeš odrediti pravila za buduću/e vezu/e.

Ako izlaziš s nekim i ako imate spolne odnose, za tebe je najbolje da tu vezu prekineš. Već je došlo do toga da ste navikli ići do kraja i krenuti natrag u toj vezi bilo bi kao da pokušavaš ići unatrag na autocesti dok je iza tebe kolona automobila.

Kada djevojka izabere drugu nevinost, ona kaže: „Griješila sam u prošlosti, ali će stvari od sada biti drugačije”. Kasnije, kad upozna mladića koji joj se zaista sviđa, mogla bi se pitati: „Što da mu kažem? I kada da mu kažem?”

Na prvih nekoliko spojeva nije neophodno da mu kažeš bilo što. Samo neka se iz tvojih postupaka vidi da ne želiš ni „peting”, ni dodirivanje niti išta slično. Tako ćeš se otarasiti mladićâ koje ne zanimaš kao osoba.

Ako te doista voli, poštovat će tvoju odluku o novom načinu života

Ako mladić provodi s tobom mnogo vremena i ima ozbiljne namjere, sigurno ćete doći na temu o tome zašto si takva kakva jesi. Tada je vrijeme da mu kažeš: „Nisam takav tip djevojke. Voljela bih da mogu kazati da to nikada nisam ni bila. Ali, stvari sada stoje drukčije, i od sada će biti ovako. Tako će mladić znati da „imaš prošlost”, ali ne moraš mu iznositi detalje. To bi ga moglo šokirati i odbiti. A to je dio cijene koju moraš platiti za seks prije braka. S druge strane, ako te doista voli, poštovat će tvoju iskrenost i odluku o novom načinu života. Možda će odlučiti da si upravo ti djevojka kakvu je tražio.

Može se činiti da se obraćamo samo djevojkama, ali ovo se može primijeniti i na mladiće. I to je podjednako važno kao i za djevojke.

Mladići i djevojke, pažljivo pripremajte svoje spojeve. Nemojte dopustiti da oni budu vrijeme koje ćete protratiti. Loše isplanirani izlasci donose nevolju. Kad vrijeme spoja istekne, mladić može kazati: „Stalo mi je do tebe, ali naš izlazak je završen”, i otići kući. Bilo bi dobro da izlazite s još jednim, dva ili tri para.

Iz knjige „Što mladi trebaju znati o ljubavi, zaljubljivanju i seksu“. Izdavač: Logos, Daruvar (www.logos.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh