Brak i odnosi

MLADI, VEZE, BRAK Seks prije braka: zašto je bolje čekati, i kako reći „ne” (1.) Time što se prije braka odričeš seksa osiguravaš si bolju budućnost. Evo priče koja to ilustrira: Zamisli da imaš jako bogatog ujaka…

Seks prije braka: zašto je bolje čekati, i kako reći „ne” (1.)

Kako reći „ne”

Prije nego što se uhvatimo u koštac s ovim važnim pitanjem, trebaš biti svjestan dvije činjenice.

Prvo: Ne ponašaju se svi tako. Ispitivanja pokazuju da gotovo polovica srednjoškolaca ulazi u spolne odnose. Prema tome, oko polovice njih ne ulazi. Dakle, ako odlučiš biti dio ove druge polovice, u dobrom si društvu.

Drugo: Za tebe je definitivno najbolje ne upuštati se u seksualne odnose prije braka. Time što se sada odričeš nekih užitaka osiguravaš si bolju budućnost. To se može ilustrirati sljedećom pričom.

Odreći se sada – kako bi u budućnosti uživao maksimalno!

Zamisli da imaš jako bogatog ujaka koji te veoma voli. U tvojoj četrnaestoj godini on ti obeća nešto predivno: „Na tvoj šesnaesti rođendan dat ću ti tisuću dolara”.

Au! Odmah počneš razmišljati što ćeš si sve kupiti tim novcem. A onda ti ujak obeća sljedeće: „Tih tisuću dolara će biti tvoji i moći ćeš napraviti s njima što želiš. Ali, želim te naučiti kako da planiraš svoju budućnost. Zato ti obećavam nešto drugo: onoliko koliko od tih tisuću dolara odvojiš za svoj dvadeset prvi rođendan, toliku ću ti svotu davati svakog mjeseca do kraja tvojeg života.

Naravno, najbolje bi bilo da se odrekneš zadovoljstva da odmah potrošiš tih tisuću dolara te tako sebi osiguraš najbolju moguću budućnost. Tako je i sa seksom – sada se odričeš nekih zadovoljstava kako bi si osigurao najbolju moguću budućnost.

Reći „ne” može se na dva načina

„Ne” kažeš na dva načina – verbalno i govorom tijela. Oba su načina važna. Ustima reci „ne” i to potvrdi stavom tijela. Nekada djevojka šalje proturječne signale. Ona kaže: „ne” ustima, dok tijelom kaže „možda” ili „da”. To nikako ne ide zajedno.

Kad kažeš „ne”, reci to odlučno i kao konačno i odmakni se. Nemoj se kolebati. Nikada, ni u kakvim okolnostima, ne trebaš dopustiti da te netko natjera na nešto što ne želiš napraviti – nešto što znaš da je pogrešno.

Mladić će pokušavati, a da pritom nužno ne očekuje da će se djevojka s tim složiti. Upravo mu tada otvoreno kaži da nisi taj tip i da si razočarana što on pokušava tako nešto. Svaki put kada mladiću ruka počne „bježati”, on je „otišao predaleko”. Nekim je mladićima dovoljno da djevojka mirno i odlučno makne njegovu ruku koja „ispituje teren” i da ga zamoli da to ne radi, dok su za druge potrebni drastičniji potezi. Ako momak tvoje „ne” ne primi lijepo, zamoli ga da te odvede kući – i to odmah.

Ubrzo će se pročuti da nisi takva djevojka. Zbog toga će se neki mladići (pogrešni tipovi) zasigurno prestati zanimati za tebe. Međutim, istovremeno će to možda privući pažnju drugih (uključujući onog pravog!). Možda ti se tada neće tako činiti, ali postoje mladići koji cijene djevojke s visokim moralnim standardima.

Ako se zaista volite, tada seks nije neizbježan za ispunjenje vaše veze

Ljubav možete izraziti na mnogo načina:

Dvorištem studentskog doma jedne je večeri prolazio prilično „zatreskan” par. Njihov se susret bližio kraju i kako su se približavali njezinu paviljonu, vidjeli su da je svako pogodno mjesto pred ulazom već zauzeto. Međutim, čak ni tada nisu smatrali da je neophodno da se pridruže ostalima kako bi se pozdravili naočigled svih. Dok su se približavali stubištu pred ulazom, ona se je okrenula prema njemu i pogledala ga u oči. Njezine su oči blistale od zadovoljstva, stavila je prst na njegovu bradu na simpatičan način i rekla mu: „Bilo je predivno. Strava si.” Dok je trčala uza stube, on je krenuo prema svojem paviljonu s tako zadovoljnim izrazom lica da je netko mogao pomisliti kako ne shvaća što propušta! A zapravo je bilo očigledno da ne propušta ništa doista važno. Rekla mu je sve što mladić želi čuti od djevojke do koje mu je stalo. Rekla mu je da je uživala s njim, da se je lijepo provela i da joj se jako sviđa – i to na poseban način.[3]

Naravno da ova djevojka nije dodirivala bradu svakom mladiću! Ta je gesta njemu bila važna zato što je bila namijenjena samo njemu, i njome mu je pokazala da je on za nju poseban. (…)

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh