Brak i odnosi

MLADI, VEZE, BRAK

Nije ni najljepša ni najbogatija, a unatoč tome je najpopularnija. U čemu je njezina ʽtajnaʼ? Mnoge su djevojke bile puno ljepše od nje i mnoge su imale više novca koji su trošile na odjeću… Unatoč tome, ona je bila najpopularnija djevojka u domu. Dečki su se doslovno otimali za nju. U čemu je bila njezina ʽtajnaʼ?

Nije ni najljepša ni najbogatija, a unatoč tome je najpopularnija. U čemu je njezina ʽtajnaʼ?

Jedna od najvećih laži

Jedna od najvećih laži u vezi s ljubavlju i spojevima je ova: „Ako nisi u vezi, ako nemaš djevojku/momka, s kojom/kojim bi izašao preko vikenda, onda si gubitnik/ca”. To je laž zato što se pojedinac vrednuje prema tome je li u vezi ili nije.


Ako ideš u srednju školu ili na fakultet a još „nemaš nikoga”, to ne znači da u budućnosti nećeš biti u sretnom braku. Mnoge djevojke imaju dovoljno zdravog razuma da odbiju izaći s pogrešnim tipovima. Mnogo je bolje sjediti kod kuće nego izlaziti s bilo kim i napraviti nešto zbog čega ćeš poslije zažaliti.

Nisu svi mladi u vezi. Zapravo se u prosjeku polovica srednjoškolaca ne viđa ni s kim. Nije kraj svijeta ako si jedan od onih tko još ne izlazi ni s kim.

Umjesto da pokušavaš naći pravu osobu, radi na tome da ti budeš prava osoba

Primjerice nauči svirati neki instrument ili usvoji neku vještinu zbog koje će ti porasti samopouzdanje. Pokušaj usavršiti neku svoju sposobnost. Usmjeri svoju snagu na to da budeš dobar, iskren i zanimaj se za druge ljude. Ne štedi na lijepim riječima i osmijehu. Neka ti i misli i tijelo budu čisti. Ako misliš da nisi jako nadaren i pametan, više se potrudi. Uspjehe ne postižu uvijek najtalentiraniji, najnadareniji nego oni koji se potrude i ne odustaju. Možeš razvijati svoju ličnost i sposobnosti.

Nije bila ni najljepša ni najbogatija, a ipak je bila najpopularnija djevojka u studentskom domu

U svojoj knjizi The Awesome of the Listening Ear (eng. Izvanredna moć uha koje sluša) John Drakeford iznosi priču o Jean, najpopularnijoj djevojci u studentskom domu velikog sveučilišta.

Jean je bila privlačna, ali nije bila ljepotica. Imala je meku, svijetlu kožu i lijepe, tamnoplave oči. Lijepo se odijevala, mada nije nosila skupu odjeću. Između ostalog bila je odlična učenica. Išla je na svako bogoslužje u svojoj crkvi i izlazila najviše s dečkima iz crkve.

Bilo je dosta djevojaka koje su joj konkurirale; mnoge su bile puno ljepše od nje i mnoge su imale više novca koji su trošile na odjeću. Unatoč svemu tome, Jean je bila najpopularnija djevojka u domu. Dečki su se doslovno otimali za nju.

Drakeford je htio saznati zašto je ta djevojka toliko popularna pa ju je pozvao da dođe u njegov ured na razgovor. Zamolio ju je da mu priča o sebi – odakle je, što studira i o svojim planovima za budućnost.

Umjesto da priča o sebi, Jean je podigla k njemu svoje krupne plave oči i rekla: „Živim sasvim običnim životom, a Vi ste obišli cijeli svijet. Zašto Vi meni ne pričate o sebi?”

Naravno, Drakeford je želio podijeliti s njom neka od svojih iskustava, pa je počeo pričati. Jean je upijala svaku riječ koju je izgovarao. Nije saznao mnogo o njezinoj prošlosti, ali je otkrio tajnu njezine popularnosti – nju su iskreno zanimali drugi ljudi i svoje je sugovornike pažljivo slušala. Nije ni čudo da je imala tako mnogo prijatelja.

Biti dobar slušatelj – to se može naučiti

I ti možeš steći prijatelje ako naučiš slušati. Mladi kažu da im je jedna od najvećih briga na spojevima – kako razgovarati. To je umijeće koje se može naučiti, uvježbati i razvijati. „Tehnika” koja osvaja sastoji se u: slušanju, gledanju, potvrđivanju i suosjećanju. Pažljivo slušaj i gledaj dok on ili ona govori. Osobi ćeš pokazati da ju zaista slušaš ako ju stalno gledaš. Pokaži što misliš tako što ćeš povremeno kimnuti glavom ili reći „da”. Ako ne razumiješ dobro ono što on/a govori, postavi pitanje. Suosjećaj – pokušaj shvatiti kako se osoba osjeća.

Kad nekoga zaista slušaš, daješ mu velik kompliment. Kažeš: „Važan si mi. Zanima me što imaš za reći”.

Dale Carnegie je rekao: „Pokazivanjem zanimanja za druge ljude možeš u dva mjeseca steći više prijatelja nego što ćeš ih steći za dvije godine pokušavajući druge zainteresirati za sebe”. Jedan od najboljih načina da pokažeš ljudima da te zanimaju je da ih slušaš.

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh