Brak i odnosi

MLADI, VEZE, BRAK

Koliko daleko možemo ići na spoju? „Dobro se slažem sa svojim dečkom / svojom djevojkom. Jedno drugom se jako sviđamo. Koliko daleko možemo ići u fizičkoj intimnosti, a da ne upadnemo u nevolju?”

Koliko daleko možemo ići na spoju, a da ne upadnemo u gabulu

Jedno od najčešćih pitanja koja tinejdžeri postavljaju nesumnjivo je ovo: „Koliko daleko mogu ići a da sve i dalje bude O.K.”


Evo na što pritom misle: „Dobro se slažem sa svojim dečkom / svojom djevojkom. Jedno drugom se jako sviđamo. Koliko daleko možemo ići u fizičkoj intimnosti, a da ne upadnemo u gabulu?”

Prije nego što odgovorim na to pitanje, ja ću tebi postaviti dva pitanja.

Jesi li čvrsto odlučio/la?

Prvo pitanje: Jesi li čvrsto odlučio da se nećeš upuštati u seksualne odnose prije braka? Ako nisi, tada neće biti mnogo koristi od toga da ti govorim koliko daleko možeš ići.

Drugo pitanje: Znaš li što je zakon progresije i kako djeluje? Zna li to tvoj partner? Zakon progresije kaže da u seksu postoji prirodan „slijed”, koji te vuče da polako ideš prema sve većoj fizičkoj prisnosti.

Fizička prisnost je slična plovidbi po rijeci iznad Nijagarinih slapova. Matica te polako nosi nizvodno, prema vodopadu. U početku maticu možeš savladati, ali na rijeci postoji mjesto koje se zove „točka s koje nema povratka”. Ako prođeš tu točku, nećeš se više moći vratiti i obrušit ćeš se niz vodopad.

Slično tome, fizička se intimnost u početnim „etapama” može kontrolirati, ali postoji i „točka s koje nema povratka”. Ako prođeš tu točku, neizbježno ćeš biti odvučen u spolni odnos.

Istraživanja su pokazala da će nakon otprilike 300 sati provedenih udvoje nasamo čak i parovi koji nisu namjeravali ići do kraja, stupiti u spolni odnos ukoliko nisu poduzeli određene korake kako bi to spriječili. Evo kako glasi formula:

Spolne žlijezde stvaraju hormone + vrijeme provedeno udvoje + zakon progresije = spolni odnos

Koliko daleko je „predaleko”?

Evo još jedne usporedbe. Automobil je opremljen sigurnosnim uređajima kako bi vozač znao kada postoji opasnost da se motor pokvari. Na primjer, kad se motor počne pregrijavati, na komandnoj se ploči upali crveno svjetlo. To signalizira da nešto nije u redu. Vozač se trebaš odmah zaustaviti i otkriti u čemu je problem.

Evo nekih „znakova upozorenja”, koji će ti dojaviti kada si otišao predaleko.

5 znakova koji pokazuju da si otišao/otišla predaleko

  1. kada tvoje ruke počnu „bježati”
  2. kada jedno od vas dvoje počne skidati odjeću (budi odjeven/a cijelo vrijeme)
  3. kada se počneš seksualno uzbuđivati
  4. kada radiš nešto što ne bi radio/la u blizini nekog koga doista poštuješ
  5. kada ne možeš donijeti razumnu odluku, npr. o tome bi li trebao nešto učiniti ili ne, te kada tu odluku ne možeš provesti u djelo.

Prije nego što počneš izlaziti na spojeve, trebaš si postaviti neke smjernice za to koliko ćeš daleko ići. Jedina smjernica koja je stopostotno sigurna glasi: „Skidaj ruke s mene i ne skidaj se!”

Ulomak iz knjige za tinejdžere O ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh