Mladi

MLADI, VEZE, BRAK

Kako mu reći „ne“ kad te nagovara na seks „Svi to rade; Samo ovaj put; Ako zatrudniš, vjenčat ćemo se; Imaš prekrasne oči; Zar me ne voliš?...” Ne moraš imati odgovor na svako laskanje. Dovoljno je da kažeš „ne” kako bi odbila ući u seksualni odnos prije braka…

Foto: Shutterstock


 

„Laskanje” je vješto izveden trik kojem je cilj smotati te i nagovoriti da napraviš nešto što zapravo ne želiš. Trebaš toga biti svjestan/na. Osoba koja „laska” ima sebične motive i nije dovoljno iskrena.

Bilo kakvo laskanje, bilo kakvo nagovaranje na seksualni odnos nije izraz ljubavi. U nastavku donosimo nekoliko rečenica kojima se često služe osobe koje laskaju. Neke od tih izjava su nove, dok su druge jako stare. Hajdemo pogledati koje su to, te kako na njih možeš odgovoriti.

Možeš dokazati svoju ljubav prema meni time što ćeš čekati

Svi to rade.

Odgovor: „Ne svi! Kako god, ja ne želim biti kao svi!”

Samo ovaj put.

Odgovor: »Previše mi je i samo jednom napraviti nešto loše. „Samo jednom” je dovoljno da se zatrudni.«

Imaš prekrasne oči.

Vjerovali ili ne, ovo je jedna od najuspjelijih izjava. U redu je udijeliti iskreni kompliment, ali ne ako mu je cilj samo da te smekša. Pazi na to.

Zar me ne voliš?

Odgovor: »Volim te dovoljno da kažem „ne”. Ti možeš dokazati svoju ljubav prema meni time što ćeš čekati.«

Ali moram!

Ne, on „ne mora”. To što mu hormoni divljaju, ne znači da te ima pravo prisiljavati na bilo što. To je njegov problem, ne tvoj. Reci mu da otrči nekoliko krugova oko stambenog bloka!

Vjenčat ćemo se što prije budemo mogli.

Odgovor: „Pričaš mi o braku? Hajdemo to reći mojim roditeljima.”

Ako ti nećeš spavati sa mnom, naći ću nekog tko hoće.

Odgovor: „Dakle, samo to tražiš? U redu. Drago mi je što smo se upoznali. Bok!”

Ako ostaneš u drugom stanju, vjenčat ćemo se.

Mnoge su djevojke pale na ovakvo nagovaranje da bi ih momak na koncu ostavio (bez obzira na to jesu li zatrudnjele ili nisu), jer njegova riječ nije vrijedila ni prebijene pare.

Odgovor: „Ne želim ostati u drugom stanju, i još nisam spremna za udaju.”

Ako me zaista voliš, pristat ćeš.

Odgovor: „Ako ti mene zaista voliš, nećeš me tjerati da napravim nešto što se protivi mojim uvjerenjima.”

Možeš reći da nekoga voliš dovoljno onda kada želiš ono što je najbolje za njega, i za vas oboje

Neće biti lako

Bit će ti od pomoći naučiš li kako prepoznati i što odgovoriti na ovakva laskanja, ali ipak neće biti jednostavno kazati „ne” nekom tko ti se doista sviđa.

Jedna je djevojka rekla: »Boli me kada neki kažu: „Znaš, kad on kaže ʽsvi to radeʼ, ti bi trebala odgovoriti: ʽOnda ti neće biti teško naći neku s kojom ćeš to raditiʼ. Smatram da moj dečko nije takav… Zaista se ne bih mogla pomiriti s tim da se on počne viđati s nekom drugom.«

To je razumljivo. Zašto o tome ne popričate? Pročitaj mu „Devet činjenica o odnosu između predbračnog seksa i braka” (pogl. 14). Predloži mu da pročita ovu knjigu. To što odbijaš ulaziti u seksualne odnose prije braka ne znači da poričeš svoju ljubav. Upravo suprotno, time izražavaš pravu ljubav. Možeš reći da nekoga voliš dovoljno onda kada želiš ono što je najbolje za njega, i za vas oboje.

Napomena: Ne moraš imati odgovor na svako laskanje. Dovoljno je da kažeš „ne” kako bi odbila ući u seksualni odnos. Tvoje tijelo pripada tebi i imaš pravo nad njim imati kontrolu. Nitko nema pravo podvrći te „unakrsnom ispitivanju” o tome zašto odbijaš seks, a ti ne moraš smisliti nikakav neoborivi argument kojim bi se pozvala na ono što već jest tvoje.

Dok ste govorili, rekli ste nama, djevojkama da smo vrijedne čekanja i neka mu kažemo da „smiri hormone”

Na kraju zadnjeg od niza predavanja Davea Roevera koje je održao u Bendu, u državi Oregon, jedna mu je djevojka rekla:

„Jučer ste mi promijenili život”.

»Hvala. Što sam napravio?« upitao je Dave.

»Moj dečko i ja smo planirali da ćemo u petak, nakon zabave na faksu, provesti noć u mojoj kući. Dok ste govorili, rekli ste nama, djevojkama da smo vrijedne čekanja i neka mu kažemo da „smiri hormone”. Pa, rekla sam mu, i on je sada ljut«.

Nakon što je to rekla, ponosno se nasmiješila i dodala: „Ali, baš me briga. Ja jesam vrijedna čekanja!”

Bilo kakvo laskanje kojim te mladić tjera na seksualne odnose prije braka NIJE izraz ljubavi.

Iz knjige „Što mladi trebaju znati o ljubavi, zaljubljivanju i seksu“. Izdavač: Logos, Daruvar (www.logos.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh