Mladi

MLADI, VEZE, BRAK

Imaš neprocjenjiv dar – dobro promisli kome ćeš ga dati »…dao ti je neprocjenjivo vrijedan poklon nakon što te je upoznao s činjenicom da ćeš ga u životu imati priliku dati samo jednoj osobi. Kada ga jednom daš, to je to. Što ćeš napraviti s tim poklonom?«

Imaš neprocjenjiv dar – dobro promisli kome ćeš ga dati

Skupocjen poklon

Zamisli da imaš bogatog rođaka koji ti pokloni veoma skup dragulj. Najljepši dijamant koji si ikada vidio – košta stotine milijuna kuna. Taj neprocjenjivo vrijedan poklon dao ti je nakon što te je upoznao s činjenicom da ćeš ga u životu imati priliku dati samo jednoj osobi. Kada ga jednom daš, to je to.


Što bi napravio s tim poklonom? Bi li ga dao prvoj osobi koja ga vidi i kojoj se svidi? Bi li ga dao prijatelju koji ti nije najbolji, kojeg si tek sreo i možda ga više nikad nećeš vidjeti?

Reći ćeš: „Naravno da ne bih! To bi bilo glupo!”

Bi li ga dao nekome tko traži da dokažeš svoju ljubav prema njemu tako da mu daš taj poklon? Bi li ga dao nesmotreno samo zato što te drugi tjeraju na to, ili ti se rugaju zato što želiš zadržati dar dok ne sretneš pravu osobu kojoj ćeš ga dati?

Kažeš: „Nema šanse. Zadržao bih ga dok ne sretnem pravu osobu – nekoga tko je vrijedan mog dragocjenog dara.”

Pogreška zbog koje mnogi žale – ne moraš i ti

Svakoj mladoj osobi darovan je skupocjeni dar – njegova ili njezina nevinost. Možeš je dati samo jednoj osobi i samo jedanput.

Bio ti toga svjestan ili ne, tvoja je nevinost skupocjena! Ipak, mnogi je mladi ljudi daju nesmotreno, ne shvaćajući što rade. Neki daju nevinost zato što to netko od njih traži „kao dokaz ljubavi”. Neki ju pak daju zato što ih vršnjaci na to tjeraju – i to oni koji su svoju nevinost već nesmotreno dali.

Ako nesmotreno daš svoju nevinost, napravit ćeš jednu od najvećih pogrešaka u životu. Iz kojeg god razloga to napravio/la, jednog ćeš dana zbog toga žaliti. Dati svoju nevinost je jednako kao da nekome daš veliku sumu novca a kasnije otkriješ da si ju dao pogrešnoj osobi. Onda ta osoba ode… i s njom ode i novac.

Svaka tvoja romantična veza će jednog dana završiti – osim jedne

Kada si zaljubljen, ili kada misliš da si zaljubljen, lako možeš pomisliti: „To je to! Napokon sam pronašao pravu osobu!”

Činjenica je da će jednog dana doći kraj svakoj tvojoj romantičnoj vezi – osim jednoj. Trajat će jedino ona veza koja vodi u brak. Ako svoju skupocjenu nevinost daš u jednoj od tih veza, žalit ćeš zbog toga.

Kako možeš znati da si susreo onu „jednu i jedinu”? Na početku ne možeš u to biti siguran. Zato je najbolje sa samim se sobom „dogovoriti” da ćeš se čuvati za pravu osobu u pravo vrijeme. Prava je osoba ona s kojom si u braku, a pravo vrijeme je prva bračna noć.

Možeš kazati: „Većina mojih prijatelja to radi”. Pa čak i da to radi baš svaki tvoj prijatelj, to ne znači da je to u redu. Mnogi od njih se kasnije osvrnu i osjete krivicu ili se osjete „iskorištenima”. Tužno je kad se jednom nekome predaš; to više ne možeš vratiti.

Evo primjera iz života. Jednoj je sedamnaestogodišnjakinji, koja je bila nevina, nekoliko djevojaka zagorčavalo život. Zadirkivale su je, podsmjehivale joj se, tjerale je da spava s nekim. Jednog joj je dana na pamet pao pravi odgovor. Rekla im je: „Slušajte, kad god to poželim, mogu postati kao vi, ali vi nikada ne možete postati kao ja!”

Ma što tvoji prijatelji radili, trebaš shvatiti da je definitivno najbolje da sačuvaš svoju nevinost. Kada sretneš osobu s kojom želiš provesti cijeli život, koji bi joj ljepši dar mogao/mogla dati osim svoje nevinosti? Nema dara koji bi bio tako dragocjen i značajan. Ovo vrijedi i za mladiće i za djevojke.

Koja se djevojka ne bi oduševila takvim mužem?

Mogu ti ispričati svoje iskustvo. Prije mnogo godina stajao sam pred oltarom sa svojom nevjestom. Za mene je ona bila najljepša djevojka na svijetu i njezina je čistoća bila ravna njezinoj ljepoti. Oboje smo rekli „da” i razmijenili prstenje. Međutim, oboje smo imali dar koji je bio još mnogo dragocjeniji – svoju nevinost. Nema dara koji bi mi moja žena mogla dati, kojeg bih više cijenio. Moja bi ti supruga rekla isto što i ja.

Najveći poklon koji muškarac može dati svojoj nevjesti prve bračne noći je njegova čistoća. On joj time govori: „Ti si posebna, naš je brak tako poseban i čuvao sam se za tebe”. Koja se djevojka ne bi oduševila takvim mužem? (…)

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh