Svetkovine

Sveta Bogorodica Marija

Mladi pred nedjeljnim evandjeljem Sveta Bogorodica Marija book evangelizacija

Za vas smo pripremili komentare nedjeljnih evanđelja, koji
vam mogu poslužiti kao dobra priprava za svetu misu. Važno
je prije mise pripremiti se i pročitati čitanja, jer tada možemo
pozornije slušati, a tada sjeme riječi može pasti na plodno tlo.

SVETA BOGORODICA MARIJA
Lk 2, 16 – 21
Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas!


Najprije, želim vam od srca sretnu i blagoslovljenu 2017. godinu!

Prije nego sam počeo pisati ovaj komentar, htio sam malo vidjeti zašto baš 1. siječnja slavimo svetkovinu Marije Bogorodice. No nije mi trebalo puno da shvatim. Uvijek prije početka čega novoga želimo i trebamo napraviti dobru pripremu, uvod. To je i Crkva prepoznala i zato je pred nas stavila tu svetkovinu na dan u kojem počinje nova godina. Ta nam svetkovina zacijelo želi reći da trebamo cijelu narednu godinu posvetiti Blaženoj Djevici Mariji, Bogorodici, njezinu djevičanskomu i bezgrešnomu Srcu.

Vjerujem da većina nas, ako ne i svi, imamo jednu ili više osoba za koje znamo da ako im što damo da naprave, da se za što pobrinu, o tome mi više ne trebamo brinuti. Za to bismo mogli reći: „u dobrim je rukama“.  Duboko sam uvjeren da je Marija takva osoba – kad joj što predamo i povjerimo, možemo biti sigurni da je to u dobrim rukama. To nije neka teologija, nije ni neka znanost, to je, jednostavno, evanđelje koje svi mi možemo shvatiti.

Sada dolazi čitanje. Radi se o zgodi odmah nakon Isusova rođenja. Anđeo se objavio pastirima te oni odlaze žurno vidjeti ono o čemu im je anđeo govorio. Nalaze Mariju, Josipa i dijete gdje leži u jasalam. Sve baš kako im je anđeo navijestio. Ovdje možemo zamisliti sve te jednostavne ljude, pastire, kako su puni radosti, kako pripovjedaju što ima je rečeno za dijete… Marija i Josip s čuđenjem, radošću i oprezom slušaju sve to. Marija sve pamti u svojem srcu. Pastiri odlaze, no nikada više neće biti isti, shvatili su da je Bogu stalo i do njih. U njima je rođena nova nada, o kojoj su im toliko pričali. Nada u bolju budućnost, jer je rođen novi Kralj, onaj koji ima dati otkupljenje. Vjeruju da će uskoro biti slobodni. Božić je prošao. I nama je naviješten novi Kralj, koji kraljuje u vijeke, koji ima snagu i moć promijeniti sve što mu se preda, što se donese pred njega. Nije li on nova nada i za nas jednako kao i za pastire?

Već smo rekli da je sve to vrlo jednostavno. Pred nas su stavljene dvije stvari. Prva je da posvetimo narednu godinu Blaženoj Djevici Mariji. Druga je da shvatimo da imamo novorođenog Kralja. Kralja kojemu je sve moguće, koji će nam donijeti izbavljenje. Utecimo se i njemu. Danas se još odlučimo za to da on bude i naš kralj. Poklonimo mu se duboko i priznajmo ga vrhovnim poglavarem i kraljem svemira. Tada cijela ova godina i naš život imaju nadu i budućnost. Budućnost koja je u rukama dobrog Kralja! Neka vas blagoslovi novorođeni Kralj!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh