Mladi

MLADI I VEZE

Kako nekoga pozvati na spoj, kako poziv prihvatiti, kako ga odbiti; što na spojevima raditi, a što ne… Spojevi i izlasci su veoma bitni jer na njima imamo priliku upoznati svoga potencijalnog supružnika. Zato je važno da spojevima pristupimo mudro

Kako nekoga pozvati na spoj, kako poziv prihvatiti, kako ga odbiti; što na spojevima raditi, a što ne…

Foto: Shutterstock

Kako nekog pozvati na spoj?

Dok mladići nastoje smisliti kako pitati djevojku da izađe s njima, djevojke pokušavaju smisliti kako dečke navesti da ih to pitaju!

Dečki, vi ste prvi na potezu! Uobičajeno je da mladić pozove djevojku. I to bi trebalo biti na vrijeme, ne u posljednjem trenutku. Kad ju zoveš telefonom, nemoj ju tjerati da pogađa tko zove. Budi jasan i neka tvoj razgovor ulijeva povjerenje.

Trebaš biti ljubazan i precizan. Evo primjera: „Donna, na telefonu je Jim. Što misliš o tome da u petak navečer odemo u kino?”

Nemoj kazati: „Što radiš u petak navečer?” Djevojka ima pravo znati što želiš prije nego što ti odgovori. Obavezno reci na kakav izlazak misliš da bi znala što odjenuti. Trebao bi joj također dati vremena da kaže roditeljima. Ako kod tebe dođe do bilo kakve promjene plana, trebaš obavijestiti i djevojku i njezine roditelje.

Ako djevojka odbije tvoj poziv, mirno to prihvati. Reci samo: „Možda drugi put”. Nemaš pravo inzistirati da djevojka objasni zašto je odbila tvoj poziv. Ako ti više puta kaže: „Ne”, shvati poruku i pozovi nekog drugog.

Kako prihvatiti poziv na spoj?

Djevojka bi na poziv trebala odgovoriti pristojno i ljubazno. Ako može i želi prihvatiti, treba reći mladiću da joj je njegov poziv važan i da jedva čeka da izađe s njim. Ako ne može, može jednostavno reći: „Žao mi je, ali ne mogu. Hvala ti što si me pozvao.” Ako ima dobar razlog zbog kojeg ne može izaći i želi to kazati mladiću, to je u redu. Ali ne treba mu lagati.

Djevojke, ne morate izaći sa svakim momkom koji vas pozove. Ako s nekim ne želite izaći, recite mu to. Jednostavno kažite: „Hvala što si me pozvao, ali zaista to ne bih htjela.” Ne morate objašnjavati zašto. Samo recite tako.

Djevojke, mudro birajte s kim ćete izaći. Izlazite s vršnjacima. Sigurnije je. Ne izlazite s mladićem ako ga niste upoznale s roditeljima. Ne izlazite s njim ako vam otac ili braća misle da on nije nimalo u redu. Muškarci bolje poznaju muškarce od žena. Slično tome, žene mogu bolje od muškaraca osjetiti kakva je neka žena.

Kad prihvatiš izaći na spoj, održi obećanje. Nikad ne otkazuj zbog „nečeg boljeg” što je iskrsnulo u međuvremenu.

Tvoji roditelji trebaju znati kad i zašto izlaziš i kada se planiraš vratiti kući. (…)

Što raditi na spoju?

Jedan od glavnih razloga zbog kojih izlazite jest da se međusobno upoznate. Ne upoznajete se tako što satima zajedno gledate filmove ili TV niti ako se satima „ljubakate”. Neki parovi su zajedno godinama, izlaze tri ili četiri puta tjedno, a onda tek kad se vjenčaju shvate da jedno drugo uopće nisu upoznali.

Da biste izbjegli ovakvu pogrešku, upoznajte se prije negoli veza postane ozbiljna. Radite nešto zajedno, npr. bavite se nekim hobijem. Igrajte društvene igre. Razgovarajte o nečemu ozbiljnijem umjesto da vaši razgovori izgledaju poput ovoga:

‒ Imaš lijepe oči.

‒ I meni se sviđaju tvoje oči.

‒ Imaš lijepu kosu.

‒ I ja mislim da je tvoja kosa lijepa.

Što je s poljupcima na prvim spojevima

Što je za tebe poljubac? Neke djevojke kažu da je to samo način da kažu: „Hvala”. A zašto mu to ne bi jednostavno rekle? Ako stekneš reputaciju djevojke koja se ljubi na prvim sastancima, svaki će mladić s kojim izlaziš očekivati da počneš s tim. Što ćeš kasnije? Sjeti se zakona progresije: ono što ga zadovoljava sada, neće mu biti dovoljno kasnije. Sve u svemu, poljubac treba biti nešto posebno, za zaista posebnu osobu.

Što je s „petingom”

„Peting” je slobodno dodirivanje tijela druge osobe. To nije seksualno zadovoljavanje; to je samo seksualna stimulacija. Što više toga dobivaš, to više želiš. Dodirivanje vodi prema spolnom odnosu.

Većina je mladića sklona djevojku promatrati kao izazov. Žele vidjeti koliko daleko mogu s njom ići. Kad mladić nešto pokuša, on ne očekuje da se to zaista i dogodi. Djevojke, nije uvredljivo kad ti se mladić pokuša približiti – on samo iskušava tvoju obranu. Također nije uvredljivo kad ga ti odbiješ. Mladićima često lakne kad se uvjere da djevojka nije jedna od onih koje nazivaju „lakima”. (…)

Ulomak iz knjige za mlade o ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh