Duhovnost

MISTIČNE KARIZME PADRE PIJA Imao je dar proricanja budućih događaja, koji Bog daje ‘velikim dušama’ da bi imale uvid u Njegov plan „Od svih triju tajanstvenih sposobnosti koje je Padre Pio posjedovao, mogućnost proricanja budućih događaja razumski je najmanje shvatljiva, jer uključuje budućnost, nešto što ne postoji u sadašnjosti, jer se još nije ni dogodilo…“

Imao je dar proricanja budućih događaja, koji Bog daje 'velikim dušama' da bi imale uvid u Njegov plan

Padre Pio, dakle, ne samo da je imao uvid u Božji plan, nego je također posjedovao jedinstvenu mističnu karizmu prodiranja u „svetište savjesti” te je imao spoznaju o stvarnosti, koja se nalazila izvan prostora i vremena. Mogao je, dakle, „vidjeti” događaje istog trenutka kada su se zbivali, iako se nije nalazio ondje gdje su se oni zbivali, već su bili daleko od njegovih očiju. „Vidio” je čak i događaje koji se još nisu zbili, nego su se trebali dogoditi tek u budućnosti.


Razumski neshvatljiva sposobnost

Od svih triju tajanstvenih sposobnosti koje je Padre Pio posjedovao, mogućnost proricanja budućih događaja razumski je najmanje shvatljiva, jer uključuje budućnost, nešto što ne postoji u sadašnjosti, jer se još nije ni dogodilo. Dakle, radi se o događajima čije ostvarivanje ovisi o stjecaju mnogih čimbenika koji ne ovise o ljudskoj volji. Vidovitost je prihvatljiva, prije svega, onim ljudima koji pripadaju različitim determinističkim filozofijama, prema kojima su sva zbivanja ljudskog života, ljudska sudbina, kao i ukupna ljudska povijest, unaprijed određeni Božjom voljom ili nekim drugim kozmičkim uzrokom.

Na ove fatalističke teorije nailazimo u vjerovanjima drevnih Grka i Rimljana, u indijskoj filozofiji, zatim u drevnoj kineskoj filozofiji, promiču ih stoici, prihvaćene su od muslimana, a prihvaćaju ih i neke grane protestantskog kršćanstva, kao što su luteranizam i kalvinizam.

„Ja imam uvid u Božji plan…”

Ove teorije, međutim, nisu dio nauka Katoličke crkve. Za kršćanina katolika postoji „slobodna volja”, „apsolutna sloboda” koja određuje ponašanje osobe. Iz te je perspektive „vidovitost” razumski nezamisliva. Vidovitost jedino može biti mistična karizma: dar koji Bog daruje, u iznimnim slučajevima, velikim dušama, kako bi mogle imati uvid u Božji plan i „vidjeti” buduće događaje, odnosno posljedice „slobodnog izbora” ljudi. Eto zašto je Padre Pio, dakle, govorio: „Ja imam uvid u Božji plan”.

Proroštva Padre Pija

Prihvaćanje ovog razmišljanja jedini je mogući način pronalaženja prihvatljivog objašnjenja za „proroštva” Padre Pija. Tih je proricanja bilo mnogo i ispunjavala su se u cijelosti, kao što je i bilo rečeno u njegovim jasnim i odlučnim objavama o pojedinim događajima koji su se tek imali dogoditi i koji su se ostvarivali u najsitnijim pojedinostima, baš onako kako ih je Padre opisivao te sa svim činjenicama kojima je on, ponekada u šali, dodavao i neobične pojedinosti, sve to mnogo ranije nego što su se ti događaji stvarno i dogodili.

Takvih je slučajeva bilo bezbroj. Mnoge sam od njih opisao na prethodnim stranicama, posluživši se svjedočenjima o čudesno ozdravljenima, o obraćenicima, o ljudima koji su živjeli u bliskom doticaju s Padre Piom… U gotovo svako svoje obraćanje ljudima, Padre Pio je uključivao govor o budućim događajima koristeći se svojom čudesnom karizmom vidovitosti.

Ulomak iz knjige Renza Allegrija Padre Pio čudesni život. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh