Osobni razvoj

POTICAJNE MISLI Svakodnevica s Isusom miriše na nebo Kad se probudiš, sjedni na rub kreveta ili klekni! Reci najprije: „Bože, evo tu sam! Hvala!“ Tada pogledaj leži li na tvojoj savjesti neki teret grijeha. Predaj to Bogu, moli ga da ti oprosti i tada će prljavština nestati.

Svakodnevica s Isusom miriše na nebo

Što činiš svako jutro kada se probudiš? Umivaš se. Ujutro se svi ljudi umivaju. Svatko se mora oprati i biti lijep.

Odsada to nemoj činiti samo za svoje tijelo nego i za svoj duh. Kad se probudiš, sjedni na rub kreveta ili klekni! Reci najprije: „Bože, evo tu sam! Hvala!“ Tada pogledaj leži li na tvojoj savjesti neki teret grijeha. Predaj to Bogu, moli ga da ti oprosti i tada će prljavština nestati. Potom razmisli imaš li možda nešto protiv nekoga koga ćeš taj dan sresti. Odmah reci: „Bože, blagoslovi tog čovjeka! Ja mu opraštam!“ Tako ćeš moći slobodno ići u taj dan. Možda se bojiš i svog posla i nečega što se taj dan treba dogoditi. Reci stoga: „Isuse, idi sad ispred mene i pripremi mi put u ovaj dan“. Sjeti se, kada se ne bi više dana prao/la niti češljao/la, tko bi mogao kraj tebe izdrža. ti? Ako već materijalna prljavština tako smrdi, kako je tek sa duhovnom prljavštinom?

„Tvoj grad ili tvoje selo bit će daleko ljepše ako budeš tako duhovno slobodan/na…“

Ako, naime, s teretom grijeha i straha, teretom mržnje i antipatije uđeš u novi dan, tada ćeš biti srdit i bijesan. Bit ćeš ograničen i utučen. Nećeš moći ni s kim od srca razgovarati. Tada ćeš prema djeci biti nervozan i razdražljiv. Grozno ćeš se ponašati prema suprugu ili supruzi. Ubrzo više nećete razgovarati ili ćete se nepotrebno svađati. I kada dođeš na posao, bit ćeš lako razdražljiv. Nitko neće s tobom moči lijepo živjeti. Uistinu je gadno ako ne napraviš tu duhovnu toaletu. Svijet će propasti ako to ne budemo provodili. Na čovjeku se točno vidi kada moli, ali još se više vidi kada nije molio! To je jako važno, ako svoju djecu želiš dobro odgojiti i ako želiš uživati u svom braku, obitelji, radnom mjestu, krugu prijatelja, kolega. Tvoj grad ili tvoje selo bit će daleko ljepše ako budeš tako duhovno slobodan/na. Tada će sve mirisati na nebo!

„Ako tako budeš činio, živjet ćeš…“

Ako se radi o tome da treba izliječiti duhovnu ranu, tada ćeš dobiti snagu ispravno reagirati: budeš li u mržnji ili bijesu, Bog će ti dati ljubav. Ako si nervozan i nemiran, Bog će ti dati mir. Ako si grub, tada ćeš od Boga dobiti blagost. To su kreposti koje daje Duh Sveti. Stvarno je grozno sresti nekoga i vidjeti da se nije promijenio. Ako susretnem nekoga tko mi kaže kako sam se promijenio, tada sam radostan. Ako moram čuti kako drugi govore da sam ostao isti, onda je to za mene grozno! Ostati isti znači biti zaostao i nemoderan, ne ići u korak s vremenom i ne rasti. Najveća greška je ako ovo samo čitaš, a ne provodiš. Kao što svaki dan jedeš i spavaš, tako učini ovu potrebnu jutarnju toaletu. Neka ona nikad ne izostane! Ako tako budeš činio, živjet ćeš.

Ulomak iz knjige Bog preobražava autora prof. Tomislava Ivančića.

Izdavač: Teovizija.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh