Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO

Misli na smrt. Vrši svoje dužnosti i živi ovdje i sada u ljubavi Blagoslivljam svoju majku koja mi je uvijek pričala o smrti i o Raju. Često mi je pokazivala odjeću u koju smo je trebali odjenuti kad umre. Nije se bojala smrti

Misli na smrt. Vrši svoje dužnosti i živi ovdje i sada u ljubavi

Foto: Pixabay

 

Mnogi se muškarci i žene, videći da zalazi sunce njihova života, počinju ozbiljnije posvećivati nebeskim stvarnostima. Strah od smrti kod mnogih ljudi rađa obraćenje srca. Bolest ili starost su naznake da Gospodar našeg života dolazi sa svadbenog putovanja i želi nas naći obuzete ozbiljnim putem obraćenja i vjere. Netko bi mogao reći da ne bi bilo lijepo posvetiti se Bogu nakon dugih godina života življenih bez Boga. Bolje ikad nego nikad. Zatim, ne treba zaboraviti ni da se jedan od razbojnika, razapetih pokraj Isusa, obratio upravo pred smrt.

Mladi su odsutni. Za njih je događaj smrti jako dalek. Stoga je jedina njihova briga i posao postići moć, uspjeh i seks

Dok okolo putujem poradi propovijedanja, primjećujem da je nazočnost mladih među okupljenima jako slaba. Mladi su odsutni. Za njih je događaj smrti jako dalek. Stoga je jedina njihova briga i posao postići moć, uspjeh i seks. Za njih je smrt događaj koji će se dogoditi tek u starosti. Čak i ako prisustvuju pogrebu nekog svog vršnjaka, uvjereni su da uvijek drugi umiru. Događa se i da, prolazeći pokraj mrtvačkih kola, načine neku praznovjernu gestu. Blagoslivljam svoju majku koja mi je uvijek pričala o smrti i o Raju. Često mi je pokazivala odjeću u koju smo je trebali odjenuti kad umre. Nije se bojala smrti. Zato je, na dan kad je zatvorila oči za ovaj svijet, njeno lice zasjalo nadnaravnim osmijehom. Išla je ususret svom Zaručniku.

Kada moj Gospodar dođe, ne želim da me nađe u neradu

Već sam napunio 73 godine i imao sam operaciju srca. Ne krijem da svako toliko osjetim strah od smrti i to me gura da još više radim u Gospodnjem vinogradu. Kada moj Gospodar dođe, ne želim da me nađe u neradu.
Kada mislimo na vječnost, sve ostalo postaje smeće. Postajemo manje agresivni, prepotentni, ambiciozni, škrti i nemoralni. Kad me pitaju: „Oče, što moram činiti da dobro živim?”. Moj odgovor je: „Misli na smrt. Vrši svoje dužnosti i živi ovdje i sada u ljubavi.”.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh