Vijesti

UREDBA STUPILA NA SNAGU U PETAK

Minhenski kardinal Reinhardt Marx kritizira uredbu bavarske vlade o isticanju križa u javnim ustanovama Uredba bavarske vlade o obvezi isticanja križa kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama stupila je na snagu u petak, no i dalje izaziva oprečne reakcije kako u Bavarskoj, tako i diljem Njemačke

Minhenski kardinal Reinhardt Marx kritizira uredbu bavarske vlade o isticanju križa u javnim ustanovama

Uredba bavarske vlade od 24. travnja – prema kojoj u svim ulaznim prostorima javnih ustanova, s izuzećem sveučilišta, kazališta i muzeja, mora biti istaknut križ kao „izraz povijesnog i kulturnog identiteta Bavarske” – stupila je na snagu u petak 1. lipnja.


Uredba se odnosi na državne ustanove, dakle na one ustanove koje su u izravnoj nadležnosti središnjih bavarskih vlasti dok je gradovima i općinama prepušteno da sami odluče o isticanju križeva.

Uredba, unatoč tome što je stupila na snagu, i dalje izaziva oprečne reakcije kako u Bavarskoj, tako i diljem Njemačke.

Oporba tvrdi da se kršćanski simbol zlorabi u predizborne svrhe

„Suvereni premijer bi priznao pogrešku i povukao uredbu”, izjavila je oporbena čelnica u bavarskom parlamentu i predsjednica bavarskog ogranka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Natascha Kohnen za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Kohnen je premijera Bavarske Markusa Soedera (Kršćansko-socijalna unija CSU) iznova optužila da kršćanski simbol zlorabi u predizborne svrhe.

Izbori za bavarski parlament održavaju se u listopadu, a CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine.

Za oporbene Zelene uredba o obvezi isticanja križeva u javnim ustanovama je „jasno kršenje Ustava” i njegovih propisa o razdvajanju države i Crkve.

Ministarstvo unutarnjih poslova Bavarske objavilo je da nisu predviđene kontrole provodi li se ili ne uredba o križevima, koja je izazvala kontroverze i unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

Kard. Marx: „Tko križ vidi samo kao kulturni i povijesni izraz identiteta taj nije shvatio njegovo značenje”

Minhenski kardinal Reinhardt Marx kritizira takvu uredbu smatrajući da će ona samo unijeti razdor.

„Osim toga, tko križ vidi samo kao kulturni i povijesni izraz identiteta taj nije shvatio njegovo značenje”, rekao je Marx u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga, s druge je strane, pozdravio odluku bavarske vlade. CNA prenosi njegove riječi: „Križ je simbol zapadne kulture. To je izraz kulture ljubavi, suosjećanja i afirmacije života. On pripada europskim temeljima.”

Peter Seewald, njemački novinar, najpoznatiji po svojim knjigama razgovora s kardinalom Josephom Ratzingerom, iznio je kritiku izjave kardinala Marxa. U svom članku Seewald također piše da je kardinal Marx svojedobno pohvalio „Komunistički manifest” Marxa i Engelsa rekavši da je poprilično impresioniran njime. To je naravno sramotno, s obzirom da je njihova ideologija uzela oko 150 milijuna života.

Seewald kaže kako je očekivao kritike na račun odluke bavarske vlade, ali ne od jednog kardinala, no ističe da je više nego očito da kardinal Marx ne govori u ime svih biskupa nego je to samo njegovo osobno mišljenje koje očituje proces samo-sekularizacije.

Izvor: Catholic Herald, dnevno.hr, One Peter 5

Foto: Catholic Herald

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte
1 Comment

1 Comment

  1. Anonimno

    5. lipnja 2018. at 8:59

    Nisu svi svečenici pa tako i biskupi i dotični karsinal ljudi božji .U kleru ima također protivnika vjere u boga ,drugi dolazak Krista Isusa če rihešiti takve.Amen

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh