Duhovnost

DUH GOSPODINOV JE NA NAMA

Milost nije egzistencijalno stanje uma, već način življenja Veliki je djelatnik naše vjere Rick Warren jednom napisao: „Kada ste iskusili milost i osjećate da vam je oprošteno, mnogo više opraštate drugim ljudima“

milost, ilustracija

Foto: Melissa Askew, Unsplash

 

Moj je susret s milošću u zatvorskoj ćeliji u Hong Kongu metafora današnje Crkve. Kao vjernici se svakodnevno susrećemo s ljudima koji su zatvorenici vlastitih života. Nema etničkih, društvenih, ekonomskih ili religijskih iznimki – duhovni je bankrot posvuda prisutan i nastavlja se širiti.

Pa ipak, mi skrivamo prekrasno umotan božanski dar od gotovo svakoga s kime se susrećemo – dar koji ih može osloboditi iz njihovih osobnih zatvora. Zašto? Čega se to bojimo? Statistike o vjernicima koji nisu podijelili evanđelje ni s kime izvan svoje obitelji strašno su tužne.

Milost nije egzistencijalno stanje uma, već način življenja

Možda je to zato što nismo u potpunosti iskusili milost. Nismo joj dopustili da pronađe najdublja mjesta u našim srcima i umovima. Pisac Philip Yancey rekao je:

„Milost, poput vode, teče do najnižih predjela, onima koji priznaju potrebu i s dobrodošlicom dočekuju vijest da Bog ljubi čak i njih.“

Mi moramo živjeti i disati milost.

Milost nije egzistencijalno stanje uma, već način življenja. Ne treba biti teolog da bi se uočila osoba koja živi u milosti, jer ju oni daju i drugima. Veliki je djelatnik naše vjere Rick Warren jednom napisao:

„Kada ste iskusili milost i osjećate da vam je oprošteno, mnogo više opraštate drugim ljudima“

„Kada ste iskusili milost i osjećate da vam je oprošteno, mnogo više opraštate drugim ljudima. Imate više samilosti prema drugima.“

A kada tako živite, drugi će to neizbježno primijetiti i htjet će znati zašto. Dijeljenje će postati prirodno istjecanje vašega življenja po dvjema velikim zapovijedima: ljubi Boga i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.

Pa gdje je onda problem?

Vjerujem da Bog podiže vojsku vjernika – muškaraca, žena, mladih i starih. Oni će biti pomazani za bitku. Oni će stijeg Božjega kraljevstva zabiti u tlo koje je neprijatelj okupirao.

Čak će i „Crkva“ sumnjati i preispitivati želeći raspravljati umjesto djelovati

Ova će vojska biti opremljena Božjom Riječju i hodat će u njoj puni vjere kao nikada prije. Kultura će ih pokušati posramiti i podložiti. Neprijatelj će pokušati njihovu vjeru zamijeniti strahom. Čak će i „Crkva“ sumnjati i preispitivati želeći raspravljati umjesto djelovati.

Teološki i doktrinalni problemi iskoristit će se kako bi usporili ovu vojsku, ali ona svoje zapovijedi prima od Duha Svetoga. Ti generali u Duhu poznavat će svoje ratne zapovjednike i vjerovati im, dok će oni, opet, slijediti naredbe i voditi primjerom – a vjerni će vojnici slijediti.

Moćnici će odložiti svoju moć da bi častili Boga i ljude

Oni će umarširati u dvorane moći, zabave i znanosti. Vještine tih pomazanika odražavat će kreativnu oštrinu koju samo Bog može nadahnuti. Znanost će iskusiti proboj koji će je natjerati da se upita: „Jesu li bili nadahnuti?“

A moćnici će odložiti svoju moć da bi častili Boga i ljude. Samo oni koji su pomazani za ove bitke izvršit će trajnu promjenu i ostaviti vječni trag.

Milost nas ujedinjuje da se krećemo samo s jednom svrhom: davanje milosti drugima

Što će im omogućiti pristup u ta mjesta utjecaja? Svaki od njih, pa i najmlađi, bit će ispunjeni milošću. Svijet se ne može oduprijeti istinskoj milosti. Ona je ta koja je Majci Terezi otvorila put prema publici kraljeva i predsjednika. Ona je ispunila njezine oči i tekla s njezinih usana.

Milost pobjeđuje naše podjele. Da, čak i doktrinalne razlike. Ona nas ujedinjuje da se krećemo samo s jednom svrhom: davanje milosti drugima.

Milost je stvarna misija. Ona nadilazi kulture. Mali hinduski dječak u zatvoru Hong Konga radosno ju je primio, unatoč svakom kulturnom i religioznom prigovoru.

Milost privlači grešnike. Milost će vladati

Morate znati: milost privlači grešnike. Ona će u naše sigurne kuće slavljenja dovesti iste one ljude koje je Isus privlačio sebi. I poput religijskih vođa njegova vremena, i danas takvi neće biti oduševljeni. Bit će neuredno, ali Kraljevstvo je Božje uvijek neuredno.

No ova se vojska neće ograničiti na dovođenje izgubljenih u zgrade crkava. Oni će izgraditi Njegovu crkvu gdje god je ona potrebna i ta crkva neće nalikovati ni na što što smo prije poznavali. Ispunit će je grešnici, a religiozni samopravednici držat će se podalje od nje.

Milost će vladati.

 

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

 

 

duh gospodinov korice 3dIz knjige Duh Gospodinov je na nama autorâ dr. Leslieja Keegela i Roberta Hunta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti  ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh