Duhovna glazba

Metallica – da ili ne?!

Metalica - da ili ne?

Informacije koje slijede nalaze se na Internetu!


Metallica je američki heavy metal band (smjer trash metal), formiran osamdesetih godina. Danas se ubraja među najslušanije bandove u svijetu. Glazba im je širokog spektra, od laganih balada uglavnom tugaljiva i depresivna sadržaja (Nothing Else Matters, Fade To Black itd.), do vrlo agresivnih izričaja kao što je album St. Anger (sveta srdžba). Sadržaji tekstova njihovih pjesama vrlo su raznovrsni. No, konstruktivni kritičari upozoravaju na opasnost od slušanja njihove glazbe, napose odlazaka na  koncerte koji su nerijetko popraćeni neredima: YouTube link 1.

Izvjestan broj njihovih pjesama veliča samoubojstvo, mržnju i beznađe te band njima poručuje kako je smrt bijeg u svijet “crnila.” Često u pjesmama zazivaju smrt dajući joj prijateljsku dobrodošlicu u svijet frustracija, boli i neuspjeha, što za posljedicu ima dezorijentiranost mladih u ovome svijetu. Slušajući tu glazbu, mladi se lako poistovjećuju s njihovim glazbenim izričajima i idejama: YouTube link 2.

Nažalost, Metallica ima i puno mračnijih tekstova s vrlo destruktivnim, krajnje nehumanim i za vjernike neprihvatljivim sadržajima: U pjesmi “Jump In Fire”, mladim se ljudima naređuje da skoče u pakao:

“Slijedi me sada moje dijete…
Učini baš ono što ti kažem…
Skoči svojom voljom ili ćeš biti prisiljen na to,
dobit ću te na ovaj ili onaj način…
Posegni i uhvati me za ruku
i hodaj sa mnom kroz zemlju
Vrati se kući kamo pripadaš
Hajde, skoči u vatru.”

U pjesmi “The Prince” otvoreno izgovaraju:

“Anđele odozdo…
Ja želim prodati svoju dušu…
Đavle uzmi moju dušu
Plaćaš u dijamantima, nije me briga za nebo
Ne očekuj od mene da plačem
i ja ću gorjeti u paklu od dana kada umrem”

Svoje opredjeljenje i pripadnost jasno su potvrdili nastupom s jednim od najvećih sotonista, Kingom Diamondom, koji je vođa black metal banda Mercyful Fate. To se može provjeriti, ali se ne preporuča: YouTube link 3

Čak i kad bi se pokušali ograditi od sotonskih utjecaja u svojoj glazbi, činjenica da su nastupali s Kingom Diamondom govori tome u prilog (s kim si – takav si…). Na albumu Garage Inc. nalazi se pjesma pod nazivom Mercyful Fate nastala kao sinteza pet pjesama Kinga Diamonda. Prema tome, koliko god neki govorili da njihova glazba ne veliča Sotonu i zlo jer se tako ne deklariraju, svojim nastupima i djelom to potvrđuju. Na stranicama You Tubea može se vidjeti i da neke njihove pjesme imaju skrivene poruke ako se slušaju unatrag: YouTube link 4

Naivni ih slušatelji brane pozivajući se na pjesme u kojima nema veličanja zla, kao što su: One, Nothing Else Matters, Creeping Death i neke druge. No, to je površno i plitko opravdanje jer znamo da imaju vrlo konkretne tekstove s opasnim porukama i posljedicama za slušatelje. Mnogi opet izjavljuju da njih ne zanima zlo, da se naprosto uz tu glazbu osjećaju cool. Nezainteresiranost slušatelja za zlo ne može ga sačuvati od štetnih posljedica bez obzira izlaže li mu se aktivno ili pasivno.

Prema knjizi Sotonizam u Americi, koja je potvrđena od strane nacionalnog kaznenog pravosuđa (Task Force: Okultizam povezan s ritualnim zločinima), hard-core sotonizam je, “najbrže rastuća subkultura među američkim maloljetnicima.”

Geraldo Rivera (poznata medijska osoba u Americi), istražujući zastrašujući porast Sotonizma, izjavio je: “To postoji i napreduje. Mladi, kojih je najviše, lako padaju pod utjecaj sotonizma.”

K tome, Zagrebački je hipodrom prostor namijenjen smještaju punokrvnih trkaćih konja koji su, u danima priprema i tijekom samog koncerta, izloženi šokantno visokim decibelima uz trajne posljedice. Kada su Rolling Stonesi nastupali na Hipodromu, neki su vlasnici uspjeli skloniti svoje konje, ali mnogi, nažalost, nemaju tu mogućnost pa i nedužne, bespomoćne životinje trpe i stradavaju.

Učinimo dobro djelo, pridružimo se sprječavanju širenja toga zla na našim prostorima!

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh