Vijesti

‘MEĐUNARODNI DAN MLADIH’ // Papa: Dragi mladi, sanjate li o svojoj budućnosti?

„Crkva također želi čuti i vaš glas, vaše osjetljivosti i vašu vjeru, pa i vaše sumnje i kritike…“ 

Dragi mladi, vi ste nada Crkve. Sanjate li o svojoj budućnosti? Onda sudjelujte u #sinodi18! – poručio je papa Franjo u jučerašnjem tweetu povodom Međunarodnog dana mladih 

Sveti je Otac uz taj kratki poticaj podijelio i poveznicu na kojoj mladi u dobi od 16 do 29 godina starosti mogu dati svoj prinos pripremi Biskupske sinode o mladima koja će se održati u listopadu 2018. godine. Na mrežnoj je stranici Sinode postavljen anoniman upitnik koji je dostupan na šest jezika – engleskom, francuskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom i portugalskom, a otvoren je svim zainteresiranim mladima da odgovore o svojim pogledima na život i svijet koji ih okružuje. Tu su također pitanja o njihovu poimanju vjere.  

Prikupljeni će odgovori zajedno s prinosom biskupâ, biskupskih konferencija i drugih ustanova, biti osnova za izradu radnog dokumenta Sinode. 

„…neka se čuje vaš glas, neka odzvanja u zajednicama i neka ga čuju vaši pastiri“

Podsjetimo da je Papa u siječnju ove godine uputio pismo mladima iz cijeloga svijeta, kako bi im poslužilo kao ‘orijentir’ za predstojeću Redovitu biskupsku sinodu koja će razmotriti temu Mladi, vjera i razlučivanje zvanja. U tom ih je dokumentu potaknuo da poslušaju krik što dolazi iz njihove nutrine. „Čak i kada poput proroka Jeremije osjećate neiskustvo mladosti, Bog vas potiče da idete tamo gdje vas šalje: ‘Ne boj se, (…), jer ja sam s tobom da te izbavim’“ (usp. Jer 1,8) – napomenuo je Sveti Otac. 

Nadalje, istaknuo je da se bolji svijet može izgraditi i kao rezultat njihovih napora, njihove želje za promjenom, kao i njihovom velikodušnošću. Potaknuo ih je da se ne boje poslušati Duha koji im predlaže odvažne odabire, poručivši im da ne odgađaju kada ih savjest poziva da riskiraju nasljedujući Učitelja. „Crkva također želi čuti i vaš glas, vaše osjetljivosti i vašu vjeru, pa i vaše sumnje i kritike“, napisao je papa Franjo te nastavio, „neka se čuje vaš glas, neka odzvanja u zajednicama i neka ga čuju vaši pastiri“.  

„Gospodin često mlađima otkriva ono što je najbolje“

Sveti je Benedikt pozvao opate da se prije svake važne odluke posavjetuju i s mladima jer „Gospodin često mlađima otkriva ono što je najbolje“. Takav je slučaj i s ovom sinodom. Moja braća biskupi i ja želimo još više biti „suradnici vaše radosti“ (usp. 2 Kor 1,24) – zaključio je Papa. 

Dodajmo kako je 17. prosinca 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku o obilježavanju Međunarodnog dana mladih. Ovogodišnja je tema „Migracije mladih: Kretanje naprijed“. Mladi ljudi čine značajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 milijuna. Ciljevi ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih jesu podići svijest u društvu o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih; omogućiti razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji; te potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju.  

Međunarodni dan mladih ujedno je dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. 

Autor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh