Aktualnosti

ISUSE, UZDAM SE U TE!

Međunarodna „Iskra Milosrđa“ zaiskrila i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori 28. rujna, uoči spomendana tajnice Božjeg milosrđa koji slavimo 5. listopada, diljem su Hrvatske i u BiH i Crnoj Gori brojni molitelji iskazali štovanje i zahvalu Božjem milosrđu

Foto: Koordinacija štovatelja Božjeg Milosrđa; u Solinu

 

Međunarodnoj molitvenoj inicijativi „Iskra Milosrđa” pridružili su se, zalaganjem Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, i Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora! Riječ je o molitvi krunice Božjega milosrđa na ulicama i trgovima gradova i sela koja se, od 2008. održava svake godine 28. rujna u 15 sati, na dan beatifikacije Mihaela Sopoćka, duhovnika sv. Faustine Kowalske.

Molitvu je izravnim prijenosom pratio Hrvatski katolički radio.

U molitvi na otvorenom sudjelovali su brojni molitelji iz 23 hrvatska grada (mjesta, općine) iz deset (nad)biskupija: Đakovačko-osječke, Riječke, Splitsko-makarske, Zadarske i Zagrebačke nadbiskupije te Dubrovačke, Šibenske, Porečke i Pulske, Požeške te Sisačke biskupije (Orebić, Mala Branjevina, Osijek, Privlaka, Vinkovci, Pula, Markovac Našički, Velimirovac, Jelenje, Rijeka, Kutina, Kaštel Novi, Makarska, Solin, Split, Primorski Dolac, Gorica-Raštane, Brdovec, Karlovac, Oroslavlje, Samobor i Velika Gorica). Molitvi se pridružila i Bosna i Hercegovina s četiri lokacije u Mostarsko-duvanjskoj (Čitluk, Ružići-Grude, Mostar, Široki Brijeg) te jednom u Banjolučkoj biskupiji (Prijedor), kao i Crna Gora, tj. gradić Sutomore iz Kotorske biskupije.

U čast Božjemu milosrđu molilo se na brojne nakane: za obraćenje grešnika, kao čin zadovoljštine za uvrede Bogu nanesene, za umiruće, za Svetu Crkvu, za Domovinu, za svećenike, redovnike i redovnice i nova sveta zvanja, za očuvanje dostojanstva obitelji kao i za blagoslovljen 6. Nacionalni susret štovatelja Božjega milosrđa koji će se održati 19. listopada 2019. u Mariji Bistrici). Molitvu je izravnim prijenosom pratio Hrvatski katolički radio.

„Milosrđe Gospodin iskazuje onima koji zavape Gospodinu, koji ga potraže, koji svoj život žele promijeniti. Zašto? Iz ljubavi prema Bogu jer je On za nas umro na Križu”, rekla je Jelena Vuković, tajnica Koordinacije.

‘Iskra’ se proširila ne samo diljem Europe nego i po drugim kontinentima, posebno zahvaljujući sv. Ivanu Pavlu II.

S ‘Iskrom milosrđa’, međunarodnom molitvenom inicijativom na otvorenome u javnosti, započeli su Poljaci 2008. na dan beatifikacije vlč. Mihaela Sopoćka, ispovjednika sv. Faustine Kowalske kojoj se objavio Milosrdni Isus.

‘Iskra’ se proširila ne samo diljem Europe nego i po drugim kontinentima, posebno zahvaljujući sv. Ivanu Pavlu II. koji je, uz Faustinu, Sopoćka te našeg bl. Alojzija Stepinca, svetac milosrđa.

Krunica ‘Božjeg milosrđa’ moli se svaki dan u 15 sati u trenucima vrhunca Spasiteljeve patnje na križu i trenutka umiranja, a što je i posvijestio, uz sve drugo, ‘tajnici Božjeg milosrđa’ poljskoj redovnici sv. Faustini. To je ona vrlo detaljno i s dubokom duhovnošću zapisala u svome ‘Dnevniku’. U Hrvatskoj je nedavno objavljena nova verzija ove knjige, puno preciznija i točnija, u prijevodu Jelene Vuković.

Spomendan svete Faustine Kowalske slavimo 5. listopada. O svetoj Faustini čitamo u knjizi „Svaka je duša poseban svijet“, gdje, prema riječima patera Marka Glogovića, „otkrivamo pravo lice sv. Faustine i mnoge druge i drugačije verzije dimenzija njezine osobnosti i duha. Tko još uvijek ne zna za ovu „tajnicu Božjeg milosrđa“ – kako ju je sâm Isus nazivao – trebao bi zapravo početi s ovom knjigom. U Poljskoj je godinama bila jedna od najčitanijih knjiga i zaista mi je neopisivo drago da je konačno došlo vrijeme da je i naš narod može čitati na svojem jeziku.“

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh