Aktualnosti

S. EUGENIJA BONETTI

Meditacije ovogodišnjeg Križnog puta u rimskom Koloseumu posvećene trpljenju žrtava trgovine ljudima „U razmatranja za Križni put sestra Eugenia će uvrstiti prekinute snove onih koji su napustili svoju zemlju tražeći bolji život, kako bi pomogli svojoj obitelji, a naišli su na zločince koji ih iskorištavaju“

Meditacije ovogodišnjeg Križnog puta u rimskom Koloseumu posvećene trpljenju žrtava trgovine ljudima

Foto: Shutterstock

 

Razmišljanja ovogodišnjega Križnog puta u rimskom Koloseumu bit će posvećena trpljenju žrtava trgovine ljudima. Papa Franjo je, naime, sastavljanje tekstova povjerio sestri Eugeniji Bonetti, misionarki Gospe od utjehe i predsjednici udruge „Slaves no more“ (Nikada više ropkinje) – rekao je ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti.

„Slaves no more“

Udruga „Slaves no more“ ustanovljena je 29. prosinca 2012. godine, na poticaj redovnikā i laikā koji su se već dugo, na razne načine, zauzimali u borbi protiv trgovine ljudima i u zaštiti žrtava. Predsjednica je sestra Eugenia Bonetti, koja se 20 godina bavi tom pojavom koja obuhvaća više tisuća djevojaka, ponajviše migrantkinja.

„Tom bismo udrugom željeli još djelotvornije raditi kako bismo se borili protiv nasilja nad ženama, te suzbijali pojavu trgovine, i to radeći u mreži s drugim skupinama, ustanovama i udrugama u Italiji i u inozemstvu. (…) Trgovina ljudima, naime, postaje pojava koja dotiče razne zemlje iz kojih potječu žrtve, one kojima prolaze, i one u koje dolaze, a s kojima bismo željeli ojačati kontakte i suradnju“ – kazala je sestra Eugenia.

Udruga „Slaves no more“ bavi se isključivo društvenim, ljudskim, građanskim, kulturalnim i međukulturnim promicanjem posebno ranjivih ženā i maloljetnika u nevolji, žrtava nasilja, zlostavljanja, trgovine ljudima i svođenja na ropstvo.

Nismo u stanju iza problema vidjeti osobe

„Nakon kratke zbunjenosti u prvom trenutku, shvatila sam da bi to mogla biti velika prilika, ne za mene nego za brojne osobe koje smo tijekom godinā upoznali, kojima smo pomogli, kojima pomažemo, osobe s kojima smo podijelili njihovu kalvariju. Bit će to prigoda za upozoravanje na problem trgovine ljudima, za razumijevanje koliko boli nanosimo zbog svojega ravnodušja. Ništa nas više ne može dirnuti, nismo više u stanju iza problema vidjeti osobe“ – tim je riječima, u razgovoru za našu radijsku postaju, sestra Eugenia Bonetti izrekla svoje osjećaje nakon što je saznala da je njezino dugo iskustvo među posljednjima papa Franjo izabrao za razmatranja na postajama Križnoga puta u Koloseumu.

Krist i dalje trpi na našim ulicama

Sestra Eugenia Bonetti živjela je 24 godine u Africi, ali priznaje da je na najtežoj, najmučnijoj i ponižavajućoj misiji bila u svojoj zemlji, u Italiji koja se smatra kršćanskom, katoličkom zemljom, ali koja ima velike ljudske nedostatke i koja teži blagostanju i karijeri, ne shvaćajući da te stvari ispražnjavaju srce. Srce bi, naprotiv, trebalo biti puno milosrđa, – istaknula je – trebalo bi biti sposobno vidjeti tuđe trpljenje, a ne još više ga uzrokovati.

Krist i danas trpi na ulicama naših gradova – napomenula je redovnica te dodala – Umro je za nas, ali da bi nam dao dar uskrsnuća. U razmatranja za Križni put sestra Eugenia će uvrstiti prekinute snove onih koji su napustili svoju zemlju tražeći bolji život, kako bi pomogli svojoj obitelji, a naišli su na zločince koji ih iskorištavaju. Njihov je križ težak; stoga se želimo sjediniti s njima kako bismo ih poduprli, i ponajviše kako bismo prekinuli karike toga lanca iskorištavanja – istaknula je sestra Eugenia.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh