Duhovnost

NISI SAM/A!

MARKO GLOGOVIĆ Gdje piše da će nam biti lako, da nam mora biti lako? Hrabro! Naša je borba pravi blagoslov i Božji dar. Plivajmo uz struju, do Izvora. Želim te ohrabriti i utješiti. Stvarno nisi sâm/sama. Bogu je sve moguće. On je istinski prisutan u svemu u čemu si.

MARKO GLOGOVIĆ Gdje piše da će nam biti lako, da nam mora biti lako?

Foto: Shutterstock

 

Danas je, naravno, najvažnije zdravo se hraniti, zdravo živjeti te zdravo umrijeti. (…) Pa ipak, pokušat ćemo dokazati da nije sve u tijelu i vanjštini, da je svatko od nas i duhovno biće te da živimo i u duhovnoj stvarnosti, vodeći itekako duhovnu borbu. (…)

Problemi svuda, rješenje isto

Nedavno sam u kasnim satima dobio dojavu da je u jednome gradu, oko sto i trideset kilometara udaljenomu od mojega samostana, jedna mlada cura izbačena od roditelja na cestu te da je potpuno bez ikoga i ičega, ostavljena bez milosti i skloništa, u teškim životnim problemima, a sve zbog neplanirane trudnoće. Priča je više nego klasična: »hrabri dečko« tvrdi da dijete nije njegovo, tata i mama (deklarirani Hrvati-katolici) nude ili abortus, ili zbogom… Usprkos apsolutnoj neimaštini i samoći, ova 19-godišnjakinja odlučno odbija »da joj bebu ubiju« što je potvrda, tisuću puta viđena i dokazana, onog Isusovog: »Blago siromasima duhom, njihovo je uistinu kraljevstvo nebesko«.
(…)

Razmišljam ovako: vidjevši njezinu krunicu počeo se pjeniti pa ako ga itko može osloboditi krvi i vatre u njegovu srcu, može Majka Marija svojim zagovorom. I našom krunicom

U tijeku ovoga pospanoga dana, ponovno bivam šokiran izvještajem jedne naše vrlo mlade trudnice koja je upravo toga dana bila kod ginekologa na pregledu. Sva užasnuta, javlja mi da joj je gospodin liječnik vrlo ružno opsovao krunicu koju nosi oko vrata i rekao joj sljedeće: »Budalo jedna, na tebi samo izvlače novac, imaš još nekoliko dana da se riješiš toga u sebi, budi pametna, jer kad rodiš svi će te napustiti i žalit ćeš cijeli život…« I ponudio joj je dosta povoljnu uslugu izvlačenja djeteta iz njezine utrobe u jednoj zagrebačkoj klinici, »po vezi«. E, to me zaista razbjesnilo. (…)
Smirivši emocije, predao sam ova uvažena člana društva, okićena diplomama i medaljama, pod zagovor naše Gospe. (…)

…otkrivši da se dogodilo začeće, koliko god bilo neplanirano i neželjeno, prihvaćaju »gubitak svojega života« i time zapravo spašavaju svoj život

»Ako želiš život svoj spasiti, izgubit ćeš ga, ako ga izgubiš, spasit ćeš ga.« Mislim da su se mnogi u crkvi pri čitanju ovoga odlomka zapitali: »Što je pjesnik htio reći?« Dakle, to je upravo to! Djevojka i mladić, muž i žena otkrivši da se dogodilo začeće, koliko god bilo neplanirano i neželjeno, prihvaćaju »gubitak svojega života« i time zapravo spašavaju svoj život! I obrnuto. »Gube život« u smislu da u tome trenutku na daljnje staze propadaju njihovi planovi… Ali sve je to u biti dobivanje, spašavanje života!!! (…)

Treba nam biti teško i dobro je da nam je teško, jer »nije učenik nad Učiteljem«

Gdje piše da će nam biti lako, da nam mora biti lako, da će nas svi poštivati i tapšati po leđima? Ne, baš suprotno, treba nam biti teško i dobro je da nam je teško, jer »nije učenik nad Učiteljem«, i »zlato se čisti u vatri«, i »samo će silnici ući u Nebeski Jeruzalem«, i »uzak je put u Kraljevstvo«, i »vas će progoniti kao i mene«, i »tko ustraje do kraja tek će se taj spasiti«, i »ovo su oni koji dolaze iz nevolje velike«, i »blago vama kad vas zbog mene osude i popljuju i svašta izmisle…«

Nisi sam/a!

Hrabro! Naša je borba pravi blagoslov i Božji dar. Plivajmo uz struju, do Izvora. Želim te ohrabriti i utješiti. Stvarno nisi sâm/sama. Bogu je sve moguće. On je istinski prisutan u svemu u čemu si. (…)

Iz knjige „Grešnicima ulaz dopušten” autora p. Marka Glogovića.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh