Duhovnost

OPRAŠTAJE

Marino Restrepo: ‘…kako i mi otpuštamo dužnicima našim’. Evo što se događa kad živimo Gospodinovu molitvu Milosrđe, opraštanje, suosjećanje, strpljivost, umjerenost – sve vrline, jesu polog koji nas štiti od bankrota duha i gradi naše vječno bogatstvo u nebeskoj banci

Marino Restrepo:'...kako i mi otpuštamo dužnicima našim'. Evo što se događa kad živimo Gospodinovu molitvu

Foto: Pixabay

 

Za vrijeme moga mističnoga iskustva, bili su mi prikazani različiti prizori iz djetinjstva. Blažena Majka mi je govorila kako sam kao dijete primio i podijelio velike blagoslove. Vidio sam kako sviram trubu tijekom Velikoga tjedna u rodnome gradu, za vrijeme procesije na Veliki petak. Tada sam svjedočio prizoru iz doba kad sam imao sedam godina i ostao sam uz vrlo bolesnog rođaka i mnogim drugim trenucima kad smo moja braća, sestre i ja još bili nevini i obavijeni prelijepim svjetlom.

Osoba koja voli svoga bližnjega ispunjena je nebeskim nadahnućima. Milosrđe, opraštanje, suosjećanje, strpljivost, umjerenost – sve vrline, jesu polog koji nas štiti od bankrota duha i gradi naše vječno bogatstvo u nebeskoj banci

Kada se vježbamo u milosrđu skromna srca, sposobni smo ujediniti se s cijelom vojskom anđela. Kada se milosrdno ponašamo prema nekome, naš se anđeo čuvar odmah pridružuje njihovom i oni se ujedinjuju s nama kako bi bili dio naše obrane i bezuvjetna pomoć. Osoba koja voli svoga bližnjega ispunjena je nebeskim nadahnućima. Milosrđe, opraštanje, suosjećanje, strpljivost, umjerenost – sve vrline, jesu polog koji nas štiti od bankrota duha i gradi naše vječno bogatstvo u nebeskoj banci.

„I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim”

Ako smo trpjeli zlostavljanje od drugih, a ipak zadržali ljubav i opraštanje prema njima, naša se nebeska riznica brzo puni. To ne znači da bismo trebali dopustiti da nas zlostavljaju; ako možemo promijeniti situaciju u kojoj nas zlostavljaju, to moramo učiniti. To znači da kada živimo Gospodinovu molitvu: „I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim”, primamo obilje milosti koja nas brzo približava prema Nebu, kao u slučaju moga zlostavljanja školskog druga kojemu sam dao nadimak “Gallo” (pijetao), ili djevojke služavke koju sam verbalno napao.

…čak možemo biti oni koji će prekinuti generacijsko prokletstvo u našoj obitelji

Ako suočeni s boli i razočaranjem, kažemo Gospodinu: “Opraštam ovoj osobi”, ili “Prihvaćam ovaj križ boli koji ne mogu promijeniti – ovaj invaliditet, ovu tešku obitelj, ovaj posao koji moram raditi” itd. – čak možemo biti oni koji će prekinuti generacijsko prokletstvo u našoj obitelji.

Ulomak iz knjige koju ćete uskoro moći kupiti u biblioteci Figulus: „Pobijediti u bitki za svoju dušu. Isusova učenja prema Marinu Restrepu: sv. Pavlu našeg vremena”, autorice Christine Watkins, u izdanju izdavačke kuće Kyrios

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh