Duhovnost

ŠTITE NAS I VODE U ŽIVOT

Manje poznate činjenice o anđelima čuvarima Ova duhovna bića su stvarna, nisu samo priča za malu djecu!

Foto: Shutterstock

 

Svaki čovjek ima svog anđela čuvara. On nije samo prijateljska osoba koja nas nadgleda, već stvarno duhovno biće koje nas tiho vodi i štiti.

Sam Isus otkrio je ovu istinu: „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima” (Matej 18,10).

Međutim, skloni smo o anđelima čuvarima razmišljati kao o utješnoj priči za djecu koja se boje mraka. Vrlo malo vjernika zaista, u svom srcu vjeruje u njih.

Ono što ne shvaćamo jest da su naši anđeli čuvari tu uz nas, spremni pomoći i da stalno kucaju na vrata čekajući da ih pozovemo u pomoć.

Pa tko su ta nebeska bića?

Donosimo činjenice o anđelima čuvarima koje nisu dovoljno poznate:

Anđeli čuvari su tu da nam pomažu

Katekizam opisuje anđela čuvara kao „pastira” koji nas treba zaštititi i voditi u vječni život. Njihov glavni cilj je da nam pomognu da dođemo u nebo i potiču nas da im se molimo svakodnevno, tražeći njihovu pomoć u svakoj potrebi.

Njihova imena

Anđeli čuvari imaju imena, koja im je dao Bog. Praksu dodjeljivanja imena svetim anđelima treba prekinuti, osim u slučajevima Gabrijela, Rafaela i Mihaela čija se imena nalaze u Svetom pismu.

Kad umremo, nećemo postati anđeli čuvari

Da, kad umremo, nećemo postati anđeli čuvari. Anđeli su zasebni dio Božjeg stvaranja i mi nećemo postati potpuno nova bića kad umremo. Ostajemo ljudi i kad budemo gledali Boga oči u oči, bit ćemo preobraženi i na kraju vremena primit ćemo svoja uskrsnula tijela.

Kako komuniciraju s nama

Anđeli čuvari komuniciraju s nama kroz misli, slike i osjećaje. Primarni način na koji anđeli čuvari komuniciraju s nama jest kroz naše intelektualne misli, slike ili osjećaje, a mi tu komunikaciju možemo ili prihvatiti ili odbiti.

Svaka osoba ima svog anđela čuvara

Svaka osoba na svijetu ima anđela čuvara (bez obzira na religijsku pripadnost). Teolozi tako vjeruju, a to je potvrđeno i u Katekizmu za mlade: svaka osoba prima od Boga anđela čuvara.

 

Molitvu anđelu čuvaru možete pronaći ovdje.

Izvor: Aleteia.org

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh