Duhovnost

POMIRBENA ŽRTVA ZA GRIJEHE I KRISTOV TJEŠITELJ

Mali vidioci iz Fatime, Jacinta i Franjo – predstavnici dvaju puteva euharistijskog života Djeca iz Fátime nisu mučenici, no ona su svojim herojskim patnjama pokazala hrabrost mučenika, posebno Lucija. Jacinta i Franjo, koji su pili iz kaleža Krv Kristovu, bili su pak pozvani na poseban način sudjelovati u njegovoj smrtnoj žrtvi. Evo kako…

Foto: Shutterstock

 

Iako djeca iz Fátime nisu mučenici, ona su svojim herojskim patnjama pokazala hrabrost mučenika, posebno Lucija, koja je primila hostiju i tako je bila pozvana živjeti kao svjedok planova božanske ljubavi i milosrđa posredstvom Srca Isusa i Marije, dok su Jacinta i Franjo, koji su pili iz kaleža Krv Kristovu, bili pozvani na poseban način sudjelovati u njegovoj smrtnoj žrtvi. Njih je dvoje tako u nekoliko godina izvršilo žrtvu vlastitog života te su umrli vrlo mladi, spremni na pokajničku smrt.

„Patim da bih tješio našeg Gospodina, a kasnije idem ravno u nebo!”

Lucija se sjeća o Franji: „Za vrijeme svoje bolesti činio se uvijek sretan i zadovoljan.“ Svako malo bi ga ona pitala: „Patiš li mnogo?“ „Prilično“ – odgovarao bi bez okolišanja – „ali to me ne pogađa! Ja patim da bih tješio našeg Gospodina, a kasnije idem ravno u nebo!“

Lucija je pitala i Jacintu pati li ona mnogo, a ona je vrlo slično odgovarala: „Da, patim, ali to sve darujem za grešnike i prinosim Bezgrešnomu Srcu Marijinu. Oh! Koliko volim patiti za ljubav Isusa i Marije, samo da su oni radosni! Oni koji pate za obraćenje grešnika, ljube neizmjernom ljubavlju.“

Predstavnici su tih dvaju puteva euharistijskog života

Druga istina koja proizlazi iz pričešćivanja pod obje prilike jest spoznaja intimna zajedništva svete pričesti i misne žrtve. Papa Pio XII. izriče vrlo jasno tu istinu: „Blagovanjem nebeskog kruha možemo postati dionicima žrtve po sakramentnoj pričesti“ (papina enciklika o svetoj liturgiji Mediator Dei, točka 118.). To znači da primamo pričest zbog sudjelovanja u Kristovoj žrtvi; primamo pričest jer smo s Kristom u njegovoj žrtvi Ocu, po kojoj on želi ispuniti dva najveća čina ljubavi: slavljenje Boga i spas grešnika. Jacinta i Franjo predstavnici su tih dvaju puteva euharistijskog života.

Jacinta je čeznula za žrtvovanjem za spas grešnika, koje je mnogo ljubila, ni jedna žrtva za njihov spas nije joj bila prevelika: željela je „ispaštati zbog njihovih grijeha“. Franjo je pak želio što dublje ući u euharistijsko klanjanje, da bi „tješio svojeg Boga“. I budući da je znao da će uskoro umrijeti, cijele je dane provodio u klanjanju pred „skrivenim Isusom“ u svetohraništu. Lucija pripovijeda da bi na povratku iz škole potražila Franju u crkvi i nalazila ga je uvijek kako kleči na istom mjestu.

Iz knjige Marcella Stanzionea „Pastiri i anđeli iz Fatime”. Do nedjelje, 1. travnja, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 49 kuna (redovna cijena iznosi 70 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Autor: Marcello Stanzione

O knjizi „Pastiri i anđeli iz Fátime“

„Postojanje je anđela čuvara sigurno, Bog ih je stvorio da mu služe, da ga slave i da ga ljube; kao što je sigurno da je Bog u svojoj velikoj dobroti i milosrđu svakomu od nas namijenio anđela koji nas vodi, pomaže nam i čuva.” (Sestra Lucija)

Kao što znamo Gospa se je u Fatimi 1917. godine ukazala šest puta. Malo tko zna da se je prije Marijinih ukazanja u Fatimi i anđeo ukazao šest puta. Kada je papa Ivan Pavao II. 2000. godine u Fatimi beatificirao dvoje malenih pastira, rekao je prekrasnu rečenicu: „Pastirići su bili dobro pripremljeni za susret s Gospom”. Pripremio ih je anđeo tijekom šest ukazanja. Anđelova su ukazanja temelj da bi se fatimske tajne bolje razumjele. (Autor, don Marcello Stanzione)

Pastiri i anđeli iz Fátime

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh