Duhovnost

Mala srca Isusa Kralja ljubavi

Foto: Pixabay

 

Mala srca velike moći ljubavi!
Mala srca za velike stvari života!
Mala srca ujedinjena s najmanjim srcima nerođene dječice!
Mala srca odgajana po Srcu Marijinom za Srce Isusovo!
Malena srca, jer samo maleni mogu ući u Kraljevstvo!

POVIJEST MILOSNOG LIKA

Pobožnost ISUSU KRALJU LJUBAVI izvorno je povezana uz lik Majke Yvonne-Aimée Beauvais od Isusa (1901-1951.), francuske redovnice augustinke iz mjesta Malestroit, karizmatične osobe dubokog duhovnog života i djelatne ljubavi prema bližnjima, osobito tijekom rata. Njoj se čudesno očitovao Maleni Isus, koji je u obliku običnog gipsanog kipa u njezinim rukama pet puta oživio i iskazao svoju nježnu ljubav prema ovoj redovnici. Stavivši ga na slikanje rendgenom, stručnjaci su zaprepašteno zaključili, da kipić posjeduje sve unutarnje organe, baš poput pravog djeteta! Nažalost, u ratnom je vihoru ovaj čudesan kip nestao. Jednom prilikom, klečeći pred izloženim Presvetim Sakramentom, sestra Yvonne nutarnjim nadahnućem dobiva milosnu molitvu, koju otada revno razmatra, širi i preporučuje svima potrebnima utjehe, radosti i mira duše. Ovaj joj je zaziv postao oblikom neprestane molitve te uvjerava, da ovaj „maleni zaziv“ donosi iscjeljenje duha, pobjedu nad očajanjem i ozbiljno mijenja životne stavove koji su čovjeka prikovali uz grijeh. Blagoslovljeno zajedništvo s Malenim Isusom temelji se na uzdahu: O ISUSE, KRALJU LJUBAVI, POUZDAJEM SE U TVOJU MILOSRDNU DOBROTU!
Papa Ivan XXIII. odobrio je i preporučio „maleni zaziv“ cijeloj Crkvi, prepoznavši ga kao izvor mnogih milosti za ovozemaljski i vječni život. U svom mu je pismu Majka Yvonne poručila: „Ovaj je maleni zaziv tako sladak, tako snažan, tako bogat… Po njemu utjehu dobivaju ponajprije bolesni… To je poziv da se čvrsto pouzdamo u Kristovu ljubav, dobrotu, milosrđe…“. 1940. Majka je dala načiniti i posebnu medalju Kralja Ljubavi, s nakanom da se dijeli ratnim zarobljenicima, ranjenicima, izbjeglicama, žrtvama ratnog nasilja. Majka Yvonne je mnogo trpjela od napada zloduha. Sve boli, duševne i tjelesne, prikazivala je kao naknadu za oskvrnuće Presvetog Sakramenta i za duše u čistilištu.

»ISUS, KRALJ LJUBAVI«

Ponizna, uvijek nasmiješena i nevjerojatno snažna duha, Majka Yvonne je u svome srcu promatrala Dijete Isusa, prelijepa lika, neobične miline. U molitvi se obratila Gospodinu sa željom da naslika ovaj ljupki prizor, ali nije znala kako, budući da nije imala slikarske sposobnosti. Maleni Isus joj je odgovorio: „Probaj, evo ja ti šaljem svoje anđele da pomognu!“ Dok je prepoznavanje njezine svetosti i mističnih iskustava u tijeku u Crkvi, pobožnost se Isusu Kralju Ljubavi polako proširila svijetom, svugdje na svoj vlastiti, specifični način.
Kip je Kralja Ljubavi predivno djelo, ne samo ljudskih ruku, nego i milosti. Mali Isus, u bijeloj haljini obrubljenoj zlatom, bosonog i u nježnom pokretu stoji na plavoj polu-kuli posipanoj zvijezdama, koja označava Svemir. Desnom ručicom pokazuje svoje Presveto Srce okruženo zlatnim zrakama, nad kojim stoji križ. Lijevom rukom uzdiže maslinovu grančicu. Na glavi nosi zlatnu krunu, znak Njegova kraljevskog dostojanstva i želje da vlada našim životima, djelima, savjestima. Blagi osmijeh sjajno naglašava temeljne riječi molitve, koju izgovaramo pred kipom: LJUBAV-POUZDANJE-MILOSRDNA DOBROTA. Na postolju, ispod polu-kugle, stoji natpis: Isus, Kralju Ljubavi.

Mala krunica Isusa Kralja Ljubavi

(Kao na Gospinu krunicu)
Apostolsko Vjerovanje…
Na velika zrna: O Isuse, milosrdni Kralju moj, predajem Ti svoje nevolje!
O Isuse, Kralju Ljubavi, pouzdajem se u Tvoju milosrdnu dobrotu!

Na mala zrna: O Isuse, Kralju Ljubavi, usliši nam molitve;
-po zaslugama svojeg svetog djetinjstva!

Kraj: 3x Slava Ocu i 3x zaziv: O Isuse, Kralju Ljubavi…

ČIN KRUNIDBE MALOGA ISUSA

O Isuse, Kralju Ljubavi, pouzdajem se u Tvoju milosrdnu dobrotu! Svim bićem svojim želim neprestano ponavljati ovu molitvu, dok ne postane mojom svakodnevnom snagom i utjehom! Klečim pred Tobom, o Maleni Kralju, s usrdnom molbom da pod svoju krunu primiš moj život i rad, moju dušu i tijelo, moju prošlost, sadašnjost i budućnost, te da zauzvrat okruniš moje srce svojom milošću, dobrotom, čistoćom, poniznošću i svetošću, na koje me neprestano pozivaš. Pred nebeskim Te dvorom i pred svojim Anđelom Čuvarom krunim danas i proglašavam svojim jedinim Kraljem, Gospodinom i Spasiteljem! Prigibam svoja koljena pred Tobom, Božansko Dijete Isuse, moleći Te da me primiš za svoga podanika, slugu i dvoranina, da Te svjedočim i nasljedujem sada, a u Vječnosti neprestano slavim. Primi krunu moje ljubavi i predanja, moje posvete i blagoslivljanja, dok sve svoje pouzdanje stavljam u Tvoje ranjeno Srce. Padam pred Tobom ničice, prinoseći Tvome veličanstvu svoju obitelj i svoj narod, osobito najmanje i najslabije, nerođenu i rođenu djecu te naše mlade. Molim za mir, molim za ljubav! Molim i vapim za milosrđe! Krunim Te Kriste, Riječi Tijelom postala u utrobi Prečiste Majke Marije, jer silno želim da budeš i zauvijek ostaneš moj Kralj i Bog. Dođi Kraljevstvo Tvoje! Kraljuj Isuse nad svima nama, koji Ti se utječemo u svojim ovozemaljskim nevoljama, priželjkujući Tvoj drugi dolazak. Krunim Te krunom svojih molitava i žrtvi, pokora i rana koje ovdje trpim. Proslavi se u mojem životu! Spasi dušu moju, da jednom može od Tebe u nebeskom Gradu primiti krunu neprolazne radosti! O Isuse, Kralju Ljubavi, pouzdajem se u Tvoju milosrdnu dobrotu! Amen.

LITANIJE ISUSU KRALJU LJUBAVI

Gospodine, smiluj se, Kriste, smiluj se, Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas, Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, Jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas!
Sveta Bogorodice, moli za nas!
O Isuse, Kralju Ljubavi, blagoslovi nas!
O Isuse, Kralju Ljubavi, predivni, koji si se odmarao
u rukama sestre Yvonne;
O Isuse, Kralju Ljubavi, po čijoj se iskazanoj milosti
događaju mnoga čudesa;
O Isuse, Kralju Ljubavi, najvećeg veličanstva;
O Isuse, Kralju Ljubavi, koji nam nudiš svoje Božansko Srce;
O Isuse, Kralju Ljubavi, satrven žalošću zbog naših grijeha;
O Isuse, Kralju Ljubavi, koji si radi našega spasenja, postao čovjekom;
O Isuse, Kralju Ljubavi, neizmjernog milosrđa prema grešnicima;

Po svom svetom začeću i rođenju; smiluj nam se, Isuse, Kralju Ljubavi!
Po svom prvom prolijevanju krvi;
Po svom prisilnom bijegu u Egipat;
Po svom poniznom služenju i poslušnosti u nazaretskoj kući;
Po svim zaslugama svojeg svetog djetinjstva;

Da nas udostojiš zaštititi od svih opasnosti današnjice;
molimo Te, usliši nas Isuse, Kralju Ljubavi!
Da se udostojiš sačuvati nas od bolesti i nesreća;
Da se udostojiš spasiti nas od zasluženih kazni;
Da se udostojiš poniziti neprijatelje svete Crkve;
Da se udostojiš svetoj Crkvi dati slobodu i mir;
Da se udostojiš poslati svog Duha Branitelja našem
Svetom Ocu i svim biskupima i svećenicima;
Da se udostojiš povratiti grešnike svom Svetom Srcu;
Da se udostojiš trpeće duše osloboditi iz čistilišta;
Da se udostojiš umiruće oprati u svojoj Predragocjenoj Krvi;
Da se udostojiš uslišati naše molbe i vapaje;
Da se udostojiš primiti nas u svoju divnu Slavu;
Moj najdraži Isuse, molim Te, podari svakom čovjeku svijeta svoj mir!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka Tvoj mir dođe među sve narode!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka se čovječanstvo spasi u Tvojem miru!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka kroz Tvoj mir nestanu obiteljske mržnje!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka kroz Tvoj mir dođe narodima
istinsko obraćenje!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka narodi prihvate Tvoju ljubav i milosrđe!
Moj najdraži Isuse, molim Te, zapali srca naroda svojom ljubavlju!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka Tvoja ljubav obuhvati sve Tvoje neprijatelje!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka brat ljubi brata u Tvojoj ljubavi!
Moj najdraži Isuse, molim Te, pokaži svoju ljubav svakoj obitelji na zemlji!
Moj najdraži Isuse, molim Te, blagoslovi svojom ljubavlju sve
narode svijeta!
Moj najdraži Isuse, molim Te, budi za nas put u Novi Jeruzalem!
Moj najdraži Isuse, molim Te, pozovi svu svoju djecu u svoju svetu Crkvu!
Moj najdraži Isuse, molim Te, neka se nitko ne izgubi na putu u Nebo!
Moj najdraži Isuse, molim Te, budi naše svjetlo na našem duhovnom
putu k Tebi!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta;
oprosti nam, Isuse, Kralju Ljubavi!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta;
usliši nas, Isuse, Kralju Ljubavi!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta;
smiluj nam se, Isuse, Kralju Ljubavi!

Pomolimo se :
O Isuse, Kralju Ljubavi, Vladaru neba i zemlje, moj ljubljeni Spasitelju i Otkupitelju, molim Te, pogledaj pun milosrđa na nevolju svog djeteta, koje Ti vapi za pomoć. O božansko Dijete, o veliki milostivi Kralju, molim Te po svim zaslugama Tvoga svetoga djetinjstva, usliši moje molitve, ako odgovaraju Tvojoj božanskoj volji i ako služe mojem spasenju. Posvećujem se i predajem potpunoTebi, o Kralju Ljubavi. Amen.

MOLITVA ZA ŽIVOT, koju je sastavio Carlo María Martini, kardinal nadbiskup Milana.

„Gospodine Isuse, pomozi kršćanskoj zajednici da nauči razumijevati, prihvaćati, podržavati i ljubiti život kao dar koji dolazi od Tebe. Nemoj dopustiti da nas pobijede malodušnost i svakodnevne poteškoće i učini nas jakima, dajući nam svakog dana sve više solidarnosti i znanja i uvjerenosti u to da Ti vodiš i hraniš svoj narod.
Pomozi nam da svakoj ženi pozvanoj na majčinstvo znamo reći, hrabro i s ljubavlju, riječi koje je jedna majka rekla Mariji: ‘Blagoslovljen plod utrobe tvoje’.
Pomozi nam da na vidljiv i konkretan način služimo i štitimo ljudski život u rađanju, stvarajući potrebne okolnosti da svako stvorenje ima život i da ga ima u izobilju.
Blagoslovi muškarce i žene koji se, unatoč ekstremnoj potrebi i umoru, ali s iskrenošću srca, na različite načine trude kako bi učinili život humanijim od začeća do zadnjeg trenutka zemaljskog iskustva. Na kraju Te molimo, Gospodine, da povećaš našu vjeru: pomozi nam da s više uvjerenja vjerujemo da nas obveza prihvaćanja i štićenja života na zemlji poziva na onostrani život, na život u izobilju i bez kraja, kojeg si nam Ti obećao.“

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh