Roditelji i djeca

POTEŠKOĆE S KOJIMA SE SUOČAVAJU MLADI PAROVI

Majka mora znati umrijeti svojoj ulozi majke

Majka mora znati umrijeti svojoj ulozi majke

Foto: Shutterstock


 

Majka je, naposljetku, ona koja svoju djecu „lansira“ u svijet. Kada roditelji razmišljaju o kćerinu vjenčanju, ocu obično zasuze oči pri pomisli na to kako će je otpratiti do oltara. Majka pak sanja o cvijeću i svadbenoj svečanosti, vjenčanoj haljini i glazbi. Tata strahuje koliko će sve to stajati. No, rijetko je ijedan od njih dvoje svjestan kako najvažnije što oboje trebaju učiniti jest istinski predaju svoju kćer njezinu budućem mužu. Tada nastupa stanovito oslobađanje od odgovornosti za to dijete. Majčinstvo će se od toga trenutka nadalje sastojati od tiha i „udaljena“ pružanja potpore odnosu između mladenke i mladoženje. Ni na koji način ne smije pokušavati nadzirati taj novi brak niti upravljati njime, pa čak niti upućivati svoju kćer, osim kada ona to izričito zatraži, a i tada to mora učiniti nadasve obazrivo i mudro.

Neki dušebrižnici smatraju da se roditelji ubrajaju među najznačajnije uzročnike razvoda

Mnogi mladi brakovi trpe zato što nikada nije došlo do preusmjeravanja pouzdanja s roditelja na bračnoga druga. Mladi par tako nema prilike nesmetano i samostalno rješavati vlastite probleme. Roditelji i dalje dominiraju i nadziru, ili prekomjerno pomažu jednome ili oboma bračnim partnerima. Neki dušebrižnici (prayer ministers) smatraju kako se roditelji ubrajaju među najznačajnije uzročnike razvoda, pri čemu je najveća krivnja upravo u njihovu uplitanju u život mladoga para.

U domu svojih prijatelja naišli smo na jedan od najljepših primjera zdrava odnosa između svekrve i snahe. Svekrva, inače vrlo draga osoba, koja je iz inozemstva stigla u posjet svome sinu i njegovoj obitelji, uspijevala je, milošću Božjom, skladno živjeti sa svojom djecom i unučadi, sudjelujući u njihovim životima, no ne i miješajući se; pomažući svojoj snahi bez ikakve kritike, nudeći se dragovoljno i bez i najmanje namjere za stvaranjem konkurencije. Ako je primijetila kakvu pogrešku, zadržala je to za sebe i povjerila Gospodinu te nikada nije zauzimala strane. Pridonosila je njihovoj obitelji dovoljno da bi im nedostajala kada je otišla, ali nije stvorila nikakvu ovisnost zbog koje bi kućanstvo trpjelo zbog njezina odlaska. Znala je tko je i darovala im se zrelo udovoljavajući njihovim potrebama. Nisu je pritom pokretali nikakva nesigurnost, kao posljedica nedostatka ljubavi, niti potreba za nametanjem ili manipulacijom. Njezina je snaha gorko plakala kada se morala vratiti kući jer im zaista ni na koji način nije bila teret, već naprotiv, jedino blagoslov.

Majka mora znati otpustiti svoje dijete, umrijeti svojoj ulozi majke i pustiti djetetu da ode

Neka svaka majka, svekrva i baka iskreno moli Gospodina da sve svoje odnose može ostvariti po uzoru na onaj kakav je vladao između Isusa i Njegove majke. Marija se na svadbi u Kani pomno čuvala toga da na bilo koji način „ishitri“ prvo čudo svoga Sina; inicijativu je prepustila Isusu, rekavši slugama: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5). Tri godine poslije On je taj blagoslov prenio na svoje učenike (v 15,15), budući da ih je ljubio te im je želio podariti slobodu da budu Njegovi prijatelji. Majka mora znati otpustiti svoje dijete, umrijeti svojoj ulozi majke i pustiti djetetu neka ode kako bi ga mogla primiti natrag kao prijatelja i družbenika koji će biti kadar učiniti to isto za druge.

Ulomak iz knjige „Obnova kršćanske obitelji“ autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti, po sniženoj cijeni za 50 umjesto 100 kuna, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh