Razno

UVIJEK SPREMNA POMOĆI

MAJKA MARIA HORTENSIA Berta je bila više puta na rubu i podizala se iz svojih bolesti sve slabija i nesposobnija da se uzdržava, no uvijek odvažna i spremna izvršiti ono što je Bog od nje htio

Foto: Shutterstock

 

Berta Petit bila je naša gošća u pansionu u Olligniesu 1886. i 1887. godine. Bila je jedna ponizna i kreposna mlada žena. Njezino je zdravlje već tada bilo veoma krhko te sam joj zabranila da uči s onakvom ozbiljnošću kakvu je ona priželjkivala. Nisam je više gubila iz vida i nalazila sam je uvijek vrlo nadnaravnom u prihvaćanju kušnja koje su se odnosile na njezino zdravlje, kao i onih druge naravi, i to s potpunim predanjem Božjoj volji. Dapače, pokazivala se sretnom što pati za ljubav Gospodinovu. Ona je pak o svojim nutarnjim raspoloženjima pričala vrlo malo i s diskrecijom, uvijek bez pretenzija k visokoj duhovnosti.

Ono što se čini čudesnim jest to što je Berta više od dvadeset godina podnosila tako težak posao, unatoč akutnim patnjama i svojoj neishranjenosti.

Budući da su njezini roditelji bili učinili loše poslovne poteze, ona im se posvetila na sve načine. Činilo se da ništa nije preteško njezinu kćerinjem milosrđu te im je pribavila materijalno uzdržavanje i moralnu podršku. Nakon teškoga dnevnog rada ona je nalazila dovoljno snage za korištenje noći da bi uredila spise koji su trebali olakšati uredski posao njezinu ocu.

Ono što se čini čudesnim jest to što je Berta više od dvadeset godina podnosila tako težak posao, unatoč akutnim patnjama i svojoj neishranjenosti. Bila je više puta na rubu i podizala se iz svojih bolesti sve slabija i nesposobnija da se uzdržava, no uvijek odvažna i spremna izvršiti ono što je Bog od nje htio.

Treba spomenuti i osobit utjecaj koji je ona vršila na okolinu. Već sam pogled na nju često je izazivao osjećaj povezanosti s njom, uz želju da se od nje dobije savjet ili koju dobru riječ. Njezina dobrota, njezino uljudno milosrđe, sve prožeto skromnošću, diralo je i osvajalo. Obraćale su joj se osobe koje su bile visoko pozicionirane, kao i one koje je napustila sreća; njezin je cilj bio uvijek pomoći, utješiti i činiti dobro dušama.

 

 

Iz knjige „Berta Petit i pobožnost Prežalosnomu i Bezgrešnomu Srcu Marijinu” autorice Irene Corone. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 45 umjesto 50 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh