Aktualnosti

RAZGOVOR ZA HKM

Majci razdvojenih sijamskih blizanki savjetovano da učini pobačaj, a zato što se je odlučila za život – svjedočili smo medicinskom čudu Ovih dana govorilo se je o velikom uspjehu hrvatskih liječnika u razdvajanju sijamskih blizanki. No, ono što je ostalo nepoznato jest činjenica da je postojala mogućnost da se ove djevojčice nikad ne rode. Naime, njihovoj je majci više puta od liječnika savjetovan pobačaj…

Majci razdvojenih sijamskih blizanki savjetovano da učini pobačaj, a zato što se je odlučila za život - svjedočili smo medicinskom čudu

Foto: Shutterstock

 

„Kristina i Valentina su dobro”, potvrdio je za Hrvatsku katoličku mrežu prof. dr. Dubravko Habek iz Klinike za ginekologiju i porodništvo na zagrebačkom Svetom Duhu koji je vodio trudnoću i porod ovih donedavno sijamskih blizanki, rođenih prije nepunih pet mjeseci u Zagrebu.

Prof. Habek je, naime, vrlo snažno bodrio roditelje Mariju i Petra Tambolaš koji su bili upućeni u bolnicu na Svetom Duhu nakon što je u Virovitici ustanovljeno da s trudnoćom nešto nije u redu, te je sam vodio trudnoću i porod blizanki. Roditelji su danas presretni što su se odlučili boriti za svoje dvije djevojčice, medicinski tim koji je vodio operaciju razdvajanja blizanki je vrlo ponosan, a mediji dirljivo opisuju radost obitelji Tambolaš i ističu uspjeh hrvatskih liječnika koji su postali primjer svijetu u slučaju razdvajanja sijamskih blizanaca spojenih donjim dijelom prsnog koša.

Sijamske blizanke Kristina i Valentina vodile su se kao malformirani plod, te je majci više liječnika reklo da bi trebala napraviti pobačaj

„No, ono što u cijeloj medijskoj slici nedostaje je ključni detalj”, navodi Ana Marija Marković iz udruge CitizenGO (građanska inicijativa koja putem interneta i građanskih skupova poziva na djelovanje radi zaštite i unapređenja života, obitelji i ljudskih prava, op.a.), „a to je da su se sijamske blizanke Kristina i Valentina vodile kao malformirani plod te da je Mariji više liječnika reklo da bi trebala napraviti pobačaj!”

Majka Marija je, naime, prošla težak put dok nije susrela savjesnog mladog liječnika koji ju je uputio prof. dr. Dubravku Habeku iz Klinike za ginekologiju i porodništvo na Svetom Duhu od kojeg je dobila podršku u borbi za život svojih kćeri.

Prof. Habek je Marijinu trudnoću doveo do uspješnog poroda, a pet tjedana poslije u 15-satnoj operaciji tima od 14 liječnika na KBC-u Rebro, blizanke su uspješno razdvojene.

 

U razgovoru za HKM prof. Habek, koji se javno zauzima za priziv savjesti, tvrdi da u ovom slučaju o tome nije bilo potrebno niti razmišljati: „Ja koji sam osobno vodio trudnoću i porođaj i moji kolege također, nismo ni pomišljali na priziv savjesti, jer nakon pregleda nismo niti imali indikaciju da tu trudnoću prekinemo. Znali smo da su djeca spojena jetrom, nisu imale jedno srce, nisu imale teške malformacije krvnih žila, nije bila malformacija mozga, i ni na kraj pameti nam nije bilo ni u jednom momentu, niti nama niti roditeljima, da se pitamo ili sugeriramo prekid trudnoće. S te strane ovdje čak niti priziv savjesti nije bio toliko naglašen, jer nitko nije niti pomišljao o tome.”

Nije moj posao sugerirati prekid trudnoće

Na pitanje kako gleda na to da javnost u posljednje vrijeme otvara pitanje priziva savjesti u medicinskoj struci te se predlažu ideje koje su protiv Hipokratove zakletve (temeljnog zakona u liječničkoj struci, a to je da liječnik čuva i brani život), dok s druge strane slavi uspjeh hrvatskih liječnika, prof. Habek odgovara: „Mi smo samo radili svoj posao. Nije moj posao sugerirati prekid trudnoće, posebice tamo gdje nije medicinski indiciran. Priziv savjesti kao kategorija se odnosi na zahvate koji nisu medicinski indicirani. Što bi liječnik trebao raditi, nego samo zahvate koji su medicinski indicirani. To je paradoks, tako piše u zakonu, da se priziv savjesti odnosi na zahvate koji nisu medicinski indicirani. Znači da mi ne možemo ispunjavati želje.”

Ova uistinu lijepa hrvatska priča s uspjehom na svjetskoj razini, zahvaljujući stručnosti hrvatskih liječnika, rezultirala je spašavanjem dvaju života. Djevojčice su danas žive i zdrave a roditelji presretni.

Izvor: HKM

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh