Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Lukava osoba nikad neće imati radost vidjeti i kušati Isusovu prisutnost

Lukava osoba nikad neće imati radost vidjeti i kušati prisutnost Isusa

Foto: Shutterstock

 

(Lk 9,7-9)

 

„(Herod) tražio je priliku da ga vidi (Isusa)“, kaže evanđelist. Ali Isus se nikad ne pokaže Herodu, kojeg naziva ‘lisicom’. Kada se nekome kaže: „Ti si lisica“, znači da je ta osoba prepredena i lukava. U poganskom svijetu ili svijetu bez Boga, biti lukav pozitivna je karakteristika. Lukavca se uzvisuje, pa čak i cijeni. Kao lisica, lukavac djeluje uvijek noću. Tko čini zlo, mrzi svjetlost. Tijekom dana razmišlja kako noću uništiti onoga koji mu se ne sviđa.

Nije lako imati iskrene i prijateljske odnose s lukavim osobama. S njima treba…

Lukava je osoba licemjerna i stavlja svoju inteligenciju u službu zla: dok ti usnama iskazuje poštovanje, u srcu već smišlja kako te povrijediti. Nije lako imati iskrene i prijateljske odnose s lukavim osobama. S njima treba biti bezazlen poput golubice, ali isto tako oprezan poput zmije. Zmija bježi čim čuje šum. Lukava osoba nikad neće imati radost vidjeti i kušati prisutnost Isusa. Lukava osoba nije čista srca, a onaj koji je nečista srca nikad neće vidjeti ni kušati Božju dobrotu. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh