Duhovnost

Lov na blago

Lov na blago book evangelizacija

Donosimo ulomak iz nove knjige za djecu. Ponekad naša djeca više nauče o Bogu i molitvi iz dobre knjige nego od nas samih. No pouzdano znamo da i neki odrasli veoma vole knjige za djecu, a znamo da i oni itekako mogu nešto dobro naučiti.

J. M. Evans


Četvero kršćanskih prijatelja, dječaci Lance, Joel i Ravi te djevojčica Debbie, zajedno sa psom Willow, pokušavaju razriješiti veliku zagonetku. Tko je zatvoren u bijelom kamionu i zašto? Molitva, vjera i poznavanje Biblije im pomaže, ali dok stvari postaju sve opasnije, također moraju biti hrabri i odvažni. S Božjim vodstvom i zaštitom pokušavaju otkriti o čemu se radi…

ULOMAK:

„Onda, što vas je zadržalo tako dugo u lovu na blago?“ pitala je Debbie Joela i Lancea malo kasnije, zavlačeći se u spavaću vreću.

„Promašili smo Ulicu Bond“, priznao je Lance. „Otišli smo skroz do industrijskog područja, tražeći 007!“ Svi su se smijali.

Lov na blago - knjiga

„Pričajući previše, pretpostavljam“, rekao je Ravi, otvarajući vanilijin slatkiš za ushićenu Willow, prije negoli je ponudio slatkiše prijateljima.

„Kladim se da niste ni primijetili ulicu“, zahihotala je Debbie, uzimajući slatkiš s punjenjem od jagode.

„Ne, ali smo zato vidjeli nešto drugo,“ prisjetio se je Lance, naglo se uozbiljivši. On i Joel su im u povjerenju ispričali priču o prljavome bijelom kamionu kraj trgovine pločica, opakom tipu koji je otvarao vrata, nabusitom vozaču, lupanju i vikanju koje je dopiralo sa stražnjeg dijela kamiona i policijskom autu koji je brzo projurio.

„Možda bismo trebali nazvati policiju“, rekao je Lance kad je završio priču.

„Samo zato što ste vidjeli jureći kamion?“ smijao se je Ravi, pijući limunadu. „Ne biste trebali.“

„I nije baš nešto“, priznao je Lance.

„Možda vam se lupanje i vikanje samo pričinilo“, primijetila je Debbie.

„Ne, sigurno nije“, rekao je Joel.

„Mora postojati neko logično objašnjenje“, zaključio je Ravi.

„Ne, Willow, nema više slatkiša, nisu dobri za tebe. Lupanje su mogle proizvesti kutije i sanduci koji su se prevrnuli u kamionu – znate, rekli ste da se vozač naglo zaustavio…“ Lance i Joel su odmahivali glavom.

„To su sigurno bili ljudi“, rekao je Lance, usta punih karamele.

Joel je potvrdio. „Kutije i sanduci ne viču!“ istaknuo je. Nastala je tišina dok je četvorka razmišljala.

„Znam!“ rekla je Debbie. „Ondje je bila treća osoba, kolega radnik ili tko već, možda i više njih, jer nije bilo mjesta u kabini, pa su zato bili u prtljažniku.“

„A valjda je tako“, složio se je nevoljko Joel. „Ali to nije bio takav kamion – nije sličio na radnički kombi.“

„A lupanje je bilo zbilja snažno. I vikanje nije zvučalo prijateljski“, dodao je Lance. „Bilo je više… bijesno, uplašeno. Zar ne, Joele?“

„Da“, potvrdio je Joel. „Što je točno kako bi i ti vikao da si ondje zatvoren, pogotovo s manijakalnim vozačem. Uplašio bi se do smrti. A k tomu, što je s policijskim autom?“

„Slučajnost?“ rekao je ležerno Ravi. „Žurio je zbog provale ili sličnoga?“

„Kako god, nema smisla brinuti se zbog toga sada“, rekla je Debbie. „To nije naš problem. Hoće li tko još čokolade?“

„Ali ne misliš li da bismo trebali štogod učiniti?“ Zabrinuo se je Lance. „Netko je pokušao privući našu pozornost, dati nam do znanja da je zatvoren u prtljažniku tog kamiona!“

„Zbilja ne mislim…“ počela je Debbie, ali u tom trenutku Ravijeva mama je viknula da je vrijeme da se ide kući.

„Čuvat ću ostatak čokolade za sljedeći tjedan“, obećala je Debbie.

„A što ćemo s kamionom, odlučit ćemo sutra u školi“, rekao je Ravi, skupljajući čaše od limunade.

„To zvuči u redu“, prihvatio je Lance. Debbie i Joel su se također složili.

„Vidimo se za ručkom, OK?“ pitao je Ravi. „Nađemo se kod vodoskoka?“

„Dobro“, rekao je Lance. „Nadajmo se da neće biti prekasno!“

Na povratku kući Lance je ispripovjedio mami o lovu na blago i o kamionu, ali to je bila šetnja od samo pet minuta i nije stigao mnogo reći prije negoli su stigli kući. Lance je morao odmah u postelju, čim su stigli; kako je naglasila njegova mama, bilo je kasno i može joj sve ispričati sutradan poslije škole.

Lance je pokušao nešto reći, ali je mama izgledala umorno, pa je odlučio šutjeti. Nije joj bilo lako otkad ih je otac napustio prije nekoliko godina i nije imalo smisla svađati se s njom, to bi ju samo oneraspoložilo. No kad se spremao leći, nije mogao prestati misliti na kamion, na vikanje i lupanje, na vozača koji se je derao na njih. Mučilo ga je to. Možda je trebao nagovoriti mamu da zovu policiju. Ne može, jednostavno, reći da to nije njegov problem, kao što je Debbie rekla. Istina, ona nije bila ondje, pa ne može razumjeti… Definitivno nešto nije bilo u redu u svemu tome. „A što da radim?“ pitao se je dok je odsutno gledao biblijski redak za taj dan u kalendaru. Onda ga je pogodilo kao nogometna lopta u trbuh. „Čini drugomu što bi htio da on čini tebi“, pročitao je. „Luka 6, 31.“

„Tako je!“ rekao je potiho sam sebi, osjećajući toplinu u kralježnici. „Da sam ja vikao u tom kamionu, htio bih da mi tko pomogne. A možda nitko drugi niti ne zna – samo ja i Joel.“ To je bila nevjerojatna misao.

Lance je uvijek molio prije odlaska na spavanje, ali uglavnom je to bila brzinska zahvala za taj dan, bez stvarna razmišljanja o tome što moli. Taj put je osjetio ozbiljnost onoga što je govorio. Čak je mogao osjetiti snažnu Božju prisutnost dok je molio. „Dragi Bože, ako želiš, molim te, pomozi mi da pomognem ljudima u kamionu. U ime Isusovo. Amen.“ Kad je legao u postelju, znao je da mu je Bog odgovorio. Odgovor je bio: „Hoću!“

O knjizi “Lov na blago”

Četvero kršćanskih prijatelja mora riješiti veliku tajnu; tko je zatvoren u bijelom kamionu i zašto? Molitva, vjera i poznavanje Biblije im pomaže, ali dok stvari postaju sve opasnije, Lance, Ravi, Joel i Debbie također moraju biti hrabri i odvažni. S Božjim vodstvom i zaštitom hoće li otkriti o čemu se radi?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh