Osobni razvoj

KRŠĆANI I RASPOLAGANJE NOVCEM

Ljubav prema novcu donosi nevolje Na kušnji su i bogati i siromašni. Pred bogatima je kušnja da vjeruju svom bogatstvu a pred siromašnima da posumnjaju u Božju providnost.

Ljubav prema novcu donosi nevolje

Foto: Shutterstock

 

Biblija nam puno govori o novcu. Dr. John MacArthur, u osvrtu na Matejevo evanđelje kaže:

„Bez obzira je li čovjek bogat ili siromašan – ili negdje u sredini – njegov je odnos prema materijalnim dobrima najvjerniji odraz njegova duhovnog stanja. Na kušnji su i bogati i siromašni. Pred bogatima je kušnja da vjeruju svom bogatstvu a pred siromašnima da posumnjaju u Božju providnost. Bogati su u iskušenju da postanu samodostatni na temelju lažne sigurnosti svoga bogatstva dok bi siromašni mogli postati zabrinuti i preplašeni zbog nesigurnosti koju im donosi neimaština… Stanje našeg duhovnog života ogleda se u načinu na koji se odnosimo prema novcu. Od 38 Isusovih prispodoba, njih 16 govori o upravljanju novcem. Svaki deseti redak Novoga Zavjeta bavi se ovim pitanjem. Sveto pismo sadrži pet stotina redaka o molitvi, više od pet stotina o vjeri i više od dvije tisuće redaka o novcu.“

Širi kontekst ovog odlomka upozorava što to oštećuje „mala gladna lisica“ te nam ukazuje na ono što nas može poštedjeti mnogih financijskih problema

S obzirom na učestalost spominjanja novca u biblijskim tekstovima, možemo zaključiti da Boga veoma zanima naš stav i upravljanje novcem. Budući da nam je darovao toliko odlomaka vezanih za pitanje novca, zasigurno je veoma tužan kad se pogrešno tumače ili provode u praksu. Razmotrimo primjerice veoma poznat citat iz Prve poslanice Timoteju (6,10) koji se vrlo često pogrešno shvaća: Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje. Premda je pogreška naizgled neznatna, može imati ozbiljne posljedice. Nije „novac“ zlo nego ljubav prema njemu donosi nevolje. Širi kontekst ovog odlomka upozorava što to oštećuje „mala gladna lisica“ te nam ukazuje na ono što nas može poštedjeti mnogih financijskih problema.

Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima! Ta ništa nismo donijeli na svijet te iz njega ništa ni iznijeti ne možemo! Imamo li dakle hranu i odjeću, zadovoljimo se time. Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zator i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje (1 Tim 6,6-10,17).

Ulomak iz knjige Stevea i Annie Chapman Vruće teme. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti po sniženoj cijeni za 45 umjesto 90 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh