Brak i odnosi

MLADI I VEZE

Prednosti „hodanja“ s katolikom Ljubav može biti različita: divna, naporna, uzbudljiva itd. A može li biti i Božja?

Prednosti „hodanja“ s katolikom

Foto: Shutterstock

 

Ljubav može biti različita: divna, naporna, uzbudljiva itd. A može li biti i Božja? Ona koja u odnosu između dvoje ljudi proslavlja Isusa Krista? Naime trebali bismo slaviti svojeg kralja u svemu što činimo i govorimo, na svakom području svojeg života.

Zašto ne bismo „hodali“ s muškarcima i ženama koji također pripadaju svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi? Po mojem iskustvu, to je nešto izvanredno. Svakako bih to preporučila.

Razmotrimo pet prednosti koje dobivamo ako „hodamo“ s katolikom/katolikinjom.

1. Ukorijenjeni ste u istoj onoj Crkvi koju je utemeljila njezina Glava, sam Isus Krist

Katolicima je poznato da je Isus Krist utemeljio svoju Crkvu oko 33. godine. Postavio je sv. Petra na njezino čelo, s nadom da će njegovi vjernici i sljedbenici nastaviti naviještati njegovu riječ i učenje. Ako se vaš ljubavni odnos utemelji u Katoličkoj crkvi, to je neprocjenjivo iskustvo!

2. Najvažnije od svega jest da su vaša uvjerenja usklađena

Citirat ću jednog svećenika koji je rekao: „Naša vjera nije švedski stol vjerovanja s kojeg možemo odabirati ono što nam se sviđa. Moramo prihvaćati crkvena učenja da bismo se mogli zvati katolicima. Nema: ‘Ja sam katolik, ali…’ Ili jesi ili nisi!“

Koliko god to zvučalo teško, svejedno je istina. Da bismo bili katolici, moramo prihvatiti određene stvari. Ako dobacujemo određeno učenje, to se naziva herezom.

Kakve to ima sveze s odnosima? Pa prakticirajući, pobožni katolik jasno prepoznaje što u njegovu životu proslavlja Boga i što je bitno. Stvari poput zalaganja za pravo na život, protivljenja homoseksualnim odnosima i „istospolnim zajednicama“, odbacivanja kontracepcije i podržavanja prirodnog planiranja obitelji među zakonitim supružnicima…

3. Jedno drugo vodite Kristu

Parovi koji zajedno mole, ostaju zajedno! Zamislite odnos u kojem vi i vaš odabranik/ica idete zajedno na misu, na ispovijed, na euharistijsko klanjanje i molite zajedno. Govoreći iz svojega osobnog iskustva, prekrasno je bilo vidjeti mojeg dečka kako je ponizan pred Bogom na misi i klanjanju. I mada nam to nikada nije predstavljalo problem, on je bio moj „kontrolor“ po pitanju mojeg odijevanja, potičući me da čuvam svoju čednost i dostojanstvo po onome što imam na sebi: ništa kratko, ništa tijesno i pripijeno, ništa otkriveno. To je bio njegov slatki način da me podsjeti da sam dijete Božje i njegov glasnik te da se tako moram i ponašati, govoriti i odijevati.

Spomenula bih i našu zajedničku molitvu: čitanje Biblije, moljenje Krunice, gledanje videa vlč. Mikea Scmitza i čitanje pobožnog štiva. I premda to izravno nije molitva – zajednički odlazak u kupnju katoličkih predmeta. Da! I međusobno poklanjanje tih istih devocionalija. Dvostruko da.

4. Gradite čvrste temelje za brak

Lijepo je vjenčati se u Crkvi. Iako, tehnički gledano, sam jedno od vas treba biti katolik, ako oboje vjerujete u puninu toga prelijepog sakramenta, još i bolje. Mislim da je veoma dobar početak braka njegovo sklapanje u Katoličkoj crkvi, što je povezano s njezinim učenjem i ostalim sakramentima, poput euharistije. Imate problema u braku? Možete se obratiti svećeniku, možete prikazati svoje probleme na misi i možete zajedno moliti ili jedno za drugo na klanjanju ili dok molite Krunicu.

A znate li da je molitva za supružnika najviši oblik bogoslužja? Da!

Isto vrijedi i za obiteljske stvari. Premda Crkva zahtijeva da samo jedan roditelj odgaja djecu u vjeri, recimo, ako je u braku s nekatolikom, nema ništa ljepšega od toga kad su oba roditelja zajedno uključena u vjerski odgoj svoje djece. Sinovi često oponašaju svoje očeve, a kćeri svoje majke. To je jedan od razloga zašto je posebno važno da su i majka i otac pobožni i pravi katolici.

5. Oboje zaljubljenih poznaje istinsku Ljubav

Istinska Ljubav jest Krist. Krist je ustanovio Crkvu. Stoga je posredstvo Crkve najbolji način za nalaženje Ljubavi. Poznavanje Ljubavi vodi u odnos. Jednom sam pročitala: „Onaj tko ljubi Isusa, najviše će te ljubiti.“ Vjerujem da je to istina.

K tomu u crkvenim sakramentima možete sresti ljubav i milost kakve nema nigdje drugdje. To je veoma jednostavno i prekrasno. I to je istina! Zato utemeljite svoj životni odnos na tome. I molite Boga da vam pomogne pronaći vašu katoličku ljubav.

Autor: Meredith Lemo (Catholic Link)

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh