Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Ljubav ne dijeli, već ujedinjuje

Ljubav ne dijeli, već ujedinjuje

Foto: Pixabay

 

(Lk 12,13-21)

„Učitelju, reci mom bratu da podijeli sa mnom baštinu“, reče neki mladić Isusu. Mnogobrojne svađe među braćom i sestrama skoro uvijek se događaju zbog baštine. Nedavno me nazvao jedan čovjek sa Sicilije govoreći mi da se njegova sestra htjela svađati s njim zbog baštine. Ali joj je on rekao: „Sestro draga, želim biti u miru s tobom. Mene zanima samo baština vječnog života koju mi je Isus ostavio. Stoga uzmi, što želiš. Ako želiš ići lijevo, ja ću ići desno, a ako odlučiš ići desno, ja ću ići lijevo. Ali želim biti u miru s tobom“. Za donijeti ovakvu odluku potrebna je uistinu velika vjera koju malobrojni imaju.

Najviše dobro kojem trebamo težiti je mir s drugima, jer sve je ostalo manje važno

Najviše dobro kojem trebamo težiti je mir s drugima, jer sve je ostalo manje važno. Rađamo se goli i goli i umiremo iznenada. Onaj koji spletkari i vara brata kako bi dobio cijelo nasljedstvo, loše završava. Onaj koji mrzi brata jer ga je prevario, završava također loše. Jedna greška ne može ispraviti drugu grešku. Ovaj događaj iz Evanđelja upozorava roditelje da ne rade kako bi djeci ostavili oporuku s materijalnim stvarima, koja bi mogla biti razlog teške svađe među braćom, već da ostave oporuku bogatu ljubavlju. Ljubav ne dijeli, već ujedinjuje. Činite tako kako bi, kada zauvijek zatvorite oči, vaša djeca mogla reći: „UMRO JE SVETAC!“. A to će reći očiju mokrih od suza.

Ako imate neko materijalno dobro koje biste dali svojoj djeci, učinite to još za života. A ako su vam djeca već dobrostojeća, dajte svoja materijalna dobra siromasima, tako ćete zadobiti Raj. Pomoć koja se daje siromasima najbrži je put za ulazak u Raj. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh