Osobni razvoj

POSTATI 'PRAVA' OSOBA

Ljubav i poštovanje prije braka Dečki ne postaju muškarci kojima je potrebno poštovanje tek kada uđu u brak, niti djevojke postaju žene kojima je potrebna ljubav tek kada se udaju! Ovi principi – ljubav i poštovanje – itekako su nam potrebni i prije nego dođemo na tu višu razinu – brak.

Foto: Unsplash


 

U ovome članku želim prikazati zašto je knjiga Ljubav i poštovanje potrebna i onima koji još nisu u braku, onima koji još uvijek traže osobu s kojom žele provesti život. Jednom mi je nakon predavanja došla neka gospođa, kako bi mi zahvalila, jer sada više ne misli da se udala za najvećeg kretena. Možda i ti misliš da je osoba kraj tebe najveći ‘davež’ i ‘razmažena princeza’…

Ljubav i poštovanje u vezi

Dečki ne postaju muškarci kojima je potrebno poštovanje tek kada uđu u brak, niti djevojke postaju žene kojima je potrebna ljubav tek kada se udaju! Ovi principi – ljubav i poštovanje – itekako su nam potrebni i prije nego dođemo na tu višu razinu – brak.

Bez obzira na to koliko je naš odnos dug, dobar i izgrađen, trud oko njega treba biti neprestan, on treba trajati cijelog života. Jer, može se dogoditi da…

Prije nekoliko tjedana moja je djevojka molila za naš odnos i dobila je sljedeću sliku i objašnjenje od Gospodina. Vidjela je veliko razgranato stablo s čvrstim dubokim korijenjem a nakon toga pokazane su joj dvije njegove verzije. U prvoj je to veliko ukorijenjeno stablo puno plodova i bogato, s pticama, suncem, toplinom, srećom… U drugoj verziji drvo također ima dubok i čvrst korijen, ali grane su mu ogoljene, zbog jakog vjetra ili zime; ozračje je hladno, tužno, maglovito, mračno. Objašnjenje koje je zatim uslijedilo bilo je da bez obzira na to koliko je naš odnos dug, dobar i izgrađen, trud oko njega treba biti neprestan, on treba trajati cijelog života. Jer, može se dogoditi da stvorimo vremenske uvjete koji će ga uništiti, pa odnosu neće pomoći ni duboki i čvrsti korijen.

Ovo je velika istina – odnos je nešto u što trebamo ulagati cijeli život. Pouka koju sam izvukao iz ovoga jest da mi stvaramo uvjete našega odnosa. Mi u njega ‘donosimo’ vremenske prilike. U prvoj verziji koju je moja djevojka vidjela, na stablu su se nalazili plodovi. Novi zavjet govori o nekim djelima tijela, te o plodovima Duha. Djela tijela donose: razdore, svađe, ljubomoru,… (Gal 5,19-21), dok su plodovi Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, dobrota, vjernost, blagost,… (Gal 5,22-23)

Što su plodovi općenito? Posljedica nečega otprije, npr. posijanog sjemena. Dakle plodovi Duha posljedica su djelovanja u duhu. Kako sam maloprije spomenuo, vremenski uvjeti predstavljaju posljedice našeg djelovanja i ponašanja. O tome ovisi kakvi će biti plodovi na stablu našeg odnosa.

Kako naći pravog/pravu

Ova rečenica predstavlja često uvjerenje, zbog kojeg idemo iz odnosa u odnos jer „nikako da nađemo pravu osobu“. Ili čekamo pravu osobu, koja će se savršeno uklopiti u svaku našu manu pa će se naše osobnosti jednostavno stopiti i funkcionirat ćemo savršeno, a da se ne moramo mijenjati i truditi oko odnosa. Također se možemo pitati: što ako je netko od bivših bio ta prava osoba? Ili: što ako ta osoba živi u nekoj dalekoj zemlji? Smatram da je takav način razmišljanja pogrešan. „Prema grčkoj mitologiji, ljudi su izvorno stvoreni s četiri ruke, četiri noge i s glavom koja ima dva lica. U strahu od njihove moći, Zeus ih je razdvojio i od njih napravio dva zasebna bića, osuđujući ih na život u kojem tragaju za svojom drugom polovicom“, kaže Platon u svojem djelu Gozba ili O ljubavi.

Ako tražim pravu osobu samo da bi ona ispunila moje potrebe i praznine u mom srcu, razočarat ću se i staviti veliko opterećenje na svoga partnera

Naravno da će nam neke osobe odgovarati više od drugih, ali smatram da jednostavno nećemo naći osobu s kojom ne bismo u odnosu morali raditi ništa, mijenjati se ili umirati sebi i svojim potrebama. Pitanje koje si trebamo postaviti je: kako postati prava osoba? Ako tražim pravu osobu samo da bi ona ispunila moje potrebe i praznine u mom srcu, razočarat ću se i staviti veliko opterećenje na svoga partnera. Jer nitko ne može ispuniti sve naše potrebe. Ako ste sami, osjećate se usamljeno, jadno, nepotpuno. Nemojte tražiti osobu koja će to sve popraviti, nego učinite uslugu svojem budućem odnosu: poradite na sebi i molite Jedinoga koji može ispuniti sve te praznine i slomljenosti.

Upravo o tome govori knjiga Ljubav i poštovanje – kako raditi na sebi i postati prava osoba.

Dam ti – daš mi

Temeljni redak ove knjige je: „Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža” (Ef 5, 33). Kako bismo dobili ono što nam je potrebno, trebamo drugoj osobi davati ono što ona treba. Često ono što nam treba pokušavamo dobiti na način da drugu osobu zakinemo za ono što znamo da joj je potrebno, kako bismo ju tako natjerali da nama pruži ono što je potrebno nama. Djelovanje u duhu nije usmjereno na sebe. Na sebe su usmjerena djela tijela, koja onda donose takve plodove. Vjerujem da svi želimo u odnosima imati plodove Duha. Ne mislim da bismo se trebali dati iskorištavati i da trebamo patiti, dopuštati si i grešne stvari ako to traži druga strana, nego da u dobronamjernom odnosu – u kojem oboje želimo dobro jedno drugome i u kojem djelujemo prema Božjim zapovijedima – prvi dajemo drugoj osobi ono što ona treba.

Kada ulazimo u vezu prije braka, polako učimo da više ne postoji samo ‘JA’ (kao u naslovu filma Ja, ja i Irena ), nego da radimo na stvarnosti koja se zove ‘MI’.

Vrsna žena/vrstan muškarac

U knjizi Mudrih izreka (31,10-31) nalazi se pjesma o vrsnoj ženi. Pitanje koje postavljam je: tko može vidjeti vrsnu ženu u svojoj ženi, odnosno vrsnog muža u svome mužu? Što je ono ispod površine, što vidi samo Gospodin? Potičem vas da molite za svoje partnere i da tražite Duha Svetoga da vam govori o njemu kako biste im znali izgovarati prave riječi. Posebno je to upućeno muškarcima jer Pavao kaže: „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane.” (Ef 5, 25-27).

Nije ona bila bez mane ili ljage, ali ju je Krist doveo do toga. On od nas očekuje da svoje žene ljubavlju i riječima dovedemo do toga da se osjećaju pored nas bez mane i svete – ne zato što bi one to zaista bile, bez mane, nego ih naša ljubav treba voditi da se trude mijenjati i biti takve. Isto kao što će ženino poštovanje potaknuti muža da on svakim danom postaje sve više muškarcem po Božjem srcu. Riječ je jako moćna i može srušiti ili graditi. Kakve će riječi biti, što će činiti, odlučujemo mi koji ih izgovaramo. Hoće li stvarati klimu koja donosi plodove ili onu koja pustoši naš odnos, ovisi o nama.

Potičem vas da knjigu kupite i zajedno ju sa svojim partnerom čitate ili komentirate ono što ste pročitali. Nemojte čitati i govoriti drugoj strani što bi ona trebala raditi, nego čitajte i vidite što biste Vi trebali činiti i vidjet ćete kakve će to plodove donijeti u vašem odnosu.

O knjizi “Ljubav i poštovanje”

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Autor: Marko Matijašević

Tekst je prvotno objavljen u mjesečniku Book.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh