Osobni razvoj

Ljepota je u oku promatrača

Ljepota e u oku promatrača book evangelizacija

Kada bih zaustavljala ljude i pitala ih kako definiraju pojam lijepoga, vjerujem da bi većina njih zastala i zamislila se. Možda zato što nam mediji nameću ideal ljepote, a mi ga nekritički prihvaćamo i nesvjesno slijedimo. Što je uopće ljepota i možemo li ju generalno definirati?

Svi smo različiti

Filozofi su raspravljali o pojmu lijepoga, ali ne bih zadirala toliko duboko i pozivala se na njihove spoznaje i zaključke. Svatko je od nas poseban i drugačiji, s vlastitim pogledom na svijet oko sebe. Gledamo i doživljavamo drugačije, jer nas je Bog stvorio različitima, da međusobno obogaćujemo svijet u kojem živimo. Iz toga i proizlazi shvaćanje da je nekomu lijepo nešto, što drugom ne mora biti.

Svatko je od nas poseban i drugačiji, s vlastitim pogledom na svijet oko sebe!

Ljepota je nešto puno više od izgleda

Zanimljivo je vidjeti kako, ali i što, današnji mladići i djevojke smatraju lijepim. Često taj pojam ostane u sjeni onog češće upotrebljavanog zgodan. Pa je tako netko nekomu više, odnosno manje zgodan. I često se nažalost time vodimo u odabiru partnera/ice. Nije isključeno, dapače takav način odabira često za posljedicu ima razočaranje, jer shvatimo da izgled nije dovoljan, nego da je itekako važan i, primjerice karakter.

Drugačiji pogled

 Na sreću ipak se ne vode svi kriterijem izgleda, koji odgovara onom s naslovnica modnih časopisa. Prije malo više od godinu dana upoznala sam jednu mladu ženu. Visokoobrazovana, visoka, vitka, duge kose, sportašica – rekli bi mnogi, žena za poželjeti. Pomislila sam, da sam muško, bojala bih joj se prići, zbog njene samouvjerenosti i samopouzdanja kojima je odisala.

Često taj pojam ostane u sjeni onog češće upotrebljavanog zgodan!

Za očekivati je bilo da će takva žena tražiti nekoga sebi ravnoga, ako se može tako reći. No, prije otprilike dva mjeseca, ona se udala za nekoga tko izgledom ne zadovoljava kriterije nametnute od medija. Taj čovjek očito nosi u sebi ono, što svaka žena želi kod svoga muškarca. Priredio joj je prosidbu iz bajke, koju je dugo osmišljavao. Okupio je njoj drage osobe, neke koje dugo nije vidjela, doveo bend da odsvira njihovu pjesmu, sakrio kamere, a ona je mislila da ide samo na ručak.

Ne kažem da je to model ponašanja koji bi svi trebali slijediti. Želim reći, da je ljepota nešto puno više od izgleda. Ona je nešto upisano u srce i tu se i otkriva. U samozatajnosti i prisutstvu onoga, kome je Bog namijenio da ju pročita. Neće ju svi primijetiti u svakomu. To i nije važno. Ona ostaje skrivena u oku promatrača.

Na sreću ipak se ne vode svi kriterijem izgleda, koji odgovara onom s naslovnica modnih časopisa!

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh