Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Lijepo je imati prijatelje kraj sebe u posebnim trenutcima života. Gospodin želi to isto

Lijepo je imati prijatelje kraj sebe u posebnim trenutcima života. Gospodin želi to isto

Foto: Shutterstock


 

(Mt 22,1-14)

Lijepo je imati prijatelje uza sebe u posebnim trenutcima života. Naravno, osjećaš se loše kad uzvanici odbiju poziv. Kao što se i Gospodin osjeća loše jer samo malo, vrlo malo katolika prihvaća…

Nitko voli, ne želi biti sâm, posebno u radosnim i slavljeničkim trenucima. Zato onaj koji voli, uistinu poziva svoje prijatelje kako bi ih počastio onim što jest i što ima. I to ne čini iz interesa, nego samo iz ljubavi i besplatno. Lijepo je imati prijatelje kraj sebe u posebnim trenutcima života. Naravno, osjećaš se loše kad uzvanici odbiju poziv. Kao što se i Gospodin osjeća loše jer samo malo, vrlo malo katolika prihvaća njegov poziv da svake nedjelje sjednu s Njim za euharistijski stol kako bi slavili i hranili se kruhom Njegove Riječi te Tijelom i Krvlju Isusa Krista. „Dođite slaviti sa mnom. Jedite i pijte besplatno“, to je Gospodinov poziv svim katolicima. Mnogi katolici, zbog svoga neznanja, vjeruju da je crkva mjesto tuge te tako ostaju u zaglušujućoj buci svijeta gdje se misle zabaviti. Kolike zabave u svijetu završe svađom, ako ne i u krvoproliću. Nakon buke, često se vraća kući s prazninom u srcu. A nakon euharistijskog slavlja, življenog s vjerom i ljubavlju, kući se vraća ispunjen radošću koju svijet ne poznaje.

Tko na gozbu ide u prljavoj odjeći, zasigurno će se osjećati kao „riba na suhom“

Netko me je pitao: „Oče Lorenzo, nose li svi oni, koji prihvate nedjeljni poziv za odlazak na euharistijsko slavlje, krsnu haljinu milosti?“. Naravno, ne svi. Uvijek se nađe netko tko u crkvu uđe govoreći: „Prihvaćam poziv, ali nemam nikakvu namjeru obratiti se. Ja sam lopov i to želim i ostati“. Tko na gozbu ide u prljavoj odjeći, zasigurno će se osjećati kao „riba na suhom“. Neće vidjeti ni kušati koliko je dobar Gospodin. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh