Vijesti

VEČERA U ČAST KARDINALA KRAJEWSKOG

Lijepa gesta pape Franje – pojavio se na večeri za siromašne Papa se poistovjećuje s onima koji su siromašni, a posebno s onima koji su u zatvoru…

Lijepa gesta pape Franje - pojavio se na večeri za siromašne

Novoimenovani kardinal Konrad Krajewski, Papin djelitelj milostinje, u petak je u Vatikanu pozvao na večeru 280 siromaha te na taj način proslavio svoje imenovanje koje je primio na konzistoriju dan ranije, javlja Vatican News.


Iznenađenje je bio dolazak pape Franje koji je sjeo na prvo slobodno mjesto za zadnjim stolom gdje su sjedili vatikanski zaposlenici. Čak ni novoimenovani kardinal nije znao za njegov dolazak. „Došao sam zbog siromašnih, a ne zbog Vas“, rekao je Papa smiješeći se kardinalu Krajewskom. Papa Franjo večerao je i ostao oko dva sata razgovarajući s prisutnima na vrlo srdačan način i slušajući o njihovim životima, koji su često bili isprepleteni patnjom, ali i nadom.

Večera novog kardinala sa siromašnima

Večeru je posluživalo oko 60 volontera. Među njima je bio i Carlo Santoro iz Zajednice svetoga Egidija koji s Apostolskom milostinjarnicom surađuje pomažući beskućnicima u Rimu. „Bio je to posjet topline, jer je to bila večera novoga kardinala sa siromašnima“, rekao je Santoro i dodao da je na veliko iznenađenje došao i Sveti Otac.

„Mislili smo da će to biti jednostavan pozdrav i da će otići tijekom večere. Umjesto toga, kardinal Konrad iznenada mi je rekao da napravim mjesta pokraj sebe i dao je stolicu Papi koji je pozdravio sve s velikom ljubavlju“, rekao je Santoro. „Za našim stolom sjedile su izbjeglice iz Sirije koje su došle preko naših humanitarnih koridora, jedan od njih došao je s Lezbosa u Papinom zrakoplovu; dakle, na pomalo neočekivan način ponovo je mogao razgovarati sa Svetim Ocem i rekao mu je da se integrirao i da ima posao.“

Papa Franjo je rekao da se u posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko puta susreo s izbjeglicama koji su došli iz libanonskih izbjegličkih kampova i bio je zadivljen njihovom djecom koja su prva progovorila talijanski. Kao što često ponavlja, rekao je da je integracija temeljna stvar jer nije dovoljno prihvatiti. Poteškoće nastaju kada nema integracije ni zaposlenja, jer to ne daje perspektivu.

„Za našim stolom bio je još jedan izbjeglica koji mu je ispričao kako je došao u Italiju. Bilo je to putovanje dugo jedanaest mjeseci, kroz pustinju, putovanje potpuno ispunjeno opasnostima i zamkama. Došao je u Italiju prije nekoliko godina i on se integrirao. Drugi prijatelj iz Senegala, musliman, rekao mu je da je to već treći put da na večeri susreće Papu. Rekao mu je da je bio na ručku sa svetim papom Ivanom Pavlom II. i s papom Benediktom XVI. Tada mu je papa Franjo rekao: ‘napravi zbirku Papa!’“, rekao je Santoro.

„Djeca su ostavila velik dojam na Papu“

„Papa je potom razgovarao s nekoliko kardinalovih i mojih prijatelja s kojima svakodnevno surađujemo, a koji spavaju oko bazilike Svetoga Petra. Upoznali smo ga s njima jer su to pomalo njegovi susjedi i bio je vrlo ljubazan prema njima. Kardinal Krajewski objasnio je papi Franji da surađujemo i radi organizacije sprovoda onih koji umiru na ulici. To je način davanja dostojanstva onima koji su odbačeni i koji su imali posebno težak život. Papa je htio biti obaviješten o tomu svemu“.

„Djeca su ostavila velik dojam na Papu. Tu je bila sirijska djevojčica koja se rodila u Rimu prije nekoliko mjeseci i koja je bila krštena 28. lipnja. Papa Franjo ju je blagoslovio. Djeca su bila vrlo radosna oko Svetog Oca koji je rekao da je bio jako pogođen pitanjem djece koja su bila odvojena od majki u Teksasu, u Sjedinjenim Američkim Državama“, istaknuo je Santoro.

Volonter svetog Egidija objasnio je da sve te osobe osjećaju da im se pomoglo, da ih se razumije u situaciji koja je objektivno teška u Europi. „Mislim da je osobito teško strancima i izbjeglicama. Često ozračje ne ide njima u prilog. Papa je ponovio kako je Europa na rubu samoubojstva, jer činjenice da ne prihvaća imigrante i da ne rađa djecu ne daje izglede za budućnost kontinenta. To je vrlo uznemirujuća stvar, a isto se primjećuje i u drugim dijelovima svijeta, posebno je istaknuo primjer Sjedinjenih Američkih Država“, naglasio je Santoro.

„Mogao sam i ja biti siromašan“

Papa Franjo je razgovarao i s nekim bivšim zatvorenicima, ponavljajući nešto što često kaže: „Ali zašto ne ja?“ On se poistovjećuje s onima koji su siromašni, a posebno s onima koji su u zatvoru. Doista, zajedno s Papom, svatko od nas mogao bi reći: „Mogao sam i ja biti siromašan“.

„Kad smo mu ispričali povijest beskućnika i alkoholičara, rekao je: ‘Alkohol je mogao pogoditi svakoga od nas jer je to zlo koje vas otima, zlo koje vas ne ostavlja, to je zlo iz kojeg se može izići samo zajedno s drugima. Naša teškoća kao Crkve jest pomoći ljudima da izađu iz teških prilika i da to činimo zajedno’“, rekao je Santoro.

„Svetog se Oca dojmila činjenica da nam mnogi beskućnici pomažu da pomognemo drugima. Na primjer, kada je ove godine bilo jako hladno, mnogi od njih su nam pomogli nositi pokrivače. Mislim da je teškoća za siromašne povratiti dostojanstvo koje im je oduzeto. To vrijedi i za nas, pomagati drugima znači imati dostojanstvo“, zaključio je Santoro.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Vatican News

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh