Pater Arek Krasicki

DUHOVNI RAST

Lijek koji ublažuje rane i daje snagu Skakavci i med... Skakavci su gorki, med je sladak. Možda sjediš i čitaš ove riječi dok te prožima osjećaj da te sa svih strana obavija tama. Ništa ne vidiš i ništa ne čuješ... Imaš dojam kao da si progutao cijeli kilogram skakavaca i sada ti je gorko

Lijek koji ublažuje rane i daje snagu

Foto: Unsplash,  Kristina Tripkovic

 

Ivan Krstitelj se u pustinji hrani skakavcima i divljim medom. Na prvu to nam ništa ne govori. Skakavci i med – tko bi mogao tako nešto danima jesti i živjeti od toga? Skakavci su gorki, a med je sladak.

Med se povezuje sa slatkoćom. On je lijek koji ublažuje rane i daje snagu

Skakavci su simbol gorkog života. To su životne nedaće, burne oluje. Za Egipćane su bili kao znak i nedaća kako bi omekšali faraonovo srce (Izl 10,1-16). U Otkrivenju skakavci su nalik konjima spremni za borbu, a njihovi zubi kao kod lava (Otk 9,8-9). Med se međutim povezuje sa slatkoćom. On je lijek koji ublažuje rane i daje snagu. Samson daje med svojim roditeljima, krijepi ih (Suci 14,9).

…imaš dojam kao da si progutao cijeli kilogram skakavaca i sada ti je gorko. Možda dok ovo čitaš ispred tebe stoji čaj ili kava, ali to ne može pomoći boli koja je u tebi

Možda sjediš i slušaš ove riječi ili ih čitaš negdje na portalu. Imaš osjećaj da te sa svih strana obavija tama. Ništa ne vidiš i ništa ne čuješ. Osjećaš samo rane u svom srcu. Možda ti je netko najbliži nanio smrtonosnu ranu. Možda nakon neke svađe, imaš dojam da u tom svijetu više ništa nema smisla. Kada pogledaš svoju obitelj zaključuješ kako bi ipak trebalo biti drugačije. Svi su me razočarali. Zapravo imaš dojam kao da si progutao cijeli kilogram skakavaca i sada ti je gorko. Možda dok ovo čitaš ispred tebe stoji čaj ili kava, ali to ne može pomoći boli koja je u tebi.

pater Arek Krasicki, CSSp; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh