Razno

LICE SVETOSTI

Ovako je izgledala sveta Ruža Limska Istraživači tvrde da lice otkriva „lijepu ženu, s nježnim crtama i simetrijom“. Za razliku od njezinih klasičnih portreta, rekonstrukcija pokazuje da je imala velike oči.

Ovako je izgledala sveta Ruža Limska

Sv. Ruža Limska

 

Lice prve svetice Novog Svijeta otkriveno je zahvaljujući timu znanstvenika koju su analizirali lubanju sv. Ruže Limske.

Znanstvenici sa Sveučilišta sv. Martina de Porresa iz Perua i brazilski antropološki i dentalni forenzički tim rekonstruirali su lice svetice i lica još dvojice svetaca koji su živjeli prije više od 300 godina.

Skeniranje svetaca

Dominikanci su sačuvali lubanju sv. Ruže, sv. Martina de Porresa i sv. Ivana Maciasa u crkvi sv. Dominika, koja se nalazi u povijesnom središtu peruanskoga glavnog grada Lime. Pod nadzorom dominikanaca i uza velike sigurnosne mjere, lubanje su privremeno prenesene u kliniku u Limi. Ondje su istraživači snimili tomografske računalne slike lubanja. Takav se postupak inače koristi u dijagnostičkoj medicini, a naziva se CT ili ultrazvučno skeniranje.

Prvo je konstruirano lice sv. Ruže. Istraživači tvrde da lice otkriva „lijepu ženu, s nježnim crtama i simetrijom“. Za razliku od njezinih klasičnih portreta, rekonstrukcija pokazuje da je imala velike oči.

Sveta Ruža

Sveta Ruža je rođena u Limi 1586. od španjolskih roditelja. Kao vrlo mlada posvetila je svoj život Bogu. Svaki dan je intenzivno molila i činila pokoru. Često bi se lišavala sna i hrane. Pridružila se je Trećemu dominikanskomu redu. Nakon trogodišnjeg bolovanja, umrla je u dobi pod 31 godine, 1617. godine. Njezin je spomendan 23. kolovoza, ali se u Peruu i još ponegdje slavi 30. kolovoza. Slika njezina rekonstruirana lica izložena je u Župi sv. Ruže u brazilskom gradu Guarujá 23. kolovoza ove godine.

U studenome ove godine istraživački tim predstavit će rezultate svojeg rada u Peruu i prikazat će u javnosti kako su izgledala lica troje lirskih svetaca.

Sveti Martin i sveti Ivan

Sv. Martin de Porres prvi je crni svetac Amerika. Bio je velikodušan, brinuo se je za siromašne, volio je životinje i imao je dar čudotvorna liječenja. Pridružio se je kao brat dominikanskomu redu, a umro je 1639., u 60. godini života.

Sv. Ivan Macias, još jedan dominikanski svetac, bio je stalan pratitelj sv. Martina. Služio je kao vratar u dominikanskom samostanu u Limi. Kao dominikanski brat evangelizirao je, služio siromasima i činio razna čuda. Umro je 1649.

Izvor:  Catholic News Agency

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh