Duhovnost

OSPOSOBLJAVANJE ZA BOŽJI NAUM

Je li normalno da Isusovi vjernici podnose nevolje, kušnje i žalost? Naravno da Bog ima silu da nas sačuva od svih nevolja, ali On dopušta da prolazimo kroz određene stvari. Evo zašto!

Je li normalno da Isusovi vjernici podnose nevolje, kušnje i žalost?

„A hoću da znate, braćo, da je to što se meni dogodilo još većma pospješilo napredak evanđelja” (Fil 1,12). Pavao govori kršćanima u Filipima da se ne brinu za sve ono što podnosi.

Zanimljivo, Pavao je pisao ovu poslanicu dok je bio okovan u rimskom zatvoru. U toj točki bio je iskusan borac evanđelja, podnijevši svaku zamislivu poteškoću. Ako ste proučavali Pavlov život, znate s kakvim se stvarima suočio: brodolomima, batinama, izrugivanjima, glađu i žeđi, ocrnjivanjem. A nažalost njegove najgore nevolje došle su iz ruku onih koji su sami sebe nazivali novorođenim vjernicima.

Neki Pavlovi protivnici bili su zavidni crkveni vođe koji su čitave svoje zajednice okrenuli protiv njega. Ismijavali su njegov stil života, izrugivali njegovo propovijedanje, pogrešno predstavljali njegovu poruku i ispitivali njegov autoritet. Kamo god je išao, kao da je nailazio na nevolju i žalost.

Ali slušajte njegovo svjedočanstvo! „Ali ne marim ni za što” (Dj 20,24). A na drugom mjestu je rekao: „… da se nitko ne pokoleba u ovim nevoljama. Sami, naime, znate da su one naša sudbina … Govorili smo vam da će nam trebati podnositi nevolje” (1 Sol 3,3-4).

Pavao nije prigovarao, nego je uvjeravao ove vjernike: „Zašto ste tako iznenađeni? Govorio sam vam sve vrijeme da ako budete hodali s Isusom, suočavat ćete se s nevoljama.” To se direktno suprotstavlja filozofiji u današnjoj američkoj crkvi, koja kaže: „Ako je tvoja vjera ispravna, napredovat ćeš i nećeš trpjeti”. Ali to nije ono što Biblija uči.

Naravno da Bog ima silu da nas sačuva od svih nevolja, ali On dopušta da prolazimo kroz određene stvari. Svaka kušnja koju Bog dopušta je Njegovo ulaganje u nas, vježba iza koje stoji božanski naum. Poslušajmo što psalmist kaže: „Iskušavao si nas teško, Bože, iskušavao ognjem kao srebro” (Ps 66,10).

Autor: David Wilkerson (1931-2011)

Izvor: www.davidwilkersonincroatian.blogspot.hr / www.worldchallenge.org/devotions; World Challenge, Inc.; PO Box 260, Lindale TX 75771, SAD

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh