Osobni razvoj

LEGENDA O BRAKU // Zašto se na samački život gleda kao na nešto nenormalno? Pritisak na mlade da stupe u brak je vrlo jak zbog toga što prijatelji i društvo pretpostavljaju da to treba učiniti svaka osoba.

Zašto se na samački život gleda kao na nešto nenormalno?

Za mnoge je brak postao simbol statusa, nešto kao doktorat, i ako ga nemamo, tada u našem životu nešto nedostaje. Sredstva komunikacije su igrala veliku ulogu u stvaranju ovakvih predodžbi prikazujući holivudske romantične i idilične brakove. Svaka djevojka, gledajući to, počela je vjerovati da je njezin cilj u životu pronaći dečka i to što prije. Imati dečka je neophodan dio života. Svaki je dečko počeo vjerovati da sve dok ne drži lijepu, mladu djevojku u naručju, nije muškarac i nema hrabrosti i šarma. Zbog vrlo velikih pritisaka oko nas, počinjemo vjerovati da se prava radost može naći samo u braku te stalno tome težimo.


„Zašto se svaki drugi brak raspada, ako brak zadovoljava sve potrebe ljudskog srca?“

Samački život tako postaje neprilika koju treba otkloniti i koju čak preziremo kao kugu. Ivan se našao u takvom problemu. „Ti si sad na redu“, netko mu je rekao na prijateljevoj svadbi. „Ne, ako to mogu spriječiti“, oštro je odgovorio da savlada zbunjenost. Razljutio se zbog komentara koji mu je bio upućen i želio je da mu drugi ne govore o tome kad znaju da čak ni djevojku nema. Pa ipak, ako statistike nešto znače, brak nije odgovor na životne probleme. Zašto se svaki drugi brak raspada, ako brak zadovoljava sve potrebe ljudskog srca? Nerealno je misliti da brak automatski donosi puninu i odgovor na sve važnije ljudske potrebe.

No, ja ni u kom pogledu ne želim ocrniti brak; Bog ga je uspostavio i blagoslovio. Hvala Bogu za mnoge sretne brakove. Ali Biblija ne uči da je najveći prioritet u životu biti oženjen ili udana. Božji prioritet je da postanemo potpune osobe u Njemu (Kol 2,10).

Ako Mu dopustimo da nas On upotpuni, tada ćemo biti zadovoljni u kojoj se god prilici našli.

Izvor: Samopismo (Trevor Partridge)Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh